28 Mart 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele18°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara17°C

OSCAR ÖDÜLLERİ: DANİEL DAY-LEWİS VE ARGO FARKI

Oscar ödülleri: Daniel Day-Lewis ve Argo farkı

25 Şubat 2013 Pazartesi 10:53

Oscar Akademi Ödülleri gecesine, üçüncü kez "En İyi Erkek Oyuncu" ödülünü kazanan Daniel Day-Lewis damgasını vurdu.

İngiliz oyuncu ödülü, Steven Spielberg yönetmenliğindeki "Lincoln" filmindeki performansıyla kazandı.

En İyi Film Ödülü'nü ise Ben Affleck'in yönetmeni olduğu "Argo" filmi kazandı.

Büyük ödülü takdim eden ise sürpriz bir şekilde ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama oldu. Bayan Obama'ya, ünlü oyuncu Jack Nicholson eşlik etti.

Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi’nce dağıtılan Oscar ödüllerinin 85’incisi, dün akşam Los Angeles’da düzenlenen törenle sahiplerini bulurken, gecenin zafer kazanan filmleri "Argo", "Pi’nin Yaşamı" ve "Sefiller" oldu.

1979′da İran’da yaşanan rehine krizine odaklanan “Argo”, yılın en iyi filmi ve senaryo uyarlaması da dahil üç dalda Oscar’a layık görülürken, Altın Küre kazanmasına rağmen Oscar’a aday olamayarak hayal kırıklığına uğrayan filmin yönetmeni Ben Affleck için de büyük teselli kaynağı oldu.

Affleck'ten duygulu konuşma

Affleck’in üçüncü uzun metrajlı yönetmenlik deneyimi olan "Argo", İran’da Amerikalı diplomatların rehine alındığı kriz sırasında CIA’nin büyükelçilikten kaçmayı başaran altı diplomatı Tahran’dan çıkarma girişimini konu alıyor. Filmde rol de alan ve aynı zamanda George Clooney ve Grant Heslov’la birlikte film yapımcılarından biri olan Affleck, ödülünü alırken yaptığı konuşmada oldukça duygulu anlar yaşadı.

Yıllar önce çok genç bir insan olarak yine Oscar ödülünü almak için aynı podyuma geldiğini hatırlatan Affleck, “O sırada ne yaptığım konusunda hiçbir fikrim yoktu, sadece bir çocuktum ve yeniden buraya gelebileceğimi hiç düşünmedim. Ama bu süre içinde öğrendiğim şey şu ki, hayatta yere düşmüş olmanız önemli değil; önemli olan şey yerden kalkmanız gerektiği” dedi.

Michelle Obama'dan sürpriz

Seth McFarlane tarafından sunulan törenin en büyük sürprizi ise, en iyi film dalındaki ödülün kime gideceğinin Başkan Barack Obama’nın eşi Michelle Obama tarafından açıklanması oldu. Ünlü aktör Jack Nicholson’un takdimiyle törene Beyaz Saray’dan canlı olarak bağlanan Bayan Obama, elindeki zarfı açarak Oscar kazanan filmi açıklayan ilk “First Lady” oldu.

En iyi yönetmen de dahil 12 dalda Oscar’a aday gösterilen "Lincoln" filmi, sadece iki dalda ödüle layık görülerek hayal kırıklığı yaşadı.

Steven Spielberg’in ABD’nin en çok sevilen başkanlarından biri olan Abraham Lincoln hakkında çektiği film olan ve Lincoln’un son aylarını ve köleliği ortadan kaldıran bir kanunu geçirme çabalarını konu alan film, Lincoln’ü canlandıran Daniel Day-Lewis’e en iyi erkek oyuncu dalında ödül kazandırdı.

Daha önce de iki kez Oscar kazanan İngiliz aktör Day-Lewis, Oscar tarihinde bu daldaki ödülü üç kez kazanarak tarihe geçti.

En iyi kadın sanatçı dalındaki Oscar, “Silver Linings Playbook” (Umut Işığım) filmindeki rolüyle 22 yaşındaki Jennifer Lawrence’a verilirken; Anne Hathaway, Victor Hugo’nun ünlü eseri Sefiller (Les Miserables) adlı romanına dayanan müzikal-filmdeki trajik fabrika işçisi Fantine rolüyle, beklendiği gibi en iyi yardımcı kadın oyuncu dalında Oscar kazandı. Podyumda ödülünü alırken gözleri dolan Hathaway, “Rüyam gerçekleşti” ifadesini kullandı. 2008’de de “Rachel Evleniyor” adlı filmle Oscar’a aday gösterilen Hathaway, konuşmasında “umarım ki çok uzak olmayan bir gelecekte Fantine’in şanssızlıkları sadece hikayelerde kalır ve gerçek yaşamda olmaz” dedi. Sefiller filmi, en iyi kadın oyuncunun yanısıra makyaj ve ses miksajı dallarında da Oscar kazandı.

Ang Lee yine zirvede

En iyi yönetmen dalındaki Oscar’ı ise, “Pi’nin Yaşamı” adlı filmle Tayvan asıllı yönetmen Ang Lee kazandı.

2006’da da Brokeback Mountain adlı filmle aynı dalda Oscar alan Lee, “Sinema Tanrısı’na teşekkürler! Bu ödülü Pi’nin Yaşamı’nda benimle birlikte çalışan 3 bin kişiyle paylaşıyorum” dedi.

11 dalda Oscar’a aday gösterilen ve Yann Martel’in Pasifik Okyanusu’nda gemilerinin batmasının ardından cankurtaran botunda bir Bengal kaplanıyla yapayalnız kalan çocuğun öyküsünü konu alan romanına dayanan “Pi’nin Yaşamı”, orijinal film müziği, görsel efekt ve sinematografi dallarında da ödül kazandı.

İngiliz şarkıcı Adele, James Bond filmi “Skyfall”’da aynı adı taşıyan şarkıyla en iyi orijinal şarkı dalında Oscar kazanırken, Alman - Avusturyalı oyuncu Christoph Waltz, Quentin Tarantino’nun “Django Unchained“ (Zincirsiz) filmindeki rolüyle ikinci Oscar ödülünü kazandı. Tarantino da, aynı filmle en iyi orijinal senaryo dalında Oscar’a layık görüldü.

En iyi yabancı dildeki film ödülü ise, Ocak ayında Altın Küre ödülünü de kazanan “Aşk” (Amour) adlı filme gitti. Ödülü, iki emekli müzik öğretmeni olan yaşlı bir çiftin hayatını konu alan Fransızca filmin Avusturyalı yapımcısı Michael Haneke aldı.

Tam liste

En iyi film: “Argo” (George Clooney, Ben Affleck, Grant Heslov)

En iyi yönetmen: Ang Lee (Life of Pi)

En iyi senaryo (uyarlama): Chris Terrio (Argo)

En iyi senaryo (orijinal): Quentin Tarantino (Django Unchained)

En iyi kadın oyuncu: Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook)

En iyi erkek oyuncu: Daniel Day-Lewis (Lincoln)

En iyi yardımcı kadın oyuncu: Anne Hathaway (Les Misérables)

En iyi yardımcı erkek oyuncu: Christoph Waltz (Django Unchained)

En iyi orijinal film müziği: “Life of Pi” (Mychael Danna)

En iyi original film şarkısı: “Skyfall” (Skyfall - Adele ve Paul Epworth)

En iyi animasyon: “Brave” (Mark Andrews ve Brenda Chapman)

En iyi kısa animasyon: “Paperman” (John Kahrs)

En iyi kısa metrajli film: “Curfew” (Shawn Christensen)

En iyi kostüm tasarımı: Jacqueline Durran (Anna Karennina)

En iyi makyaj ve saç stili: “Les Misérables” (Lisa Westcott ve Julie Dartnell)

En iyi belgesel: “Searching for Sugar Man” (Malik Bendjelloul ve Simon Chinn)

En iyi kısa konulu belgesel: “Inocente” (Sean Fine ve Andrea Nix Fine)

En iyi görsel efekt: “Life of Pi” (Bill Westenhofer, Guillaume Rocheron, Erik-Jan De Boer ve Donald R. Elliott)

En iyi sinematografi: “Life of Pi” (Claudio Miranda)

En iyi film kurgusu: “Argo” (William Goldenberg)

En iyi ses miksajı: “Les Misérables” (Andy Nelson, Mark Paterson ve Simon Hayes)

En iyi ses kurgusu: “Skyfall” (Per Hallberg ve Karen Baker Landers) ve “Zero Dark Thirty” (Paul N.J. Ottosson)

En iyi yabancı dilde film: “Amour” (Avusturya )

En iyi eser / sahne tasarımı: “Lincoln” Rick Carter (Dekor: Jim Erickson)


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130225_oscar_awards.shtml

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA