26 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa28°C
  • Girne26°C
  • Güzelyurt29°C
  • İskele28°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara26°C

“ÖZELLEŞTİRİLMESİ İÇİN ÇALIŞILIYOR”

“Özelleştirilmesi için çalışılıyor”

05 Haziran 2014 Perşembe 14:34

  • Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, Elektrik Kurumu’nun özelleştirilmek istenmesi konusunda gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.
  • Kurum’un özelleştirilmesi yönünde gizli çalışmalar olduğu yönündeki iddialar üzerine İsmet Akim, “Gizliden öteye geçti. Gizlisi yok, açıktan açığa özelleştirilmesi için çalışılıyor” dedi.
  • Özelleştirme çalışmaları içerisinde Aksa’nın da devrede olduğu ve Ankara ile bu konuda bir takım görüş alış verişlerinde bulunulduğu iddialarının da yöneltildiği Akim, “bunların hepsi mümkündür” diye konuştu.
  • 10 yıl Sayıştay Başkanlığı yapan Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, Elektrik Kurumu’na hergün bir denetçi gönderildiğini anlatarak, Sayıştaylık Başkanlığı’na veryansın etti; “istisnasız her sabah kapımda bir denetçi nöbet tutar. Elektrik Kurumu’nda hırsız mı var? Bu benim ağrıma gider” dedi.
  • Bazı ihalelerde yaşandığı iddia edilen suiistimaller nedeniyle soruşturma başlatılıp başlatılmadığı yönündeki soruyu da Akim, “Sadece bu alanda değil, her alanda çalışmalarım var, zamanı geldiğinde açıklayacağım” diye yanıtladı. 
  • Kendisine karşı yıpratma operasyonu başlatıldığı iddiaları üzerine de Akim, “Doğru iş yapanı kimse yıkamaz, bankalar bize kredi vermezdi, şimdi her gün bir banka buradadır” diye konuştu. 

Rana SARRO

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, Elektrik Kurumu’nun özelleştirilmek istenmesi konusunda gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Özelleştirme çalışmaları içerisinde  Aksa’nın da devrede olduğu ve Ankara’da bu konuda bir takım görüş alış verişlerinde bulunulduğu iddiaları üzerinde de Akim, “bunların hepsi mümkündür” dedi.

Elektrik Kurumunda yaşanan bazı olaylar ve bazı ihalelerde yaşandığı iddia edilen suiistimaller nedeniyle soruşturma başlattığı yönündeki bilgiler üzerine ise İsmet Akim, “Sadece bu alanda değil, her alanda çalışmalarım var” diye konuştu.

Özelleştirmenin karşısında durduğu için kendisine karşı yıpratma operasyonu başlatıldığı iddiaları üzerine de İsmet Akim, “Doğru iş yapanı kimse yıkamaz, bankalar bize kredi vermezdi, şimdi her gün bir banka buradadır” şeklinde konuştu.

10 yıl Sayıştay Başkanlığı yapan Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, Elektrik Kurumu’na her gün bir denetçi gönderildiğini anlatarak, Sayıştaylık Başkanlığı’na veryansın etti.

“Gizli değil, artık açıkça çalışılıyor”

İsmet Akim, Elektrik Kurumu’nun özelleştirilmesi yönünde gizli çalışmalar olduğu yönündeki iddialar üzerine, “Gizliden öteye geçti. Gizlisi yok, açıktan açığa özelleştirilmesi için çalışılıyor. Bu işten çıkar sağlayanlar, rant sağlayanlar, bu işi gelecekte ekmek kapısı görenler yani çıkarı olan herkes, kurumun özelleştirilmesi için çalışıyor” diye konuştu.

“Başbakan şimdiye kadar bana ‘napan orada’ demedi”

Maliye Bakanı Zeren Mungan’ın, kurumun özelleştirilmesine dönük yürüttüğü çalışmalar olduğu ve Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nu bu yönde ikna ettiği iddiaları üzerine ise İsmet Akim, “o konuda bir bilgim yok. Zeren Mungan, özelleştirme işlerini üstlendi de, Başbakan üzerinden bize baskı yapar dersem, doğru söylemiş olmam. Öyle bir bilgim yok. Kamuoyu sürekli bunları tartışır, birileri bir şeyler söyler, gördükleri bir şey varsa onlar bilir. Başbakan’dan bana bu yönde bir baskı şimdiye kadar gelmiş değil. Hatta hiçbir alanca Başbakan bana ‘napan orada’ demedi. Aksine yaptığım işlere de sahip çıkar, destekçimdir”. Ama bu iddialar var yani” dedi.

“Doğru iş yapanı kimse yıkamaz”

Özelleştirmenin karşısında durduğu için kendisine karşı yıpratma operasyonu başlatıldığı iddiaları üzerine de İsmet Akim, şöyle konuştu: “65 yaşında bir adamım. Bu yaşa gelene kadar öğrendiğim bazı doğrular vardır. Doğru duvarın yıkılmadığını ben bilirim, doğru işi yapan da yıkılmaz. Ama gerçeklerin doğrusu olacak. Gerçekle doğruyu ayırabilmek zorundasınız. Bunu yapabildiğiniz oranda başarılı olursunuz. Mutlak gerçek, bu kurumun durumu ben göreve geldiğimde iyi değildi.”

“Her gün bir banka kuruma geliyor”

Bankalar bize kredi vermezdi. Gerekli prosedürleri yerine getirdiğimizde de, nazla kredi veriyorlardı. Bugün bankalar bize kredi vermek için her gün buraya gelip benimle görüşme yapıyorlar. Her gün bir banka buradadır. Bu bir şeyin işaretidir. Bu kurumun Geçmişten çok iyi noktaya geldiği, kredi kurumlarına güven verdiği, daha da önemlisi kamuoyuna güven verdiğinin işaretidir. Demek ki biz doğruyuz. Eğer özelleştirmeye karşı durmak da kamuoyu nezdinde doğru bir tavırsa, biz bu doğruyu sonuna kadar savunacağız.

“Özel şirket 35 kuruşa satar mı?”

Elektrik tarifelerinin 35 kuruş olduğunu, kuruma maliyetinin ise 59 kuruş olduğuna dikkat çeken Akim, “Özelleştirsek, 59 kuruş maliyeti olan enerjiyi, özel şirket 35 kuruşa satar mı?” diye sordu.

“Böylesi hassas bir ürünün devletin malı olarak kalması konusunda vatandaşımızın bizimle hemfikir olduğunu düşünüyorum ve umuyorum” diyen Akim, halkın kendisine cesaret verdiğini ve bu yolu cesaretle yürümeye kararlı olduğunu söyledi.

İsmet Akim, Elektrik Kurumu’nun ucuz elektrik üretilmesi, tasarruf tedbirleri ve alternatif enerji konusunda gerekli çalışmayı yapması halinde, kurumun özelleştirmesinin önüne geçilebileceğini vurguladı.

“Bunların hepsi mümkün”

Özelleştirme çalışmaları içerisinde Aksa’nın da devrede olduğu ve Ankara’da bu konuda bir takım görüş alış verişlerinde bulunulduğu iddiaları üzerinde de Akim, “bunlar hepsi mümkündür. Elektrik kurumu protokolün bir parçasıysa, çerçeve anlaşmasına taraf olduğu için Türkiye’nin bu yönüyle gündemde olmasından daha doğal bir şey olamaz” dedi.

Aksa’nın sahibinin Elektrik Kurumunu ziyaret ettiği yönündeki duyumlar üzerine ise İsmet Akim, şöyle konuştu: “Ben karanlıklarda iş yapmam. Ben kamuyla ilgili tüm işlerimi dürüst yaparım. Herkesin önünde yaparım. Doğrudur ben göreve geldikten sonra AKSA 3 kez buraya ziyarete geldi. Ama özelleştirmeyi hiç konuşmadı. Bu ülkede birlikte elektrik üretiyoruz. Bu yönde ticari ilişkimiz vardır, bunları görüşüyoruz, görüş alışverişinde bulunuyoruz. Ama AKSA bir özel şirkettir ve mutlaka daha çok kar, daha çok gelir mutlaka sağlamak ister. Biz görevimizi yaptıktan sonra AKSA değil her kim gelirse gelsin, bizimle görüşür ve gider. Ama AKSA’yla ticari bir ilişkimiz vardır. Bu nedenle de sürekli görüşürüz. Birileri benim bilmediğim birşeyler bilebilir ben bilmiyorum.”

“Birçok konuda soruşturmalarım var”

Elektrik Kurumunda yaşanan bazı olaylar ve bazı ihalelerde yaşandığı iddia edilen suiistimaller nedeniyle soruşturma başlattığı yönündeki bilgiler üzerine ise İsmet Akim, “Ben denetimden gelen bir insanım. Her alana denetleyen bir gözle bakarım. Dolayısıyla anlamadığım her konuyu incelerim, araştırırım ve doğru yerde doğru bilgiye ulaşmaya çalışırım. İhale ile alınan bozuk çıkan sayaçlarla ilgili ciddi anlamda veri topladım, bunları çok yakında değerlendireceğim. Kamuoyu ile günü geldiğinde paylaşacağım. Bir çalışma yürüttüğüm doğrudur. Sadece bu alanda da değil her alanda çalışmalarım var. Hata yapmam, haksızlık yapmam, hırsızlık yapmam, yapan varsa da mutlaka ortaya çıkarırım” dedi.

“Bu benim ağrıma gider!”

Sayıştay’ın bazı ihaleler ile ilgili soruşturma açtığı ve bu konuda bazı bulguların ele geçirildiği iddialarının da yöneltilmesi üzerine ise İsmet Akim, Sayıştaylık Başkanlığı’na veryansın etti. Elektrik Kurumu’na her sabah Sayıştay Başkanlığı’ndan denetçi gönderildiğini anlatan Akim, açtı ağzını yumdu gözünü ve şöyle konuştu:

“O konuda bir bilgim yok ama galiba Sayıştay da basınla paralel hareket eder, basın ne derse kapar gazeteyi gelir arkadan. Bu yeni ihaleyi adım adım takip eder, sanki Elektrik Kurumu’nda hırsız var. Bu benim ağrıma gider. Sayıştay’ın yetkisi vardır. İdarenin almış olduğu kararın her aşamasında denetim yapabilir ama böyle denetimin da çok haklı bir denetim olduğunu düşünmüyorum. Basına bakarak her gün sabahtan benim kapıma dikilmeye de hakkı yoktur. Her sabah kapıyı açarken bir denetçi kapıda bekler. Aşağıda bir denetçi, yukarıda bir denetçi, her dosyanın içinde bir denetçi, anlamadım yani ben. Yoksa birileri yönlendirir da onlar da bizim üstümüzde baskı kurmaya mı çalışır. Ben 10 yıl Sayıştay Başkanlığı yaptım ama bu kadar eziklik hiç yaşamadım, kimseye de yaşatmadım. Eğer araştırma yapacaksan dosyayı gelip alıp gider, çalışmanı yapar ve yazarsın. Ama her gün benim kapımda beklemezsin. İnsanlar burada huzursuzdur. Her gün Sayıştay gelir bir şey sorar, bir şey ister. Buraya gelmeye gerek yoktur.”

“Temcit pilavı gibi her sabah kapımdadırlar”

“Elektrik kurumunun verileri onlinedır. Şartname web sayfamızda yayınlanmıştır, açar bakar varsa şikâyeti ya da bir tespiti yazar, temcit pilavı gibi her gün sabah benim kapımda beklemez. Sanki sırtımda torba var da doldurup mahalleye gideceğim. Böyle bir şey yoktur. Çok açık söylüyorum; bu ihale Elektrik Kurumu’nun web sayfasında yayınlanmıştır, Sayıştaylıkta da bilgisayar kullanamayan denetçi yoktur. Web sayfasına girip bunları inceleyebilirler.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA