ÖZÇINAR: “YENİ HÜKÜMETTEN BELEDİYELERİN SORUNLARINA ÇARE ÜRETEBİLME BECERİ VE ÇALIŞKANLIĞINI GÖSTERMESİNİ BEKLİYORUZ”
TV 2020’de programa katılarak yerel yönetimlerin yaşadığı sıkıntılar ve yeni hükümetten beklentilerini dile getiren Özçınar, 2021 bütçesiyle ilgili öngörülerine de değindi.

12 Aralık 2020 Cumartesi 12:37
Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği (KTBB) ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, dünyanın birçok ülkesinde yerel yönetimlerin görev sürelerinin beş yıl, ülkede ise dört yıl olduğunu anımsatarak, anayasal değişiklikle daha istikrarlı bir yapıya kavuşulması adına yerel yönetimlerin görev sürelerinin uzatılması gerektiğini savundu.
TV 2020’de programa katılarak yerel yönetimlerin yaşadığı sıkıntılar ve yeni hükümetten beklentilerini dile getiren Özçınar, 2021 bütçesiyle ilgili öngörülerine de değindi.
2020 yılında pandemi nedeniyle yerel gelirlerde istenilen noktaya ulaşılamadığını anlatan Özçınar, 2021 bütçesi öngörülerine ilişkin de mevcut yapıya paralel olarak ülkedeki gelir yapısında, dolayısıyla yerel gelirlerde bir artışın söz konusu olmasının beklenmediğini kaydetti.
Özçınar, yerel yönetimlerin kendi öz kaynaklarından oluşturacağı gelirlerde de bir artış yaratamaması halinde personel giderlerinde oluşturulacak hayat pahalılığı yükünün belediyelerde sıkıntı yaratacağına işaret etti.
“NÜFUS ORANINDA DESTEK VERİLMESİ GEREK”
Kanalizasyon sistemi olan her belediyeye nüfusu oranında destek verilmesi gerektiğine vurgu yapan Özçınar, su motorları ile ilgili Su Dairesi, kanalizasyon ile ilgili de Maliye Bakanlığı’nın ödeneğinden yararlanabilmelerinin önemli olduğunu, taleplerinin bu yönde olduğunu ifade etti.
Özellikle kırsalda maliyetlerin çok yüksek olduğuna dikkat çeken Özçınar, kanalizasyon sistemi ile ilgili yatırım yapan belediyelere destek sağlanmasının önemine işaret etti, aksi halde vatandaşın daha pahalı yaşamasına vesile olmalarının söz konusu olacağını da kaydetti.
Mahmut Özçınar, K.T. Belediyeler Birliği Yürütme Kurulu’nun son toplantısında alınan kararla su ücretleri ile ilgili düzenlemenin ertelenmesini istediklerini, su ücretleri ile ilgili ödeneğin talep edilmesi halinde belediyelerin çoğunun sıkıntı içerisine gireceğini söyledi.
Özçınar, genellikle kırsalda yaşayan vatandaşın, su fiyatlarının daha düşük olması yönünde talebi bulunduğunu, merkezi yönetimlerin belediyelerin bu noktadaki kayıplarını karşılayarak desteklemesinin önemli olduğunu vurguladı.
Kırsaldaki yapıyı daha canlı tutabilmek, merkeze göçü önleyebilmek açısından böyle bir uygulamanın yapılabileceğin söyleyen Özçınar, bunun da tek elden yönetme şekliyle sağlanabileceğine dikkat çekti.
“ORTAK NOKTADA BULUŞAMIYORUZ”
Bu bağlamda ilgili bakanlıklarla istişare ile bu sorunların çözülmesi gerektiğini ancak yıllardır aynı sorunların devam ettiğini anlatan Özçınar, “Çözüm odaklı ortak noktada buluşamıyoruz” dedi.
Belediyelerin güçlü kılınmasının önemine dikkat çeken Özçınar, çok uzun zamandır nüfus sayımı yapılmadığı için gelirleri nüfusa göre alan yerel yönetimlerin sıkıntı yaşadığını belirtti.
Hazırlanan hükümet protokolünde belediyeler ile ilgili sadece bir konunun gündeme alındığını bunun da Gazimağusa, İskele, Yeniboğaziçi Emirnamesi ile ilgili olduğunu anlatan Özçınar, yeni hükümetin belediyelerle ilgili politikalarını ortaya koyması gerektiğini vurguladı.
Yerel yönetimlerin kendi gelirleriyle yatırım yapabilecek pozisyondan uzaklaştığını, bunun da belediye başkanlarının hedeflerine ulaşamamasına neden olduğunu anlatan Özçınar, bir reforma ihtiyaç olduğuna dikkat çekti ve bunun bir an önce hayat bulması gerektiğini söyledi.
“İçişleri Bakanımızın tecrübe, deneyim ve birikimine paralel olarak bu reformun hükümet programı içerisinde yer almasını sağlaması gerekiyor” diyen Özçınar, yerelden kalkınmanın önemine işaret ederek “yerelden kalkınmayı düşünmeyen ülkelerde gelişim sağlanamaz” dedi.
Yeni hükümete başarı dileyen Özçınar, “Belediyelerin sorunlarına çare üretebilme beceri ve çalışkanlığını göstermesini bekliyoruz. Buradaki sorunların çözümünün kendilerinin işini de rahatlatacağını algılamaları gerekir” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İsrail kabinesi Gazze'yi işgali oylamak için toplanıyorİsrail'in güvenlik kabinesi, Gazze Şeridi'nin tamamının askeri olarak işgal edilmesini oylamak üzere toplanıyor.07 Ağustos 2025 Perşembe 18:13ORTADOĞU
Akıllı sinyalizasyon sistemi devrede!Lefkoşa-Girne Bölünmüş Anayolu üzerinde bulunan Ağırdağ ve Dikmen kavşaklarına kurulan trafik akıllı sinyalizasyon sistemi, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı tarafından bugün devreye alındı.07 Ağustos 2025 Perşembe 16:58KIBRIS
Hasan Kahvecioğlu’ndan "Akıllı Kameralara" Sert Tepki: “Milli Servet Heba Ediliyor, Algı Operasyonu Sürüyor!”Duayen gazeteci Hasan Kahvecioğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda hükümete ve özellikle bir bakana yönelik sert eleştirilerde bulundu.07 Ağustos 2025 Perşembe 16:56KIBRIS
Metehan Geçiş Kapısı’nda 182 Kilo Kaçak Et Ele GeçirildiMetehan Kara Geçiş Kapısı’nda gerçekleştirilen rutin kontroller sırasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) bölgesinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) giriş yapan bir araçta büyük miktarda kaçak et ele geçirildi.07 Ağustos 2025 Perşembe 16:34KIBRIS
Karşıyaka ve Girne’de Alkollü Sürücüler Kaza YaptıKarşıyaka ve Girne’de iki farklı trafik kazasında alkollü sürücüler nedeniyle maddi hasar ve yaralanma meydana geldi. Her iki olayda da sürücüler hakkında yasal işlem başlatıldı.07 Ağustos 2025 Perşembe 16:34KIBRIS
Kırmızı Işıkta Şüpheli Hareketler: Uyuşturucu ile YakalandıLefkoşa’da dün Atatürk Stadyumu trafik ışıklarında meydana gelen olayda, polis ekiplerinin dikkati sayesinde uyuşturucu madde ele geçirildi.07 Ağustos 2025 Perşembe 16:33KIBRIS
Sadrazamköy’de Foseptik Kuyusuna Düşen Kişi YaralandıSadrazamköy’de dün meydana gelen iş kazasında, Nazakat HUSSAIN (E-51), ot temizliği yaptığı sırada feci şekilde yaralandı.07 Ağustos 2025 Perşembe 16:32KIBRIS
Ortaköy Hatice Tahsin Erönen Sokak'ta Kanalizasyon ÇalışmasıOrtaköy Hatice Tahsin Erönen Sokak'ta Kanalizasyon Çalışması07 Ağustos 2025 Perşembe 16:30LEFKOŞA
DAÜ Rektörü Kılıç'tan 8 Ağustos Erenköy mesajı...Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, 8 Ağustos Şanlı Erenköy Direnişi dolayısıyla bir mesaj yayımladı.07 Ağustos 2025 Perşembe 15:41DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Güney'de sahte diploma skandalı: Eski Gönüllülük Komiseri Yiannaki suçunu itiraf ettiGüney Lefkoşa Bölge Mahkemesi’nde devam eden davada, eski Gönüllülük Komiseri Yiannaki lise ve San Diego Üniversitesi diplomalarında sahtecilik yaptığını itiraf etti.07 Ağustos 2025 Perşembe 15:15GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs