ORMAN DAİRESİ : “AĞAÇLARDAKİ KURUMA, ÇAM KESE BÖCEĞİ KAYNAKLI DEĞİL”

12 Şubat 2016 Cuma 12:45
Orman Dairesi, ormanlardaki kurumaların, çam kese böceği kaynaklı olmadığını ve ağaçların Mayıs aylarında vejetasyon dönemi başladığında tekrar yeşilleneceklerini açıkladı.
Ormanda doğal dengenin iyileştirilmesi sonucu önümüzdeki yıl çam kese böceklerinin önemli ölçüde baskılanacağına işaret edilen Orman Dairesi açıklamasında, gerekmesi halinde, biyolojik mücadele yöntemleri uygulanarak 3 yıl içinde sorunun kontrol edilebilir sınırlar içine çekilmesinin sağlanacağı kaydedildi.

Orman Dairesi, “çam kese böcekleri ormanları yok ediyor” yönündeki haberlerle ilgili yazılı açıklamasında, konuyla ilgili araştırmalar ve orman zararlılarına karşı verilen mücadeleye ilişkin bilgi verdi.
Dairenin konuyla ilgili uzman ekipleri tarafından şubat ayında ülke genelindeki ormanlarda yapılan incelemeler sonrasında çam kese böceğinin evrimini tamamladığı ve artık toprağa inmeye başladığı tespitinde bulunulduğuna işaret edilen açıklamada, Kızılçam ormanlarımızdaki kızıllıkların, çam kese böceğinin ağaç ibrelerini yiyerek beslenmelerinden kaynaklandığı belirtildi.

Açıklamada, “Ağaçlarımız, çam kese böceğinden kaynaklı kurumamış olup, Nisan-Mayıs aylarında vejetasyon dönemi başladığında tekrar yeşilleneceklerdir. Çam kese böceğinin şu anki tek zararı insanlar üzerinde gerçekleşmesi muhtemel alerjik etkileridir” denildi.
“ORMAN ZARARLILARIYLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR”
Orman Dairesi açıklamasında, çevreyle ilgili sivil toplum örgütlerinin destek verdiği eylem planı kapsamında orman zararlılarıyla mücadele konusunda daha etkili ve doğru mücadele yöntemleri uygulamaya karar verildiği yinelendi.
Bu kapsamda, biyolojik ve mekanik mücadele yöntemlerini de kapsayan entegre mücadele yöntemleri uygulandığı ve uygulanmaya devam edildiği kaydedildi.
Mekanik mücadele çalışmaları kapsamında adacıklar hazırlandığı, su anki 33 olan adacık sayısının 50’e çıkarılacağını ve bu sayede tırtıl paraziti çoğaltılması hedeflendiği belirtildi.
“GEREKİRSE BİYOLOJİK MÜCADELE”
Açıklamada, zararlılarla mücadelede yapılan şu şekilde sıralandı:
“Çam Kese Böceği ile beslenen kuşların artırılması amacıyla yapılan 400 adet kuş yuvası sayısı Şubat ayı sonuna kadar bin adete çıkarılacaktır. Bu arada geçtiğimiz gün kamuoyumuza duyurduğumuz gibi, Silvikültürel Orman Bakımı ile ormanlarımızdaki zayıf bireyler kesilip çıkarılmaya başlanmıştır. Böylece hem daha sağlıklı ormanlar yaratılacak, hem de orman zararlılarına karşı direnç sağlanacaktır.
Yine Çevre Örgütlerinin de tam destek verdiği plan kapsamında , 2016-2018 yıllarını kapsayan mücadele programı hazırlamıştır. Ormanda doğal dengenin iyileştirilmesi sonucu önümüzdeki yıl Çam kese böcekleri önemli ölçüde baskılanacak ve gerekmesi halinde de yine biyolojik mücadele yöntemleri uygulanarak 3 yıl içinde sorunun kontrol edilebilir sınırlar içine çekilmesi sağlanacaktır”.
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.