29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa17°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

“ORTAK MÜCADELE ŞART”

“Ortak Mücadele Şart”

12 Nisan 2014 Cumartesi 14:34

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu başkanı Mehmet Seyis, 1 Mayıs’ın PEO ile ortak kutlanmasının geçmişini anlattı

 Turgut Çalıcı

Bu yıl 1 Mayıs’ı PEO ile Taksim Sahası’nda kutlayacak olan Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu’nun Başkanı Mehmet Seyis ortak mücadelenin gerekliliğinin altını çizdi.

İlk ortak kutlamanın 1 Mayıs’ın 1958 tarihinde yapıldığını anlatan Seyis, bu kutlamanı düzenleyenlerin faşist bir terörün kurbanı olduklarını anımsattı.

Seyis, 1958’den bugüne kadar geçen süreci Detay okurlarına şu sözlerle aktardı:

“İlk ortak kutlama, 1 Mayıs 1958 yılında yapıldı. Bunun ardından aydın ve birlikte hareket etmeyi sağlayan Ahmet Sadi, Fazıl Önder Saraçoğlu, Ahmet Yahya gibi kişiler faşistçe kurşunlanarak yaralandı, ya öldürüldü.

Bu baskı ve terör olaylarının da ardından zaten 1974 süreci gelir. Yani kısacası iki toplumun ayrıştırılması ve kuzey, güney diye toplumu ikiye bölme girişimi olmuştur. Onun için bu ortak kutlama bizim için gerçekten önemlidir. Hem geçmişte öldürülen işçilerin, aydınların ortak anılmaları, hem de yeniden ortak mücadeleyi pekiştirmek adına çok önemlidir.

Bizler PEO ile 2003 yılında kapıların açılması ile birlikte ortak 1 Mayıs kutlamasını görüşüyorduk. Ortak miting konusu en son 2014 yılında DEV-İŞ ve PEO ortak yönetim kurulları toplantısında gündeme geldi ve görüştük. Konu üzerinde her iki sendikanın da mutabık olduğunu ve 2014 yılında 1 Mayısı ortak kutlanması kararını ürettik.

Biliyorsunuz özellikle ülkemizin son dönemlerde iki yakasında da baskıcı paketler yer almaktadır. Güneyde Troyka Kuzey de ise AKP’nin dayatma paketleri her iki tarafta da baskı yaratmaktadır. Diğer yandan ise Kıbrıs sorununda yaşanan yeni bir süreç var ve biz iki örgüt olarak bu şansın bu defa kaçırılmaması gerektiğini düşünmekteyiz. Bu yüzden de ortak hareket ederek bu defa bu sürecin olumlu sonuçlanması için elimizden geleni yapmak için, ortak mücadelenin şart olduğunu bilerek hareket ediyoruz.

Bunun üzerine 26 Mart tarihinde DEV-İŞ Merkezinde KTAMS, KTÖS, KTOÖES ve BES ile ortak bir toplantı gerçekleştirerek ortak kutlama kararı aldık ve 7 Nisan da Birleşmiş Milletler yetkilileri ile ara bölgede bir toplantı gerçekleştirerek ürettiğimiz karar üzerinde uzlaştık. BM yetkilileri ile de uzlaştıktan sonra ortak miting çağırısını yapmaya başladık. Miting programımızı ise önümüzdeki günlerde basına duyuracağız.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA