29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

OYNATMAYA AZ KALDI

Oynatmaya az kaldı

24 Haziran 2014 Salı 13:30

Ülkemizin tanınmış psikiyatrislerinden Prof.Dr. Mehmet Çakıcı, toplumunun psikolojik durumunu Detay’a değerlendirdi. Çakıcı, Kıbrıs Türk toplumunun mutsuz, umutsuz, çökkün ve karamsar bir ruh halinde olduğunu söyledi.

FALCI, HACI VE HOCALARA GİDİLİYOR: Mehmet Çakıcı, insanların ruhsal sorunlarını çözmek için son dönemlerde, bilim dışı arayışlarının arttığını belirtti. Çakıcı, çağdaş toplumların başvuracağı bir alan olan psikolog ve psikiyatrisiler yerine, toplumun daha fazla gelişmemiş toplumlarda görülen, falcı, hacı, hocalara başvurduğunu işaret etti.

 ANTİDEPRESAN KULLANIMI ARTTI: Kıbrıs Türk toplumunun mutsuz, umutsuz, çökkün ve karamsar bir ruh haline sahip olduğunu belirten Çakıcı, moral bozukluğu ve stresin artmasıyla ilişkili olarak, toplumda antidepresan kullanımının da oldukça arttığını vurguladı.

KIBRISLI TÜRKLERE ÖZGÜ: Yaşanan psikolojik durumun Kıbrıs Türk toplumuna özgü olduğunu işaret eden Mehmet Çakıcı; “Biz bunu yaşamın bir gerçeği sanıyoruz, ama yaşamın gerçeği bu değil. Bu bize özgü bir gerçek ve bize özgü bir duygudur” dedi.

Rana SARRO

Psikiyatrist Profesör Doktor Mehmet Çakıcı, Kıbrıs Türk toplumunun psikolojik durumunu gazetemize değerlendirdi. Çakıcı, Kıbrıs Türk toplumunun mutsuz, umutsuz, çökkün ve karamsar bir ruh halinde olduğunu belirtti.

Çakıcı, moral bozukluğu ve stresin artmasıyla ilişkili olarak, toplumda antidepresan kullanımının da oldukça arttığını vurguladı.  Toplum psikolojisiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Mehmet Çakıcı, “toplum hiç de kolay bir durumda değildir” diyerek; toplumda hâkim olan mutsuz, umutsuz, çökkün ve karamsar ruh halinin nedenlerine işaret etti.

Neden mutsuzuz ve umutsuzuz?

Bunun sebeplerinin başında, işsizlik, ekonomik güçsüzlük, iş tatminsizliği, hükümetlerin değişmesiyle sistemde pek bir fark olmadığının görülmesinin de çökkünlüğü artırdığını işaret eden Çakıcı; Kıbrıs sorunundaki çözümsüzlüğün ve ülkenin başka güçler tarafından idare edilmesi hissinin de, bu etkenleri artıran faktörlerden olduğunu belirtti.

Toplumun bu ruh haline; savaş, göçmenlik, bölünmüşlük, ekonomik açmazlar, kendi kendini yönetememe, gelecek belirsizliği, şüphe ve sistem ile siyasete olan güvensizliğin neden olduğunu söyledi.

“Güvensizlik ve boş vermişlik hâkim”

Toplumun mutsuz ruh halinin, güvensizlik, başıboşluk ve boş vermişliğe neden olduğunu işaret eden Çakıcı, umutsuzluktan çıkılması için insanların değişik bireysel yollara başvurduğuna dikkati çekti.

Nelere yol açıyor?

Gerginlik, stres ve mutsuz ruh halinin; kanser, kalp krizi, ruhsal hastalıklara, antidepresan kullanımı, sigara ve alkol ile gençlerde uyuşturucu kullanımının artmasına; boşanmalar ile trafik kazalarının artmasına ve farklı cinsel arayışlara neden olduğuna dikkati çeken Mehmet Çakıcı, şöyle konuştu:

“Kişi kendi değerinin azaldığını düşündüğünden risk alma olasılığı artıyor. Ve trafikte tehlike arz edecek hareket sergileyebiliyor. Şikâyetçi bir toplum halini aldık. Ayrıca insanlarda, gergin ve öfkeli konuşmalar dikkat çekiyor” dedi.

“Bu durum Kıbrıs Türk toplumuna özgüdür”

Bu psikolojik durumun Kıbrıs Türk toplumuna özgü olduğunu işaret eden Mehmet Çakıcı; Fransa, İngiltere ve İsviçre gibi ülkelere, toplum psikolojisinin bu şekilde olmadığını işaret etti ve “Biz bunu yaşamın bir gerçeği sanıyoruz, ama yaşamın gerçeği bu değil. Bu bize özgü bir gerçektir. Bize özgü bir duygudur. Yani dünyada herkes her şeye muhalefet etmiyor. Daha mutlu, daha huzurlu hisseden, yaşadığı yerden daha mutlu olan insanlar var” dedi.

Nasıl düzeltilebilir?

Çakıcı, toplumun mutsuz, umutsuz ve çökkün ruh halinin, top yekûn bir strateji ve mücadele ile düzeltilebileceğini ifade etti. Çakıcı, bu durumun ancak tüm olumsuz etkenlere yönelik bir mücadele ile aşılabileceğini işaret etti ve “Güvenilir bir siyasi kurumsallaşma, güvenilir siyasi bir irade, eşit ve demokratik bir irade ve umut veren siyasi ve ekonomik yaşamla, ayrıca uyuşturucu ve alkol önleme programları ve aile programları ile bu aşılabilir” dedi.

“Falcı, hacı, hocalara başvuruyoruz”

Mehmet Çakıcı, psikolog ve psikiyatriklerin, çağdaş toplumların başvuracağı bir alan olduğunu; gelişmemiş toplumlarda ise, falcı, hacı, hocalara başvurulduğunu söyledi. Cahilliğin artması ile ekonomik sorunların insanları başka alanlara yönelttiğini kaydeden Çakıcı, insanların son dönemlerde, ruhsal sorunlarını çözmek için bilim dışı arayışlarının arttığını da belirtti.

Mehmet Çakıcı, ayrıca sorunlar arttığı için psikiyatrist ve psikologlara talepler artarken, ekonomik sorunların da insanları farklı bilimdışı alanlara yönelttiğini anlattı ve “Toplum dertli olduğu için, aslında psikologa gitme talebi artsa da, ekonomik zorluklar nedeniyle, rağbet azalma ile karşı karşıyadır” dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA