28 Mart 2024
  • Lefkoşa26°C
  • Mağusa24°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt26°C
  • İskele24°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara21°C

ÖZÇINAR: VERDİĞİM SÖZLERİN HEPSİNİ YERİNE GETİRDİM

Özçınar: Verdiğim sözlerin hepsini yerine getirdim

09 Nisan 2014 Çarşamba 15:01

Yerel Yönetimler için gerçekleştirilecek seçimlerde artık geriye sayım başladı... Şu anda görevde olan ve seçimlerde adaylıklarını koyan Belediye Başkanlarına, bugüne kadar yaptıklarını ve bundan sonra yapmayı planladıklarını sorduk…

 

Özçınar: Verdiğim sözlerin hepsini yerine getirdim

Turgut Çalıcı / Detay Gazetesi

N Halen görevde olan Belediye Başkanları ile olan söyleşimizin ilkini Güzelyurt Belediye Başkanı ve aynı zamanda aday olan Mahmut Özçınar’la gerçekleştirdik. Özçınar, 1998-2002-2006-2010-2014 dönemlerinde tam dört dönemdir Güzelyurt Belediye Başkanlık görevini yürütüyor. Bugüne kadar Güzelyurt halkına verdiği hizmetler konusunda kendinden emin konuşan Özçınar, “2010-2014 yılı arasını kapsayan görev süremde de Güzelyurt halkına verdiğim sözlerin yerine getirmenin haklı gururunu yaşıyorum” dedi.

Hükümet’ten şikayetçi

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, Detay’ın sorularına içten ve samimi yanıtlar verdi. Hükümetle olan ilişkilerini sorduğumuzda ise, bu konuda pek de rahat olamadığını şu sözlerle ortaya koydu: “İçişleri Bakanlığı bünyesinde yerel yönetimler müdürlüğü oluşturulmuş olmasına rağmen, belediyelerin sorunları sahiplenilmiyor ve çözüm için yeterli irade ortaya konmuyor. Sorunların çözümü yönünde herhangi bir adım atılmadığı gibi sorunlar sürekli olarak erteleniyor.

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, soru-cevap şeklindeki söyleşimizde sorularımızı yanıtladı.

Geçtiğimiz dönemde halka verdiğiniz sözlerin ne kadarını yerine getirebildiniz?

Geçtiğimiz dönem halka verdiğimiz sözlerin büyük bir kısmını başarılı bir şekilde hayata geçirdiğimizi söyleyebilirim. Hayata geçiremediğimiz iki konu ise mülkiyet konusunu aşamadığımız projelerdir. Başaramadığımız için bizi üzen birinci proje Kalkanlı Piknik alanının rekreasyon projesidir. Mülkiyet sorunu yüzünden bu alana arzu ettiğimiz yatırımı yapamadık. Bizi üzen ikinci proje ise yine mülkiyet sorununu aşamadığımızdan dolayı hayata geçiremediğimiz Trafik Eğitim Alanı projesidir.  Geçen dönem Kapalı Pazar projesini,  Amfi Tiyatro projesini, Kanalizasyon ve Arıtma Tesisi projelerini %100 hayata geçirmenin gururunu yaşıyoruz.

Araç filomuzu genişleteceğimizden bahsetmiştik.  2014 yılında ülkemizin en güçlü araç filosuna sahip olduğumuz için gururluyuz. Bir önceki dönem söz verdiğimiz Açık Pazar projesi için bölgede zemin düzenleme çalışmaları başlatıldı.  Projenin ihalesi çıkılarak, 3 ay gibi kısa bir sürede halkın hizmetine sunulması hedeflenmektedir. Meydan Düzenleme projelerine etaplar halinde başlanmıştır. Projenin birinci etabı olan ‘Kapalı Çarşı Meydanı’ geçtiğimiz aylarda halkın hizmetine sunulmuştur. Projenin diğer etapları için ihale süreci şu anda yaşanmaktadır. Yine projelerimizden biri olan salhane yapmış olduğumuz yatırımlarla ülkemizde örnek gösterilen bir kesimhaneye bürünmüştür.

Sosyal projelerde de başarılıyız

Sosyal projeler konusunda ise ülke genelinde çok başarılı olduğumuzu belirtmek isterim. Bu konuda birçok projeyi hayata geçirdik. Özellikle oluşturmuş olduğumuz Yaşlı Hizmet Birimi bugün itibari ile 1200 üyeye ulaşmıştır.  Bu üyelerimizin yaşam kalitelerini artırmak ve sosyal yaşam içerisinde yer almalarını sağlamak için bütün yıl boyunca aktif olarak birçok projeler üretilmekte ve çalışmalar yapılmaktadır. Altyapı konusunda ise kentimizin içme suyu şebekesinin tümü yaptığımız çalışmalarla baştan aşağı; ana isale hatları ise yaklaşık %90 oranında yenilenmiştir. Yağmur suyu drenaj ağına kilometrelerce uzunluğunda yeni bölgeler dâhil edilmiştir.  Drenajı yapılıp kaldırımı döşenen her bölgeye asfalt serilmiştir. Kanalizasyon kazıları sonrası yıpranan yollar için asfalt serme işlemi yoğun olarak devam emektedir. Kentimizin en uç noktasının kent merkezine kaldırımla bağlanması projesi çerçevesinde yoğun kaldırım döşeme çalışmaları yıl boyunca devam etmektedir.”

Bölgedeki esnaf ile belediye’nin ilişkileri ne durumda?

“Belediyemizin mal alım politikası ihtiyaç duyulacak her ürünün bölge esnafından tedarikini öngörmektedir. Dolayısıyla tüm ihtiyaçlarımız bölge esnafından ve bölge tedarikçilerinden karşılanmaktadır. Örneğin Akaryakıt ihtiyacı her ay dönüşümlü bir şekilde farklı petrol istasyonlarından karşılanmaktadır. Belediyemiz mal ve hizmet alımı için her ay Güzelyurt piyasasına yaklaşık 300.000 TL nakit para aktarmaktadır. Bu durum doğrudan ve dolaylı olarak Güzelyurt piyasasına ivme kazandırmaktadır.

Yeni dönemdeki projeleriniz nelerdir?

Yeni dönemde bölgemizin ihtiyaç duyduğu ve önceliği belirlenen projelerimiz hayata geçirmek için çalışmalarımız başlamış bulunmaktadır.

İhtiyaç duyulan ve önceliği belirlenen projelerin bütçeleri de çok ciddi çalışmalar sonucunda belirlenmiştir.

a)Yayla Sahil Projesi:

Kentimizin sahili olmamasını büyük bir eksiklik olarak görmekteyiz. Güzelyurt’tun denize ulaşımını sağlamak için Yayla Sahil projesini hazırlamış bulunuyoruz. Etaplar halinde başlanacak olan bu dev projenin ihtiyaç duyacağı elektrik enerjisi yenilebilir enerji ile sağlanacaktır. Ve proje yeşile ve doğaya uyumlu olarak hayata geçecektir. Çevre dostu bir mekân yaratılacaktır.

b) Dere Yatağı Rekreasyon projesi

-Kentimizin diğer büyük projesi ise dere yatağı rekreasyon projesidir. Bu projede dere güzergâhında oluşturulacak yürüyüş yolları, bisiklet yolları, fitness merkezleri, çocuk oyun elemanları, dinlenme noktaları, oyun noktaları ve buna benzer birçok aktivite elemanları monte edilip kentimize yeni bir yaşam alanı kazandırılıp bölgemizin en büyük parkı olan festival parkı ile projenin bütünleşmesi sağlanacaktır. Projenin birinci etabına yoğun ağaçlandırma çalışmaları ile başlanacak. Nisan 2014 ayında yapılacak ağaçlandırma çalışmaları sonrası projenin halka tanıtımı yapılacaktır.

c) Hizmet Binaları İnşa Etmek:

Kentimize yeni bağlanan birçok köy vardır ve coğrafi hizmet alanımız yaklaşık 200 kilometre kare üzerine çıkmıştır. Ülke koşullarına göre çok geniş boyutlara ulaşan bu coğrafi yapı nedeni ile Belediye hizmetlerinin halka doğrudan ve süratle ulaşmasını sağlamak için çok amaçlı kullanıma uygun hizmet binaları inşa edilmesi gerekmektedir. Bu proje doğrultusunda birinci hizmet binasını inşa etmek için ihaleye çıkmış bulunmaktayız ve çok yakın bir tarihte Kalkanlı hizmet binasını Kalkanlı halkının hizmetine sunacağız.

d) Çocuk Parkları ve Fitness Merkezleri:

Diğer bir projemiz ise her yerleşim yerine açık alan fitness merkezleri inşa etmektir. “Sağlıklı Yaşam için Haydi Spora” sloganı ile hareket edilerek her yerleşim yerine fitness merkezleri inşa edilecektir. Bunların yanı sıra çocuklarımız için daha eğlenceli daha güvenli çocuk parkları yaratmak için gerekli yatırımlar yapılıp mevcut oyun elemanları yenilenerek yeni çocuk parkları inşa edilecektir.

e) Meydan Düzenleme Projeleri:

Birinci etabını 2013 yılında halkın hizmetine sunduğumuz projenin diğer etaplarının inşa edilip kente yeni meydanlar yaratılması amacı ile yoğun bir çalışma süreci 2014 ve 2015 yılında devam edecektir.

f) Osmanlı Kültür Evi:

Kentimizde Osmanlı Hanı olarak bilinen ve yıkılmaya yüz tutmuş olan binanın, orijinal haline uygun olarak restore edilebilmesi için ihaleye çıkmış bulunmaktayız. 3 ay gibi bir süre sonunda bina halkımızın ve tüm sivil toplum kuruluşlarının kullanımına sunulacak duruma gelecektir. Ve Böylece kentimize yeni bir eser daha kazandırmış olacağız.

g) Sergi Salonu:

Eksikliği sürekli olarak hissedilen Sergi Salonu için projemizi hazırlamış bulunuyoruz. Güzelyurt kent merkezinde eski Türk Bankası olarak bilinen binanın sergi salonuna dönüştürülüp halkın kullanımına sunulması için projemiz hazırlandı. Gerek dış cephesinin ve gerekse iç mekanın çok kısa bir sonunda sergi amaçlı kullanıma dönüşmesi için Nisan ayında yoğun çalışmalara başlanacaktır.

h) Tartı Merkezi:

Narenciye sektöründe eksikliği hissedilen ve gerek tartı işlemi için ve gerekse gümrük işlemleri için ihtiyaç duyulan çok amaçlı binanın inşası için Mart ayında ihaleye çıkılmış ve ihale Meclis kararı ile bağlanmıştır. Dört ay gibi kısa bir sürede bitirilmesi hedeflenen proje yeni narenciye sezonunda halkın ve sektör elemanlarının kullanımına sunulacaktır.

I)Kanalizasyon ve Arıtma Tesisi:

2013 yılında 14 milyon € yatırımla hayata geçirilen sistemin tüm yerleşim yerlerimizi kapsaması için etaplar ve bölgeler halinde projeler hazırlanacaktır. 2014 yılında dördüncü etabı tamamlanan projenin beşinci etabı için ihaleye çıkılma çalışmaları başlatılmıştır.

j) Küçük Sanatlar Sitesi Genişletilmesi:

Güzelyurt küçük sanatlar sitesi arazisinin yetersiz kalması ve taleplere cevap verememesi nedeni ile alanın genişletilmesi için çalışmalar başlatılmıştır. Hükümet yetkilileri nezdinde yaptığımız taleplerin olumlu karşılanması durumunda bölgenin genişletilmesine yönelik çalışmalar hemen başlatılacaktır.

Belediyeler ile devlet ilişkilerini nasıl değerlendirirsiniz?

Yerel yönetimlerle hükümet arasındaki ilişkiler maalesef istenilen düzeyde değildir. İçişleri Bakanlığı bünyesinde yerel yönetimler müdürlüğü oluşturulmuş olmasına rağmen belediyelerin sorunları sahiplenilmemekte ve çözüm için yeterli irade ortaya konmamakta olup sorunların çözümü yönünde herhangi bir adım atılmamakta olup sorunlar sürekli olarak ertelenmektedir. Yerel yönetimlerin sorunlarını çeşitli basın araçları ile sürekli gündeme getirmekte ve bakanlığın bilgisine sunmaktayız.  Bu konuda çözüme yönelik bakanlıktan gerekli iradeyi beklemekteyiz.

Belediyenin gerek vergi veya fatura gelirleri yüzde kaç oranda toplamaktadır.

İç göçün yoğun olarak yaşandığı ve ekonomik faaliyetlerin neredeyse durma noktasına geldiği bir bölgede vergi, resim ve harçların tahsil edilmesinde birçok zorluklar yaşanmaktadır. Böylesi olumsuz faktörlerin olduğu bir bölgenin kurumu olarak bu tür olumsuzluklardan doğrudan ve dolaylı olarak etkilenmekteyiz.

Çözüm olması durumunda belediyeniz AB standartlarına ne kadar uygundur?

Zaman içerisinde personele yönelik yaptığımız çalışmalar ve kurumsal yapımızı çağa uygun bir yapıya büründürmüş olmamız nedeni ile AB’ye uyum konusunda ciddi sıkıntılar yaşayacağımızı sanmıyorum. Bu konuda uzman birkaç istihdamla süreç sorunsuz olarak aşılabilecektir.

Beledi vergiler halk tarafından çok yüksek olarak nitelendiriliyor siz başkan olarak ne söyleyebilirsiniz?

Ülkemizin en makul seviyesindeki ücretler belediyemiz tarafından faturalandırılmaktadır.  Birçok ücret, vergi ve harç diğer kentlere göre çok daha düşüktür. İç göçün yoğun olarak yaşandığı ve ticari faaliyetlerin durma noktasına geldiği bir beldede bulunan bir kurum olarak aksi bir uygulamamız iç göçü daha da hızlandıracaktır. Dolayısı ile kurumumuz bu gerçeklere göre ücret ve resimleri belirlemektedir.

Kültür sanat’ta belediyeniz hangi noktadadır ve sizin bireysel olarak sanata bakış açınız nedir?

Kültür sanat ve sosyal projeler konusunda lider durumda bir belediyeyiz. Projelerimiz birçok kurum ve kuruluş tarafından takip edilmekte ve örnek alınmaktadır. Özel gün kutlamaları, tiyatrolar haftası, sağlık konularındaki toplantı ve çalışmalar üyelerimizin yaşam kalitesini artırmaya yönelik hazırlanan projeler ve bu sene 37. ‘sini kutlayacağımız Güzelyurt Portakal Festivali gibi aktivitelerle kentimizin ve ülkemizin sosyal ve kültürel hayatına damga vurmaktayız. 2013 yılında düzenlediğimiz Festivalin 180.000 kişi tarafından ziyaret edilmesi ne kadar doğru organizasyonlar düzenlediğimizi bizlere göstermektedir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA