OPEC, ABD'Lİ PETROL ÜRETİCİLERİYLE DİYALOG İSTİYOR

23 Şubat 2016 Salı 09:01
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Abdalla Salem el-Badri, düşük petrol fiyatlarına ilişkin, ABD'li petrol üreticileriyle diyalog kurmak istediğini belirtti.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Abdalla Salem el-Badri, düşük petrol fiyatlarına ilişkin, ABD'li petrol üreticileriyle diyalog kurmak istediğini belirtti.
ABD'nin Houston kentinde düzenlenen IHS CERAWeek 2016 Enerji Konferansı'nda konuşan Badri, şu ana kadar Rusya, Çin, Avrupa ve Ortadoğu'daki petrol üreticileriyle düşük fiyatlar ve endüstrinin içinde bulunduğu zor durum hakkında konuşabildiğini söylerken, "ABD'li kaya petrolü üreticileriyle henüz konuşamadık. Onlarla diyalog kurmamız gerekiyor" dedi.
ABD kaya petrol üretiminin de düşük fiyatlardan olumsuz etkilendiğinin altını çizen Badri, "Kaya petrolüyle OPEC'in ürettiği petrolün nasıl aynı pazarda birlikte var olabileceğini bilemiyorum. Amerika'daki kaya petrolünü yıllarca yakından takip ettik. Ancak fiyatlar çok düşük. Aramızda bir denge bulmamız gerekiyor" diye konuştu.
Küresel petrol endüstrisinde hiçbir ülkenin veya üreticinin Teksaslı petrol şirketlerine tavsiye veremeyeceğine işaret eden Badri, dünya genelinde 300 milyon varilden fazla ham petrol stoku bulunduğunu anlattı. Badri, bunun bir şekilde azaltılması gerektiğini ifade ederek, OPEC'in ABD'li üreticilerle işbirliği yapmaya hazır olduğunu kaydetti.
Badri, petrol fiyatlarının yıllarca varil başına ortalama 100 doların üzerinde seyrettiğini ve piyasanın buna alıştığını belirterek, "Petrol fiyatları nasıl yüksek kalmadıysa düşük fiyatlar da yükselecektir. Bu bir döngü" dedi.
OPEC ülkeleri Venezuela, Suudi Arabistan, Katar ve kartel dışında en büyük petrol ihracatçısı olan Rusya'nın, geçen hafta, petrol fiyatlarını yükseltmek için ürettikleri ham petrol miktarlarını ocak ayı seviyelerinde dondurma kararı almalarını da değerlendiren Badri, bu kararın petrol piyasasında denge kurulması için ilk adım olduğunu ve fiyatlardaki durum incelenerek 3-4 ay sonra kararın tekrar gözden geçirileceğini sözlerine ekledi.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) İcra Direktörü Fatih Birol ise yaptığı konuşmada, halen 30 doların biraz üzerinde seyreden petrol fiyatlarının 2020'de varil başına ortalama 80 dolara yükselebileceğini öngördüğünü dile getirdi.
Son 5 yılda küresel petrol arzının günlük ortalama 11 milyon varil arttığına dikkati çeken Birol, bunun yarısının ABD kaya petrolünden geldiğini vurguladı.
Ancak düşük petrol fiyatları nedeniyle kaya petrolü üretiminin bu yıl günlük ortalama 600 bin varil, gelecek sene de 200 bin varil düşmesinin tahmin edildiğini kaydeden Birol, fiyatların tekrar artması durumunda ABD'de kaya petrolü üretiminin yükselişe geçeceğini aktardı.
Birol, düşük fiyatlar nedeniyle petrol sektöründe yatırımların geçen yıl yüzde 24 kesildiğini, bu yıl da yüzde 17 azalmasının beklendiğini kaydederek, düşük yatırımların petrol güvenliğini olumsuz etkilediğini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Avrupa'da ölümcül mantar salgını paniği: 'Hazır değiliz'Değişen iklim, Aspergillus gibi mantarların yayılması için mükemmel bir ortam sağlıyor.10 Mayıs 2025 Cumartesi 18:20AVRUPA
Karar 'dünyanın bütün diktatörlerine cesaret verecek"Ekrem İmamoğlu'nun sosyal medya hesabının erişime kapatılması ardından açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, X platformuna seslenerek kararın 'dünyanın bütün diktatörlerine cesaret vereceğini' belirtti.10 Mayıs 2025 Cumartesi 18:14TÜRKİYE
Halil Falyalı'nın "finans müdürü" Cemil Önal'ı öldüren zanlının fotoğrafı paylaşıldı2022 yılında KKTC'de öldürülen kumarhane patronu Halil Falyalı’nın "finans müdürü olarak bilinen Cemil Önal'ı öldüren katil zanlısının fotoğrafı paylaşıldı.10 Mayıs 2025 Cumartesi 14:22KIBRIS
Özgür Özel, Van'dan seslendi: Kürt'ün başarısına tahammülleri yok; terörsüz Türkiye'ye 'evet' diyoruz!Biz, meydanlarda sadece Ekrem Başkan'ın değil; tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını talep ediyoruz; Selahattin Demirtaş'ın da Ümit Özdağ'ın da..."10 Mayıs 2025 Cumartesi 14:20TÜRKİYE
Gıda güvenliğine uluslararası bakış!Yakın Doğu Üniversitesi İrfan Günsel Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen seminerde “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” ele alındı.10 Mayıs 2025 Cumartesi 11:33YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
ARUCAD Kariyer Günleri, Rasıh Reşat’ın “Dijital Çağda Gazeteciliğin Değişen Rolü” Başlıklı Semineri ile BaşladıARUCAD Kariyer Günleri, Rasıh Reşat’ın “Dijital Çağda Gazeteciliğin Değişen Rolü” Başlıklı Semineri ile Başladı10 Mayıs 2025 Cumartesi 10:59ARUCAD
Kıbrıs Kupası şampiyonu Lefke!Mağusa Türk Gücü'nü 3-1 mağlup eden Lefke Türk Spor Kulübü şampiyon oldu.10 Mayıs 2025 Cumartesi 08:49FUTBOL
Rahvancıoğlu: Hür-İş Dahil Tüm Sendikalar Önceki Pozisyonlarını Koruyor, Laiklik Mücadelesi Devam Ediyor!Bağımsızlık Yolu Mali Sekreteri Münür Rahvancıoğlu, Disiplin Tüzüğü ile dayatılan siyasal İslam projesine karşı laiklik temelinde bir arada durmanın gerekliliğini vurguladı.09 Mayıs 2025 Cuma 16:58KIBRIS
Karanlık Odadan Dijital Çağa Kıbrıs’ın 40 Yıllık Görsel HafızasıYakın Doğu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Gazi Yüksel, 40 yıllık fotoğraf arşivinden oluşan retrospektif sergisi ile Kıbrıs’ın görsel belleğini sanatseverlerle buluşturuyor.09 Mayıs 2025 Cuma 16:07YDÜ - YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ
Rum mahkemesinden önemli karar! Eski Rum Mülkleri ile ilgili Macar kadınlara 45 ay hapis cezasıRum mahkemesinden önemli karar! Eski Rum Mülkleri ile ilgili Macar kadınlara 30 ay ve 15 ay hapis cezası09 Mayıs 2025 Cuma 15:59KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs