20 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara16°C

ORGANİZE OLAMAYAN SANAYİ BÖLGESİ

Organize Olamayan Sanayi Bölgesi

23 Mart 2014 Pazar 13:56

Lefkoşa’da yıllardır birçok çevre sorununu yaşayan Organize Sanayi Bölgesi, vatandaşlar ve şirketlerin çöplerini döktüğü bir bölge olması ile de dikkat çekiyor. Sanayi bölgesinin merkezi özellikle yağmur sonrasında sular altında kalırken, Sanayi Bölgesi’nin üst tarafları ise duyarsız vatandaşlar ve devletin çevreyi kirletenlere ciddi yaptırımlar uygulayamaması nedeni ile adeta çöp istasyonlarını andırıyor. Bölge acilen yetkililerin neşter vurması gereken bir konuma geldi.

cop1

 İsmail Yılmaç 

Dikmen Çöplüğü Gibi

Organize Sanayi Bölgesi’nin üst taraflarında bulunan ve daha çok işyerlerinden atıldığı anlaşılan hurdalar ve lastikler kolayca göze çarpıyor. Tonlarca atık, ciddi bir çevre kirliliği yaratırken, bu atıkların kimin tarafından, ne zaman temizleyeceği ise bilinmiyor. Çöp bölgesi haline gelen araziler konusunda devletin hiçbir tedbir alamadığı gözlemlenirken, belediye ekipleri de bu bölgeyi temizlemekte yetersiz.

Cezalar yetersiz.

Yetkililer, çevreye çöp dökenlerin, yasalar ile caydırıcı cezalara çarptırılamaması nedeni ile başta kurum ve kuruluşların çevreye çöp atmaya devam ettiğine işaret ediyor.

51/95 sayılı Belediyeler Yasası’nın “Suç ve Cezalar” başlığı altında yer alan 124’üncü maddenin 16’ncı fıkrasında (A)  Belediye sınırları içerisinde herhangi bir yol veya genel yerde” tanımı yapılarak çevre kirliliğiyle ilgili maddeler ve öngörülen ceza şöyle tanımlanıyor:

“Herhangi bir işyeri ve konuttan toprak, tuğla, tahta, pislik veya başka herhangi bir şey atan; Sokağa veya sokak kanalına herhangi bir şekilde su döken veya dökülmesine izin veren; Sokağa veya yerlere herhangi bir kalıntı atan veya herhangi bir şeyi bırakan veya tüküren veya işeyen;

Belediyeye ait veya onun denetimindeki herhangi bir yeraltı kanalına, geçide,  kanalizasyona veya herhangi bir şebekeye herhangi bir şeyi atmak, dökmek, bırakmak veya atılmasına, dökülmesine veya bırakılmasına izin veren;

Bu yasanın 85’inci maddesine ve/veya o madde altında yapılan tüzüklerin herhangi bir maddesine aykırı davranan herhangi bir kişi suç işlemiş olur ve mahkumiyeti halinde 50 TL’ye (Elli Türk Lirası) kadar para cezasına veya üç aya kadar hapis cezasına veya her iki cezaya birden çarptırılabilir.”

DİPNOT:

Yasa ile çevreye çöp dökenlere verilebilecek ceza en fazla 50 TL para cezası veya 3 aya kadar hapislik şeklinde düzenlenmiş durumda. Bu günde kadar herhangi bir hapislik cezasının verilip verilmediği ise bilinmiyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA