29 Mart 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa17°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul13°C
  • Ankara12°C

ORGANİK BALLAR 2015’TE PİYASADA

Organik ballar 2015’te piyasada

26 Temmuz 2014 Cumartesi 15:29

GAÜ Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi  AB standartlarında üretim yapıyor

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ)  Karpaz Yerleşkesi  Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi, İtalya merkezli ürün kontrol ve sertifikasyon kuruluşu olan (ICEA) uzmanı ve KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı Tarım Dairesi yetkilileri tarafından ziyaret edildi.

GAÜ Karpaz Yaşam Kampusu bünyesinde çalışmalarını sürdüren, GAÜ Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi’ne gerçekleştirilen ziyarette, ürünler üretim biçimi, hijyeni ve doğallığı ile büyük beğeni toplarken, yetkililer tarafından örnek işletme olarak gösterildi. GAÜ Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi bünyesinde üretilen organik balın, resmi olarak ICEA tarafından sertifikalanma sürecinin başlayarak, ilgili sertifikasyon kuruluşu ile yapılan çalışmalar sonucunda üretim aşamasında AB organik üretim standartlarının referans olarak alınmasına karar verildi.

Konuyla ilgili GAÜ Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkez’inden yapılan açıklamada, ilk yıl geçiş süresi tamamlandıktan sonra, 2015 yılından itibaren merkez tarafından üretilen balların organik sertifika  ile tüm ada ile buluşacağı bildirilirken, her yıl üretilen ballar piyasaya arz edilmeden önce akredite edilmiş uluslararası laboratuarlarda analiz edilerek piyasaya sunulacağı ifade edildi. Karpaz Bölgesinde üretilen organik balların üretim aşamasında ve daha sonrasında hiçbir kimyasal veya yan unsur kullanılmadığı belirtilen açıklamada, Karpaz bölgesinde ki salvia (Adaçayı), Thymus (kekik), ceretonia siliqua ( harnup) gibi ballı bitkilerin yanı sıra 24 endemik bitki çeşidinden elde edilen balların, dünyanın en zengin içerikli ballarının başında geldiği vurgulandı. Merkez‘de bal dışında arı sütü, polen ve propolis gibi arı ürünlerinin de üretildiği, bu ürünlerin karışımından medikal ürünlerinde hazırlandığı belirtildi. Bu ürünlerin insan yaşamında çok önemli faydalarının bulunduğu, özellikle bağışıklılık sistemini güçlendirme, hücre yenileyici özelliği olduğu vurgulandı.

Apis Mellifera Cypria  (Kıbrıs Arısı) korunması ve  ıslah çalışmaları devam etmektedir.

Ayrıca, Kıbrıs’ın en önemli değerlerinden olan Kıbrıs arı ( Apis Mellifera Cypria) ırkının İtalyan arı ( Apis Mellifera L.) ırkının atası olarak kabul edildiği belirtilirken, yavru üretim aktivitesinin çok olması, oğul verme eğiliminin düşük olması en kıt dönemlerde dahi iyi bal toplama özelliğinden dolayı çok kıymetli bir arı ırkı olduğu vurgulandı. Yapılan bazı yanlış uygulamalar neticesinde Kıbrıs arı ırkı genetik kirlemeye maruz kalarak yavaş yavaş yok olmaya başladığı ifade edilen açıklamada,  GAÜ Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezi’nin en önemli faaliyetlerinin başında Kıbrıs arı ırkının muhafazası ve geliştirilmesi ile ülke çapındaki birçok arı kolonisinin taranıp, saf hatların tespit edilerek muhafaza edildiği vurgulandı. 2000 kolonilik bir popülasyon içerisinde seleksiyona tabi tutulan  300 kovanın bulunduğu ve bu yapının sürekli kontrol ve kayıt sistemleri ile  soy takibi yapılarak, mevcut arının muhafazası sağlanıp, suni tohumlama desteğiyle devam ettiği belirtildi. Bu çalışmalar neticesinde elde edilecek damızlık vasıflı saf Kıbrıs arı ırkının arıcıların hizmetine sunularak mevcut bal veriminin 2-3 kat daha artacağı vurgulandı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA