23 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa29°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt29°C
  • İskele29°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara23°C

PERSONEL YOK, HASTANE ÇOK!

Personel yok, hastane çok!

16 Temmuz 2014 Çarşamba 16:33

Ülke genelindeki devlet hastanelerinin ciddi bir personel eksikliği ile hizmet verdiği bilinirken; yeni açılacak hastane ve sağlık merkezlerinin nasıl çalıştırılacağı merak ediliyor.

Yeni açılması planlanan sağlık merkezlerinde sağlık personeli sorunlarının nasıl çözüleceği konusundaki sorularımızı yanıtlayan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle bu konuya tatmin edici bir açıklama getiremedi

Rana SARRO

Halen faaliyette bulunan hastanelerin ciddi bir personel eksikliği ile hizmet verdiği bilinirken; yeni açılacak hastane ve sağlık merkezlerinin nasıl çalıştırılacağı merak ediliyor. Yeni açılması planlanan sağlık merkezleri ile sağlıkta ciddi bir kaos yaşanacağı düşünülüyor.

Ülke genelindeki devlet hastanelerinin, 250 personel eksikliğiyle hizmet verdiği biliniyor. 250 personel eksikliğiyle hizmet verilen hastane ve sağlık ocaklarında, acil olarak 102 hemşireye ihtiyaç olduğu her fırsatta vurgulanıyor.

Ancak gerekli hemşire istihdamının yapılmayarak, sağlığa yalnız 40 kadro öngörüldüğü biliniyor.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde acil hemşire ihtiyacı 60 iken, tüm sağlık merkezlerinde çalıştırılmak üzere toplamda 40 hemşire kadrosu açılması da eleştiriliyor.

Buna karşın Tatlısu’ya yeni Sağlık Merkezi açıldığı, Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi yanına Onkoloji Hastanesi, Girne Akçiçek Hastanesi’ne Diyaliz Merkezi ve Çamlıbel’e sağlık merkezleri açılması planlanıyor.  250 personel eksikliğiyle bu servislerin nasıl hizmete konmasının düşünüldüğü bilinmiyor.

Hâlbuki eksik personelle verilen sağlık hizmetinde, hemşirelere ödenen ek mesai ücretiyle 300 personel istihdam edilebileceği, ancak Türkiye ile imzalanan protokol gerekçesiyle istihdam yapılamadığı iddia ediliyor.

“Hastaneler ve sağlık merkezleri inşa ediliyor”

Konuyla ilgili gazetemiz muhabirinin açıklamalarına başvurduğu Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, “Çamlıbele yeni bir sağlık merkezi yapıyoruz, bir iki aya kadar bitecek. Tatlısu’ya belediye ile işbirliğinde sağlık merkezi açıldı. Yenierenköy’deki sağlık merkezi de önümüzdeki günlerde ihale ile yenilenecek, projesi hazırdır. Diyaliz Merkezi ve Onkoloji Hastanesi yapıyoruz” dedi.

Yalnız 40 hemşire kadrosu

Bakan Gülle, hemşire ve personel eksikliğinin giderilmesi için Kamu Hizmetleri Komisyonluğu tarafından 40 kadroluk münhal açıldığını ancak 11 hemşirenin sınavı geçebildiğini; bunun üzerine 29 hemşire istihdamı için, bu ay içerisinde veya ayın sonunda ikinci bir sınavın yapılacağını anlattı.

“250 personel eksikliği bilgimde değil”

Sağlıkta örgütlü sendikaların birçok kez gündeme getirdiği, ülke genelindeki hastanelerde toplam 250 personel eksikliği olduğunun hatırlatılması üzerine ise Bakan Gülle, “Öyle bir bilgi bilgimde yok. Yeni 9 acil hekimi alındı. Hemşire gereksinimini biliyorduk. 40 yeni hemşire almak üzere KHK’nda münhal açılmış, 11 tane yeni hemşire sınavla girebildi. 29 hemşire için mecburen ikinci sınav yapılıyor. Bu ay içi veya sonu toplam 40 kadro istihdamı için sınav açılacak” dedi.

“Her alanda eksiklik vardır”

Devlet hastanelerine 102 hemşireye ihtiyaç olduğunun hatırlatılması üzerine de Bakan Gülle, “Eksiklerimiz elbette vardır ama bir anda almamız mümkün değildir. İhtiyaç olduğunu biliyoruz. Ülkede her alanda eksiklik vardır” diye konuştu.

“Öyle bir şey yok”

Eksik personelle verilen sağlık hizmetinde, hemşirelere ödenen ek mesai ücretiyle 300 personel istihdam edilebileceği yönündeki sağlıkta örgütlü sendikalarca yapılan eleştirilerin de yöneltildiği Bakan Gülle, “öyle bir şey yoktur. Önümüzdeki 10 yıl için ne tür kadrolar gerektiğinin planlamasını sendikalarla yapıyoruz” dedi.

“Güvenlik görevlileri yetkilendirilmeli”

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, özellikle acil servislerde personelin karşılaştığı şiddet olayları konusunda ise, Özel Güvenlik Yasası’na dikkati çekti ve “ilgili yasanın tasarısını meclise gönderdik şu anda komitededir. Güvenlik görevlilerini yetkilendirmek gerekiyor. Tabi ki halkta da bu konuda bilinç ve duyarlılık gerekli” diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA