PAPA, GÜRCİSTAN'DA BOŞ TRİBÜNLERE SESLENDİ
Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco'nun, nüfusunun çoğunluğu Ortodoks olan Gürcistan ziyaretinde bir stadyumda düzenlediği ayinde koltukların büyük kısmı boş kaldı.

02 Ekim 2016 Pazar 15:30
Papa Francesco'nun dinler ve mezhepler arası diyalog ve yakınlaşma mesajlarına rağmen, 11. yüzyıldan beri süren Katolik-Ortodoks kiliseleri ayrılığının onarılmasının güçlüğü Gürcistan ziyaretinde somut şekilde görüldü.
Kafkaslar gezisi kapsamında geçen Haziran'da Ermenistan'a giden Papa Francesco, gezinin ikinci ayağında ise Gürcistan ve Azerbaycan'a ziyaretlerde bulundu.
Geçen Cuma günü Gürcistan ziyaretine başlayan Papa, dün başkent Tiflis'te Mikheil Meshki Stadyumu'nda bir ayin düzenledi. 27 bin kişi kapasiteli stadyumda ancak birkaç bin kişinin ayine katılması dikkat çekti.

Vatikan'ın verilerine göre çoğunluğu Ortodokslardan oluşan Gürcistan'da Katolik nüfusu yüzde 2.5 civarında. Gürcistan Ortodoks Kilisesi'nin bazı yetkilileri Vatikan'ı, Ortodoksları Katolikliğe yöneltmeye çalışmakla itham ediyor. Papa'nın Gürcistan ziyaretine başladığı Cuma gününden itibaren bir grup Ortodoks din adamı ve eylemciler protesto gösterileri düzenleyerek Vatikan'ı "saldırgan" şekilde dini inançlarını yaymaya çalışmakla suçladı.
"Sünni imamın İran'da dua yönetmesi gibi"
Tiflis'te AP ajansına konuşan Gürcü Peder David Klividze, Katolik Kilisesi liderinin Ortodoks nüfusun ağırlıkta olduğu bir ülkede stadyumda ayin düzenlemesinin yakışıksız olduğunu savunarak, "Sünni bir imamın Şii İran'a gidip bir stadyumda dua ettirdiğini düşünebiliyor musunuz? Böyle bir şey olamaz" dedi.
Papa Francesco'nun dünkü ayinine Gürcistan Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Ilia'nın katılmayacağı önceden biliniyordu ancak bir grup Ortodoks dini temsilcinin katılması bekleniyordu. Ne var ki Patrikhane'nin internet sitesinde "Kiliselerimiz arasında dogmatik farklılıklar olduğu sürece Ortodokslar onların duasına katılmayacaktır" denildi ve ayine katılması beklenen din adamları da Kilise kurallarının buna müsaade etmediği gerekçesiyle son anda daveti geri çevirdi.
Öte yandan, Papa Francesco'nun Gürcistan ziyaretinin, bir Vatikan liderinin bu ülkeye yaptığı son ziyarete kıyasla "ılımlı" geçtiği de dikkat çekti. 1999'da dönemin Papası 2. Giovanni Paolo'nun Gürcistan ziyareti sırasında Gürcü medyasında Papa'nın ayinine gitmenin "ölümcül günah" olduğu şeklinde yorumlar yer almıştı.

Stadyumdaki ayine katılmasa da, Ortodoks Patrik Ilia Papa Francesco'yu Tiflis Havaalanı'nda karşıladı, Patrikhane'de kabul etti ve resmi programda olmamasına rağmen bu sabah Azerbaycan'a gitmek üzere Gürcistan'dan ayrılan Papa'yı yine havaalanından uğurladı. Patrik Ilia, Papa Francesco'ya "sevgili kardeşim" diye hitap etti.
Papa Francesco da, stadyum ayini sonrası Ortodoks din adamlarıyla bir araya geldiği toplantıda "din yayma çalışmalarına" karşı çıkarak iki mezhep arasındaki ortak noktaları vurguladı. Papa buradaki konuşmasında "Ekümenizme (kiliseler arası birlik) karşı çok büyük bir günah vardır: din propagandası. Ortodokslara karşı asla inançlarından döndürme çalışması yapılmamalıdır! Onlar bizim kardeşlerimizdir" dedi.

Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.