29 Mart 2024
  • Lefkoşa14°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele15°C
  • İstanbul11°C
  • Ankara12°C

PFİZER'İN AŞISINDA BEKLENMEDİK ENGEL!

ABD'li Wall Street Journal gazetesi, 100 milyonlarca sipariş verilen Pfizer ve Uğur Şahin'le Özlem Türeci'nin kurduğu BioNTech'in ürettiği aşıda pürüz çıktığını yazdı.

Pfizer'in aşısında beklenmedik engel!

05 Aralık 2020 Cumartesi 09:55

Koronavirüs salgınına karşı Pfizer'le Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin kurduğu BioNTEch'in ortak geliştirdiği aşıya İngiltere onay verince geri sayım başlamıştı.

Böylece İngiltere koronavirüs aşısına onay veren ve yapan ilk Batılı ülke oldu. Guardian'a göre MHRA, son aylarda, nihai verilerini 23 Kasım'da sunan Pfizer/BioNTech dahil, çeşitli aşıları son aylarda değerlendirmeye tabi tutuyordu.

Bilim dünyasında çığır açan ve dünyanın dört bir yanında manşetlere taşınan Türeci ve Şahin, İngiliz Dailymail gazetesi tarafından "dünyayı kurtaran çift" olarak nitelendirilmişti.

Pfizer ve BioNTech, aşının başarısını, "bilim ve insanlık için büyük bir gün" sözleriyle nitelendirmişti. Aşı, 6 ülkede 43 bin 500 kişi üzerinde test edilmişti.

İngiltere'de ilaç ve tedavilere onay veren denetleyici kuruluş İlaç ve Sağlık Bakımı Ürünleri Düzenleme Kurumu (MHRA) Pfizer/BioNTech aşısının acil kullanımına onay vermişti.

Şirket sözcüsü, "Hammadde tedarik zincirini büyütmek beklenenden uzun sürdü. Şunun altını çizmek gerekir ki, klinik deneylerin sonucu ilk tahminlere göre hep biraz daha geç gelir." dedi.

Pfizer, başlangıçta planlandığı gibi 2021'de bir milyardan fazla dozu piyasaya sürmeyi umuyor.

Pfizer ve Almanya merkezli ortak BioNTech SE, bu yılın sonuna kadar dünya çapında 100 milyon aşı sunmayı ummuştu, bu plan şu anda 50 milyona düşürüldü.

İki dozlu aşı, ABD'deki Gıda ve İlaç Dairesi tarafından da gözden geçiriliyor ve benzer bir yetkilendirme bu ayın sonunda, kullanımı ise yıl sonundan önce gerçekleşebilir.

ABD düzenleme kurumu ayrıca Cambridge, Mass. merkezli Moderna Inc. tarafından geliştirilen ve Noel'den önce sevkiyata başlayabilecek bir aşıyı da düşünüyor.

Bu aşılar, koronavirüs salgını dünyanın büyük bir kısmında şiddetlenirken, bu yıl geliştirilen bir dizi aşı arasında yer alıyor. Yetkililer, 2 Aralık itibariyle 273 bin 836'sı ABD'de olmak üzere dünya çapında yaklaşık 1,5 milyon kişinin virüsten öldüğünü tahmin ediyor.

Pfizer, 100 milyonluk doz hedefini, yıl sonu takvimi için tedarik zinciri engellerinin çok fazla olduğunun anlaşıldığı Kasım ayının ortasına kadar korumuştu.

Pfizer aşısının geliştirilmesinde doğrudan yer alan bir kişi, "Geç kaldık" dedi. “İlk gelen hammadde sevkiyatlarının bir kısmı standartları karşılayamadı. Bunu düzelttik, ancak bu yılki öngörülen sevkiyatları karşılamak için zamanımız kalmadı. "

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA