27 Kasım 2024
  • Lefkoşa11°C
  • Mağusa14°C
  • Girne15°C
  • Güzelyurt11°C
  • İskele14°C
  • İstanbul9°C
  • Ankara2°C

ÖZERSAY:‘’STATÜKONUN PARÇASI HALİNE GELMİŞ BİR BARIŞ GÜCÜ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’’

Özersay:‘’Statükonun parçası haline gelmiş bir Barış Gücü ile karşı karşıyayız’’

Özersay:‘’Statükonun parçası haline gelmiş bir Barış Gücü ile karşı karşıyayız’’

27 Temmuz 2018 Cuma 19:30

’Statükonun parçası haline gelmiş bir Barış Gücü ile karşı karşıyayız’’

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Detay TV’de Ali Kişmir'in konuğu oldu.

Kudret Özersay, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), Ada’daki Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (BMBG) görev süresini 31 Ocak 2019 tarihine kadar uzatan kararını değerlendirdi.

“Statükonun parçası haline gelmiş bir Barış Gücü ile karşı karşıyayız” diyen Özersay, bu Barış Gücü’nün varlığının ve mandasının sorgulanmaya başlanmasının statükonun da sorgulanmaya başlaması anlamı taşıdığını kaydetti ve “Bize göre Kıbrıs’ta bir çözüm bulunup tarafların anlaşmasını sağlayacak olan şey statükonun sorgulanmasıdır” dedi.

 

Özersay, Güvenlik Konseyi’nin bu kararının, adadaki her iki tarafın da rızasının alınarak değil tek taraflı olarak alındığını kaydetti ve “doğal olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tabi ki bu kararı reddeder” dedi.

Bu kararın içerisinde Genel Sekreter’in aldığı inisiyatifle uyumlu olmayan ifadelerin bulunduğunu işaret eden Özersay, “Genel Sekreter’in aldığı inisiyatif, liderlerin oturup bir değerlendirme yapması meselesi ile ilgilidir. Genel Sekreter bunun için Bayan Lut’u ülkeye gönderdi. adadaki istişareler devam ederken, Güvenlik Konseyi sanki müzakere sürecinde hiçbir şey olmamış ve aynen devam ediyormuş gibi bir karar kabul etti” diye konuştu.

Bunun yanı sıra, İsviçre'nin Crans-Montana’da başarısızlığa uğrayan Kıbrıs müzakereleri yerine, Güvenlik Konseyi kararında Annan Planı öncesinin baz alındığına dikkati çeken Kudret Özersay, “Crans-Montana’da kesintiye uğrayan süreç, 2008’le başlayan son dönem müzakere sürecidir. Güvenlik Konseyi kararına baktığımız zaman ise, Annan Planı öncesi dönemde tarafların farklı pozisyonda oldukları, Kıbrıs Türk tarafının müzakereyi kabul etmediği döneme atıfta bulunuyor. Bu adil değil” dedi.

Kıbrıs Türk tarafının bu süreçteki olumlu tavrı, zirveye taşımaya çalışması ortada dururken, geriye doğru bir atıfta bulunulmasının doğru olmadığını vurgulayan Özersay, “daha da önemlisi, karar bir ön kabule dayanıyor. Bu kadar yıldır ne yapıldıysa o yapılacakmış gibi bir mantık vardır” diye konuştu.

“Statükonun parçası haline gelmiş bir Barış Gücü ile karşı karşıyayız” diyen Kudret Özersay, bu Barış Gücü’nün varlığının ve mandasının sorgulanmaya başlanmasının statükonun da sorgulanmaya başlaması anlamı taşıdığını kaydetti ve “Bize göre Kıbrıs’ta bir çözüm bulunup tarafların anlaşmasını sağlayacak olan şey statükonun sorgulanmasıdır” diye de ekledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA