20 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara16°C

ÖZYİĞİT, ÇÖZÜME DİKKAT ÇEKTİ

Özyiğit, çözüme dikkat çekti

26 Mayıs 2014 Pazartesi 13:26

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs ziyaretinin tarihi bir anlamı olduğunu, ancak önemli olanın, ABD’nin değil, Kıbrıslıların çıkarlarını içerecek bir çözüme ulaşılması olduğunu vurguladı.

TDP Genel Başkanı Özyiğit yaptığı açıklama ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Kıbrıs ziyaretini değerlendirdi. Biden’ın Kıbrıs ziyaretini “son derece önemli ve anlamlı” olarak nitelendiren Özyiğit, ziyaretin nerede ve nasıl yapıldığı ile, bayrak-sancak olup olmadığının tartışılmasının ise anlamsız olduğunu savundu.

ABD’nin Doğu Akdeniz’deki enerji nakil hatlarının odak noktasında bulunan ve son derece büyük stratejik öneme sahip Kıbrıs’ta kendi çıkarları doğrultusunda bir çözüm istediğine, diğer yandan da Ukrayna’ya karşı Kıbrıs kozunu oynadığına dikkat çeken Özyiğit, önemli olanın Kıbrıslıların çıkarına göre bir çözüme ulaşılması olduğunu vurguladı.

“Kıbrıslı” bir çözüm için Türk-Rum tüm Kıbrıslılara çok önemli görevler düştüğünü belirten Özyiğit, “Amerikalıların girişimlerini kendi lehimize çevirmek istiyorsak, önce kendi aramızda işbirliği yapmalıyız. Karşılıklı çıkarları gözeterek ve olası bir çözüm anlaşmasını kalıcı barışa dönüştürmek için adımlar atmalıyız” dedi.

“Ancak Maraş konusunda bile hemfikir olup adım atılamadığını” belirten Özyiğit, “Maraş’la ilgili oluşturulacak teknik komiteye ‘Kıbrıslı Türkler girsin, fakat Kıbrıslı Rumlar girmesin’ demek kesinlikle doğru bir yaklaşım değildir” dedi.

Özyiğit, Biden’ın ziyaretinin ardından açıklanan 11 Şubat tarihli ortak açıklama metnine destek çıkılması ve bu metindeki zemin üzerinde yapılan görüşmelerde liderlerin daha sık görüşecek olmasının ise olumlu olduğunu ifade etti. Biden’ın KKTC’de yaptığı görüşmelerde siyasi patilerle görüşmemesini ciddi bir eksiklik olarak gördüklerini de ifade eden Özyiğit, “eğer basında yazıldığı gibi doğruysa, bunun Kıbrıs Türk Liderliğinden kaynaklanmasının ise son derece düşündürücü olduğunu” kaydetti.

Biden’ın ziyaretinin olumlu ve olumsuz yanlarına rağmen, tarihi bir anlam taşıdığını ve çözüm sürecine önemli bir ivme katabilecek bir potansiyelde olduğunu belirten Cemal Özyiğit, dikkatli olunarak, bu süreçlerin ve adımların çözüm ve barış lehine çevrilmesi dileğinde bulundu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA