29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa16°C
  • Girne15°C
  • Güzelyurt13°C
  • İskele16°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

ÖZGÜRGÜN, “ENGELLİLERİN ENGELSİZ YAŞAMASI BİZİM İÇİN HEDEFTİR”

Başbakan Hüseyin Özgürgün, engelli bireylerin karşılaştığı engellerin kaldırılmasının hükümetin hedefleri arasında olduğunu söyledi...

Özgürgün, “Engellilerin engelsiz yaşaması bizim için hedeftir”

10 Mayıs 2016 Salı 16:31

 Başbakan Hüseyin Özgürgün, engelli bireylerin karşılaştığı engellerin kaldırılmasının hükümetin hedefleri arasında olduğunu söyledi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün, Engelliler Haftası münasebetiyle, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu yetkililerini kabulünde yaptığı konuşmada, “Engellilerin engelsiz yaşaması bizim için hedeftir” dedi.

Engellilerin sıkıntılarının giderilmesine yönelik bugüne kadar yapılan çalışmaların bundan sonra da desteklenmesinin hükümetin sorumluluğu olduğunu ifade eden Özgürgün, engellilerin istihdamı konusunda bu güne kadar gereğinin yapıldığını söylemenin mümkün olmadığını ancak konunun geniş bir şekilde ele alınabileceğini söyledi.

Federasyonun dile getirdiği sorunlar üzerinde hassas olacaklarını ifade eden Özgürgün, “Engellilerin spor yapmalarından tutun da tüm alanlardaki hizmetlerine kadar hassasiyet göstereceğimi belirtmek isterim” dedi.

YÜCETÜRK

Federasyon Başkanı Derviş Yücetürk ise kabulde, engellilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yasal düzenlemeler, engellilerin istihdamı, engellilerin dolaşımını kolaylaştıracak altyapı düzenlemeleri ve inşa aşamasında olan engelsiz yaşam evinin tamamlanmasını içeren 11 maddelik talep yazınını Özgürgün’e sundu.

Derviş Yücetürk konuşmasında, yaklaşık 40 yıldır engellilerin yaşam kalitesini arttırmak, topluma kazandırmak için çalışmalar yürütüldüğünü;  Engellileri Koruma, Rehabilite ve İstihdam  Yasasında yapılan değişiklikle Yasa’nın “engellilerden çok engelsiz insanlara hizmet etmeye başladığını” ifade etti.

Yasa’nın böbrek, kalp hastaları, madde bağımlıları, diyabet ve obezite hastalarına hizmet etmeye başladığını kaydeden Yücetürk, Yasa’ya atıfta bulunarak “Engelli olmayan hasta dostlarımızın devlet tarafından desteklenmesi, engellilerin istihdamında da problem yaratmaktadır” dedi.

İSTİHDAM

Yirmi beş kişi çalıştıran bir kurumun, yasal zorunluluk olarak bir engelli çalıştırmak zorunda olduğunu ancak 9 yıldır engelli istihdamı yapılmadığını kaydeden Yücetürk, yapılan bir açılımla özel sektöre iki yılda ancak 35 kişi istihdam edildiğini, 300’e yakın engellinin istihdam beklediğini ifade etti.

Yücetürk, Özel Eğitim Yasa Tasarısının defalarca kadük olduğunu, bu eksikliği aşmak için de Milli Eğitim Yasası altında bir tüzük çıkarılmasını istediklerini ifade etti.

Kendilerini en çok üzen konulardan birinin de, araç ithallerinde ortopedik özürlülere tanının gümrük ve katma değer vergisi muafiyetinin diğer engellilere tanınmayarak “engelliler arasında ayrım yapılması” olduğunu söyleyen Yücetürk,  bunu “devletin bir ayıbı” olarak niteledi. Yücetürk, “Ya haklar eşitlensin ya hepsi kaldırılsın” dedi.

Federasyon binasının bulunduğu arazinin “koçanının” verilmemesinin kedilerini rahatsız ettiğini ifade eden Yücetürk, engellilerin okul servislerinde de eksikliklerin bulunduğuna dikkat çekti.

“ENGELSİZ YAŞAM EVİNİN ARAZİSİ ÖZEL BİR KİŞİNİN ÜZERİNE ÇIKTI”

Engelsiz Yaşam Evi’nin inşa edildiği arazinin tapusunun özel bir şahsa kayıtlı olduğunun ortaya çıkmasının Federasyon mensuplarının hayallerini yıktığını kaydeden Yücetürk, bu konuda da Başbakan Özgürgün’den destek talep etti.

Yücetürk, Hüseyin Özgürgün’e Başbakanlık görevinde de başarılar diledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA