25 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa22°C
  • Girne25°C
  • Güzelyurt24°C
  • İskele22°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara23°C

ÖZGÜRGÜN KIBRIS SORUNUNU DEĞERLENDİRDİ

Özgürgün Kıbrıs sorununu değerlendirdi

03 Mayıs 2014 Cumartesi 14:24

Anlaşmaya en uzak olunduğu dönemlerden birinin yaşandığını; 2020’den önce bir anlaşma beklemediğini söyleyen Özgürgün, “Bir anlaşmanın yakınlığı veya uzaklığı, ekonomiyle alakalı görünmüyor... Ekonomik durum kötüleştikçe kuzey’de anlaşma isteyenler, güney’de istemeyenler çoğalıyor” dedi.

(T.A.K/Özlem Kaya Yalgın):

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Türk Ajansı Kıbrıs’ın (TAK) Kıbrıs konusundaki sorularını yanıtladı.

Kıbrıs konusunda gelinen aşamayı değerlendiren Özgürgün, ele alınan, alınmayan başlıklar ile uzlaşılan ve sorun olan başlıkların neler olduğu sorusuna karşılık, gelinen aşamada, iki liderin müzakerecilerinin görüştüğünü, bazı ziyaretler de yapılığını, ancak önceden üzerinde uzlaşılan “her konuda anlaşılmadan hiçbir konuda anlaşılmış sayılmayacaktır” prensibi çerçevesinde gidildiğinden, ele alınan-alınmayan, uzlaşılan-sorun olan başlıklar gibi bir ayırımın yapılmasının pek mümkün görünmediğini söyledi.

“Kıbrıs konusunda sorun başlıklar değil, daha çok Kıbrıs konusundaki temel felsefedir”  diyen Özgürgün, esas, temel felsefede sıkıntı olduğu görüşünü ifade etti.

Al-ver, toprak, hassasiyetler...

Özgürgün, müzakerelerde, al-ver süreci çerçevesinde toprak konusundaki hassasiyetlerin nasıl değerlendirilmesi gerektiği yönündeki soruya karşılık, bu hassasiyetlerin önem arz ettiğine, ancak toprak konusunun al-ver sürecine gelebilmesi için daha çok mesafe alınması gerektiğine işaret ederek, “bazı üst düzey yetkililerin, sanki herşey tamammış da bir toprakta al-ver kalmış gibi bir hava yaratmasını” eleştirdi.

Hükümetin politikalarını yanlış bulduğunu belirterek, büyük ortak Cumhuriyetçi Türk Partisi - Birleşik Güçler’i (CTP-BG) eleştiren Özgürgün, “Kıbrıs konusunda gelinen bu aşamada, hükümetin büyük ortağının, çok aksi yönde ve Cumhurbaşkanı’nı da zora sokacak şekilde sürece eksi yönde bir etki ettiğini görüyoruz. Özkan Bey neredeyse Güzelyurt’u, Karpaz’ı vermiş durumda...” ifadelerini kullandı.

“Hidrokarbon ve doğalgaz daha geniş çerçevede ele alınmalı”

UBP Genel Başkanı, hidrokarbon ve doğalgaz konularıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken, sürece bir artı getirmiş, tetikleyici gibi görünen hidrokarbon ve doğalgaz meselesinin, ters yönde çalışıp, iki ayrı devleti de gündeme getirebileceği görüşünü ifade ederek, daha geniş çerçevede ele alınması gerektiğini vurguladı.

“‘TC kökenli KKTC vatandaşı’ terimine karşıyız”

Özgürgün, “Anlaşma öncesinde yapılacak referandumda, TC kökenli KKTC vatandaşlarının da oy vermesi hakkının Rum tarafınca teslim edilmesi gerektiğine inanıyor musunuz?” şeklindeki soru üzerine, referandumun şu anda pek yakın görünmediğini ifade ederek, “TC kökenli KKTC vatandaşı” terimine kesinlikle karşı duran bir parti olduklarını bu tür ayrımların “Hrisostomos pğolitikaları” olduğunu ileri sürdü.

Yönetim ve güç paylaşımı... Yetkiler, veto hakkı...

UBP Genel Başkanı Özgürgün, bir başka soruyu yanıtlarken, olası bir anlaşma sonrası Yönetim ve Güç Paylaşımı konusunda ortak devlette Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın yetkileri ve oy kullanma oranlarıyla, veto hakkı gibi konuları, Rum tarafının reddettiğine işaret etti. Rum Yönetimi’nin dönüşümlü başkanlık konusundan tamamen uzaklaştığını; Türk tarafının başkan çıkaramayacağını söylediğini ve başkan yardımcısının veto hakkını kabul etmediğini anlatan Özgürgün, “Bu, çok basit manada, bir Rum devleti demektir” dedi.

 “Güven yaratıcı önlem olarak maraş türk yönetiminde açılabilir”

Özgürgün, Güven yaratıcı önlemler ve Maraş konusundaki soruya karşılık, Maraş’ın bütünlüklü çözümün parçası olduğuna vurgu yaparak, “iadesinin” güven yaratıcı önlemler çerçevesinde konuşulmasını eleştirdi.

“Maraş’ın, bütünlüklü çözümün parçası olmasının, Türk yönetiminde açılmamasını da gerektirmediğini” ifade eden Özgürgün, “Maraş’ın iadesi yerine güven yaratıcı önlemler çerçevesinde, Maraş, Türk yönetiminde kullanıcılarına açılabilir. Mal sahibi kimse, Rumsa Rum, yabancıysa yabancı, Türkse Türk gelsin Türk yönetiminde malını kullansın...” dedi.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, “iki taraftaki ekonomik durumun birleşme için nasıl bir avantaj veya dezavantaj yarattığı” şeklindeki soruya karşılık, “Ekonomik durum Kuzey’de kötüleştikçe anlaşma isteyenler çoğalıyor. Güney’de de tam tersi, kötüleştikçe anlaşma istemeyenler çoğalıyor” dedi.

“Anlaşmaya en uzak dönemlerden birindeyiz...”

Bir anlaşmanın yakınlığı veya uzaklığının, ekonomiyle alakalı görünmediğini belirten Hüseyin Özgürgün, “Görünse zaten bugün anlaşmaya çok yakın olmak, yani anlaşmaya en yakın olunması gereken zaman olması lazım. Fakat bana göre en uzak olduğumuz dönemlerden birindeyiz. Çünkü ekonomik durum Rum tarafında ters etki yaratıyor” şeklinde konuştu.

“Anlaşmaya ne kadar yakınız?” sorusuna karşılık, hidrokarbon ve doğalgaz yataklarıyla ilgili, alternatif yaratılması; İsrail-Türkiye-AB bağlantısının Kıbrıs üzerinden kurulması yönündeki ABD ve İngiltere’nin planları olduğuna işaret eden Özgürgün, “yavaş ve emin adımlarla işleyen” bu projenin 2020’lerin ortasına doğru hayata geçmesini beklediğini ifade etti. Özgürgün, “Bir anlaşmaya yakınlığı belki bununla ölçebiliriz. Ama bu da 2020’nin ortalarını bulur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Foto: Ozgurgun

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA