26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

ÖZERSAY: TÜRK TARAFI HAZIR

Özersay: Türk tarafı hazır

05 Haziran 2014 Perşembe 14:38

  • “Kıbrıs Türk tarafı tarafları adım adım referanduma götürecek bir yol haritası üzerinde uzlaşıldığında coğrafi haritayı müzakere etmeye hazır
  • “Rum tarafının da bir iradesi söz konusu olursa,  gecikmeksizin çok kısa süre sonra harita müzakeresi de dahil olmak üzere bizi adım adım referanduma götürecek olan süreci yaşayabiliriz”

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis dün yeniden bir araya geldi. Ara bölgede müzakereler için ayrılan BM binasında saat 10.00’da başlayan görüşme yaklaşık 5 saat sürdü. Görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı’nda basına açıklamalar yapan Özersay, iyi bir görüşme olduğunu, hem müzakere sürecinin içeriğine ilişkin değişik konularla ilgili özlü bir müzakere yaptıklarını, hem de müzakere sürecinin geleceğine dönük pek çok şeyi ele aldıklarını söyledi.

Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay, coğrafi anlamda bir haritanın masaya gelebilmesi için bir yol haritasının belirlenmesi gerektiğini, bir yol haritasına karşı bir coğrafi harita gibi bir denklemin söz konusu olduğunu kaydetti. Özersay, Kıbrıs Türk tarafının tarafları adım adım referanduma götürecek bir yol haritası üzerinde uzlaşıldığında coğrafi haritayı müzakere etmeye hazır olduğunu vurguladı.

Mülkiyet ile federal yürütme ele alındı; federal yasama ve AB’yle ilgili yeni öneriler yapıldı

Dünkü görüşmede son Liderler görüşmesinde ele alınan bazı konuların takibini yaptıklarını,  kendilerinde oluşan bazı soru işaretleriyle ilgili görüştüklerini, sürecin bundan sonraki aşamaya nasıl ve ne zaman geçebileceğiyle ilgili bazı fikirler ortaya konulduğunu kaydeden Özersay,  ardından da mülkiyet konusuna geçildiğini söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının federal yasama; Rum tarafının ise AB konusuyla ile ilgili yeni bir öneride bulunduğunu kaydeden Özersay, Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafının önceki toplantıda verdiği federal yürütmeye ilişkin görüşlerini paylaştığını de ifade etti.

Son yapılan liderler görüşmesinde ele alınan bazı konuların takibini yaptıklarını ifade eden Özersay, devamı niteliğinde bazı tartışmalar ve fikirlerin gündeme geldiğini de kaydetti.

Son liderler görüşmesinde Kıbrıs Rum tarafının söylediklerinden hareketle kendilerinde bazı soru işaretlerinin oluştuğunu, bunları netleştirmek için bazı hususları gündeme getirdiklerini, sürecin bundan sonra nereye gideceği, şu an içinde bulunduğu aşamanın tam olarak neyi içerdiği ve neyi içermediğiyle ilgili olarak bu konuları açtıklarını söyledi.

Mülkiyet konusu konuşuldu

Sürecin bundan sonraki aşamaya nasıl ve ne zaman geçebileceğiyle ilgili olarak bazı fikirler ortaya koyduklarını ve Rum tarafıyla bunu ele aldıklarını da ifade eden Özersay, toplantının başlangıcında bunların konuşulduğunu ardından da mülkiyet konusuna geçildiğini belirtti.

Bir önceki görüşmede Kıbrıs Türk tarafının mülkiyet konusunda verdiği öneriye ilişkin olarak Kıbrıs Rum tarafının kendi düşüncelerini paylaştığını,  bazı sorular sorarak açıklamalar istediğini kaydeden Özersay, kendilerinin de Rum tarafının daha önceki toplantılarda paylaştığı mülkiyet önerisiyle ilgili bazı sorular gündeme getirdikleri kaydetti.

Mülkiyet uzmanlarının önümüzdeki hafta içinde bir araya gelerek bu konuları müzakere etmeye devam etmesi üzerinde anlaştıklarını dile getiren Özersay, ardından bir önceki toplantıda aldıkları federal yasama kağıdıyla ilgili bazı eleştiriler ve sorular gündeme getirdiklerini, yorumlar yaptıklarını, bazı kısımları kendilerine açıklamalarını istediklerini anlattı.

2 yeni öneri

Kıbrıs Türk tarafı olarak federal yasamayla ilgili yeni bir öneride bulunduklarını da dile getiren Özersay, Rum tarafının ise AB konusuyla ile ilgili yeni bir öneride bulunduğunu söyledi.

Bu iki önerinin dünkü toplantıda tartışılmadığını kaydeden Özersay, sadece toplantının sonunda taraflar arasında bir nevi teati edilmiş olduğunu söyledi.

“Yol haritasına karşı coğrafi harita”

Daha sonra Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafının önceki toplantıda verdiği federal yürütmeye ilişkin görüşlerini paylaştığını söyleyen Özersay, söyle konuştu:

“Genel anlamda şunu vurgulamak istiyorum. Bir önceki Liderler toplantısında da bu gündeme gelmişti. Kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde çok temel bir mantık vardır. Bunu şöyle özetleyebilirim: Coğrafi anlamda bir haritanın masaya gelebilmesi için bir yol haritasının belirlenmesi gerekir. Yani bir yol haritasına karşı bir coğrafi harita gibi bir denklem aslında söz konusudur. Yani Kıbrıs Türk tarafı bizi referanduma adım adım götürecek bir yol haritasını gördüğünde bu konuda taraflar uzlaştığında, coğrafi haritayı müzakere etmeye hazırdır. Bu denklemin içerisinde eğer Rum tarafının da bir iradesi söz konusu olursa gecikmeksizin çok kısa süre sonra harita müzakeresi de dahil olmak üzere bizi adım adım referanduma götürecek olan süreci yaşayabiliriz. Bu mantık ortadadır” .

“Geçmişte anlaşılmış konulardan sapan bir öneri getirirlerse…”

Kıbrıs Rum tarafının bu sürecin en başından itibaren geçmişte anlaşılmış konulardan sapan bazı yaklaşımları olduğunu kaydeden Özersay, “Rum tarafı geçmişte anlaşılmış olan konulardan sapan bir öneri getirirse veya getirmiş olduğu öneriler içinde geçmişte anlaşılmış olan konulardan sapan bir kısım varsa bu kısımlar ve bu öneriler bizim için yoktur. Yakınlaştırma egzersizine girdiğimizde Kıbrıs Türk tarafının önerileriyle Rum tarafının önerilerini birbirine yakınlaştırmaya çalışacağız ama önceden anlaşılmış olan konularla ilgili olarak bir sapma bir uygun davranmama durumu olan Rum önerilerini dikkate alacak değiliz” dedi.

Müzakere sürecini ileriye doğru taşımanın yolunun kararlı bir biçimde siyasi irade ortaya koymak olduğunu ve zaman zaman inişlerle çıkışlar olabileceğini kaydeden Özersay, sürecin zor olduğunu, dünyanın her yerinde özellikle yarım asırdır süren bir etnik uyuşmazlığın, uluslararası sorunun çözümünün çok kolay olmadığını kaydetti.

Özersay, “Bir süreç gereklidir, bu sürecin nihayete erişebilmesi için bir yol haritasına kesinlikle ihtiyaç vardır. Şu an içinde bulunduğumuz dönemle ilgili olarak tabi ki bazı sıkıntılar yaşanıyor ama ileriye doğru bu ivmeyi muhafaza etmek zorundayız, çünkü Kıbrıs sorununun çözümünü istiyoruz” dedi.

“Siyasal eşitlik denen şey…”

Bir soru üzerine Özersay, siyasi eşitlik denilen şeyin sadece bireylere insan hakları bağlamında bazı hakların verilmesi şeklinde algılanmaması gerektiğini, bireylere eşit bazı hakların tanınmasının toplumsal düzeyde Kıbrıs Türk toplumuyla Rum toplumunun siyasal eşit olduğunu göstermediğini, siyasal eşitlik için bunun yeterli olmadığını söyledi.

Siyasal eşitliğin bir toplumsal hak olduğunu ve siyasal eşitlik toplumlarla ilişkilendirilmediği müddetçe ve bireysel haklara indirgendiği takdirde artık bir federasyondan değil, bir üniter devletten bahsetmiş olunacağını kaydeden Özersay, “Kaldı ki Kıbrıs’ta özel bir federasyon söz konusu, federasyonun özel bazı nitelikleri  var, bunlar da iki toplumluluk, iki kesimlilik ve siyasal eşitlik…”

Bir sonraki resmi görüşme 14 Haziran’da

Müzakerecilerin yarın gayrı resmi bir toplantı yapacağını söyleyen Özersay, 14 Haziran Cumartesi günü saat 17:00’de ise resmi bir toplantı gerçekleştireceklerini ifade etti.

Özersay ile Mavroyannis son görüşmelerinde, “federal yürütmede seçim” ve “dış ilişkiler” konularını ele almıştı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA