23 Nisan 2024
  • Lefkoşa27°C
  • Mağusa22°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele22°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara23°C

PASHAYEVA, "AMBARGOLARIN DEVAMI ADİL DEĞİL"

Siber, devam eden çözüm müzakerelerini destekleyen bir meclis yapısı olduğunu belirterek, Kıbrıslı Türklerin uluslararası ilişkilerde sesinin kısılmaması gerektiğini söyledi.

Pashayeva, "Ambargoların devamı adil değil"

02 Mayıs 2016 Pazartesi 13:55

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, devam eden çözüm müzakerelerini destekleyen bir meclis yapısı olduğunu belirterek, Kıbrıslı Türklerin uluslararası ilişkilerde sesinin kısılmaması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet Meclisi Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre Başkan Siber, temaslarda bulunmak amacıyla KKTC’de bulunan Azerbaycan Bağımsız Milletvekili Ganira Pashayeva ve TMT Mücahitler Derneği heyetini kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi Şeref Salonu’nda gerçekleşen kabulde bir konuşma yapan Meclis Başkanı Sibel Siber, Azerbaycan’ın kendileri için ayrı önemi olan bir ülke olduğuna vurgu yaparak, Kosova’da milletvekillerin davetiyle yaptıkları temasları anımsattı ve aynı ilişkilerin Azerbaycan ile de yapılmasını arzu ettiklerini söyledi.

Siber, iki ülke milletvekillerinin karşılıklı ziyaretlerinin gerçekleşerek yüzyüze temaslar kurulmasının çok faydalı olacağına inanç belirterek, her ne kadar bu tip ziyaretlere karşı dışarıdan müdahale varsa da, halkın seçilmiş temsilcileri ile temasın; barışa, çözüme katkı ve o topluma saygı anlamına geldiğini vurguladı.

Azerbaycan ile parlamenterler arası ilişkiler vasıtasıyla kurulacak bağın Kıbrıslı Türkler’in kendini ifade etmesi açısından son derece önemli olduğunu söyleyen Siber şöyle devam etti:

“Biz diyoruz ki sesimize ambargo koymayın. Çünkü bizler toplumun demokrasi ile seçilmiş temsilcileriyiz. Kaldı ki çözüm müzakerelerini destekleyen bir meclis yapımız var. Bu tutumun, toplumlar tarafından saygı görmesi ve sesinin dinlenmesi lazım.”

Siber konuşmasında, Meclis adına Azerbaycan halkına selam ve sevgilerini iletti.

PASHAYEVA: “AMBARGOLARIN DEVAMI ADİL DEĞİL”

Azerbaycan Bağımsız Milletvekili Ganira Pashayeva da konuşmasında, KKTC’nin kendileri için anlamının çok büyük olduğuna ifade ederek, KKTC’nin yeni Bakü temsilcisiyle parlamentolar arası ilişkiler ile ilgili neler yapabilecekleri konusunda kısa süre önce görüşme yaptıklarını söyledi.

Pashayeva, karşılıklı yapılacak ziyaretlerin ilişkilerin gelişmesi açısından büyük önem taşıdığına vurgu yaparak, özellikle Avrupa Konseyi ve diğer dış temsiliyetlerde de Kıbrıslı Türklerin yanında mücadele ettiklerini ifade etti. Pashayeva, Her iki parlamentoda karşılık dostluk grupları kurulması için çaba ortaya koyacağını söyledi.

Ambargolar konusuna değinen Pashayeva, Kıbrıs Türkü’nün çözüm istencinin ortaya çıktığını, çözüm istemeyen tarafın da kendini belli ettiğini söyleyerek, ambargoların halen devam etmesini doğru ve adil bulmadıklarını belirtti.

ÇELİK: “GEÇMİŞTEN BUGÜNE ÇOK YAKIN DAYANIŞMAMIZ VAR”

Kıbrıs Türk Parlamenterler Birliği Başkanı, eski Dışişleri bakanlarından Vedat Çelik de konuşmasında, Azerbaycan’a yaklaşımlarının “Bir Ulus Üç Devlet” olduğunu ifade ederek, KKTC ile Azerbaycan’ın geçmişten bugüne çok yakın bir dayanışması olduğunu anımsattı.

Çelik, Azerbaycan’ın 2003’den beri Kıbrıslı Türklerin seyahatlerinde KKTC pasaportunu tanıdığını da ifade etti.

Konuşmaların ardından kabulün anısına karşılıklı plaket takdimi yapıldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA