26 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa21°C
  • Girne21°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele21°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

ÖZEL SEKTÖR İŞİ ‘HIZLANDIRMAK’ İÇİN ‘HEDİYE’ İSTİYOR

Türkiye Etik ve İtibar Derneği’nin (TEİD) ‘Özel Sektörde Etik Yönetim ve Sektörlerde Yolsuzluk Algısı’ araştırmasına göre, yolsuzluğun en çok görüldüğü sektörler gümrük ve lojistik.

Özel sektör işi ‘hızlandırmak’ için ‘hediye’ istiyor

06 Haziran 2016 Pazartesi 12:23

 

Özel sektörde en çok karşılaşılan etik dışı davranış ise ‘işi hızlandırmak veya yaptırmak için para ya da hediye vermek’.

Hürriyet’ten Elif Ergu’nun haberine göre, ‘şirket imkanlarını kişisel amaçları için kullanmak’ en sık karşılaşılan ikinci etik dışı davranış. Ayrıca katılımcıların yüzde 23’ü işi hızlandırmak için vaatte bulunmayı ‘duruma göre değerlendirebileceğini’ söyledi. İş ortaklarına promosyon verilmesini ise yüzde 38 ‘kabul edilebilir’ buldu.

Derneğin, Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin 356’sının üst ve orta düzey yönetici ile çalışanlarıyla yöneticileriyle görüşerek hazırladığı araştırmada, katılımcıların yüzde 72’si erkek, yüzde 28’i kadındı.

Araşırmadaki ilginç sonuçlardan biri de katılanların yüzde 10’unun daha önce yolsuzlukla anılmış bir şirkette çalışmayı ‘maaşı iyiyse’kabul edeceğini söylemesi oldu. “Şirketinizin yolsuzlukla mücadele programı var mı?” sorusuna da araştırmaya katılanların yüzde 41’i ‘hayır’ yanıtı verdi.

Yolsuzluk dört trilyon dolara mal oluyor

Katılımcıların yüzde 43’ü özel sektörde de yolsuzluk olduğunu söylerken, yolsuzluğun en yaygın olduğu sektörler lojistik ve gümrük. Onu inşaat, medya ve iletişim, ilaç ve bankacılık-finans izlerken, yolsuzluğun en az göründüğü sektörler ise bilişim teknolojileri, sivil havacılık ile savunma sanayi olarak sıralandı.

TEİD Genel Sekreteri Tayfun Zaman, Dünya Bankası’nın analizlerinde yolsuzluğun yüzde 22-27 arasında verim kaybına yani dört trilyon dolara neden olduğunu işaret ettiğini, yolsuzluk olmaması halinde 100 liraya üretilen bir ürünün 80 liraya üretilebileceğini söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA