PETROLDE 20 DOLAR KORKUSU
Uluslararası yatırım bankaları, bu yıl petrol fiyatlarının varil başına 20 dolara kadar düşebileceği uyarısında bulundu.

12 Ocak 2016 Salı 12:23
Uluslararası yatırım bankalarından Bank of America Merrill Lynch ve Morgan Stanley, Çin ekonomisindeki büyümenin yavaşlaması, Çin'in para birimi yuan'ın değerinin düşürülmesi ve ABD dolarının diğer para birimlerine göre değerinin artması nedeniyle ham petrolün varil başına fiyatının bu yıl 20 dolara kadar gerileyebileceği uyarısında bulundu.
Bank of America Merrill Lynch, yayınladığı raporda, OPEC içindeki fiyat savaşının kızışması, İran'ın petrol piyasasına dönmeye hazırlanması, Çin'in para birimi yuanın değerinin düşmesi endişesi, piyasadaki arz fazlası ve ABD ile Avrupa'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle, ham petrolün varil fiyatının 20 dolar seviyesine kadar inebileceğini belirtti.
ABD'de 2015 yılının ikinci yarısında en az 20 petrol şirketinin iflas ettiğini kaydeden yatırım bankası, petrol fiyatlarının 2016'nın ilk yarısının sonunda varil başına 20 dolara düşerek dibe vurmasının ardından, ülkede birçok petrol şirketinin işletme maliyetlerini karşılayamayacağı ve bu nedenle ABD'de kaya petrolü üretiminin düşerek, yaz aylarından itibaren fiyatların tekrar yükselebileceği yorumunda bulundu.
DOLARDAKİ DEĞER ARTIŞI PETROL FİYATLARINI DÜŞÜREBİLİR
Bir başka uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley de Çin'in para birimi yuandaki değer kaybının ve ABD dolarındaki değer artışının, petrol fiyatlarını hızla düşürebileceğini bildirdi.
Morgan Stanley, yayınladığı raporda, yuandaki yüzde 15'lik düşüşün petrol fiyatlarını varil başına 20 dolara kadar itebileceğini vurgulayarak, ABD dolarının değerindeki yüzde 5'lik bir artışın da petrol fiyatlarını yüzde 10 ila 25 arasında aşağı çekebileceğine dikkati çekti.
ABD Merkez Bankası Fed'in bugüne kadar faiz artırma yolunu izlediğini anımsatan Morgan Stanley, ABD dolarındaki değer artışının bu yıl da devam etmesini beklediğinin altını çizdi.
Bank of America Merrill Lynch ve Morgan Stanley'nin raporlarının açıklanmasından sonra, Brent türü ham petrolün varil başına fiyatı pazartesi günü 31,55 dolara, Batı Teksas türü ham petrolün fiyatı da varil başına 30,89 dolara kadar geriledi.
Ham petrol fiyatları, Haziran 2014'ten bu yana yüzde 70'ten fazla değer kaybederek, son 12 yılın en düşük seviyesine ulaşmış oldu.
Geçen aylarda, yatırım bankaları Goldman Sachs ve Citigroup, petrol fiyatlarının varil başına 20 dolara kadar gerileyebileceği uyarısında bulunmuştu.
Erhürman: Cumhurbaşkanlığı standart, liyakat, denetim alanlarında üzerine düşeni yapma çabasından geri durmayacakCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, seçim mevzuatında değişiklik öngören yasayı Meclis’e iade etmesine yönelik eleştirilere yanıt verdi.17 Eylül 2026 Perşembe 21:36KIBRIS
YDP'den UBP'li başkan adayalarına destek yokTDP Parti Meclisi'nden dikkat çeken kararlar çıktı.17 Eylül 2026 Perşembe 21:33KIBRIS
Sermet Nereli: “Halkla birlikte yöneteceğiz, herkes kazanacak, İskele kazanacak”“CTP’nin markalaşmış ‘Herkes için hizmet’ anlayışını İskele’yle buluşturacağız”17 Eylül 2026 Perşembe 17:43İSKELE
Erhürman, 23 Eylül’de New York’a gidecekCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, 23 Eylül’de New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin ile görüşeceğini açıkladı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:20KIBRIS
170 üreticiye bin modern arı kovanı“KKTC Arıcılığın Geliştirilmesi Kırsal Kalkınma Projesi -Kovan Dağıtım Töreni”, bugün Lefkoşa Millet Bahçesi’nde yapıldı.17 Eylül 2026 Perşembe 17:18KIBRIS
Erhürman'dan seçim yasasına ilişkin 4 uyarıCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Cumhuriyet Meclisi’ne iade ettiği Seçim ve Halkoylaması Yasası ile ilgili 4 noktaya dikkat çekerek, düzenlemelerin Meclis tarafından yeniden değerlendirilmesini istedi.17 Eylül 2026 Perşembe 17:12KIBRIS
Meteoroloji Dairesi'nden sağanak uyarısıMeteoroloji Dairesi, yarın gök gürültülü sağanak beklendiğini duyurarak, yetkililer ile vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.17 Eylül 2026 Perşembe 14:01HAVA DURUMU
BM’den Erhürman-Hristodulidis görüşmesi sonrası açıklamaKıbrıs Türk lideri Tufan Erhürman ile Kıbrıs Rum lideri Nikos Hristodulidis’in görüşmesi tamamlandı.17 Eylül 2026 Perşembe 13:27KIBRIS
Kişi: Değişim yakın...Önlerinde 2,5 ay bulunduğunu belirten Kişi, son sözü halkın söyleyeceğini ifade ederek, “Biz hazırız. Karşımıza nasıl bir tablo çıkacağını biliyoruz. Az sabır… Değişim yakın!” dedi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:19KIBRIS
Şahali’den DAÜ’deki görev değişikliği önerisine tepki: “DAÜ’ye dokunma artık!”CTP Milletvekili Erkut Şahali, seçime sayılı günler kala Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (DAÜ) Vakıf Yöneticiler Kurulu Başkanı ve üyelerinde değişiklik yapılmasının gündeme gelmesine tepki gösterdi.17 Eylül 2026 Perşembe 13:13KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.