20 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne18°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele17°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara16°C

ONLAR YİNE İŞTEN KOVULDU

Onlar yine işten kovuldu

01 Temmuz 2014 Salı 12:49

  • Batan Kıbrıs Türk Hava Yolları sonrasında şimdi ise Ercan Havalimanı’nda yeni bir kriz yaşandı. Havaalanı’nda yer hizmeti sunan Cyprus Airport Services (CAS) çalışanlarının tümüne Ağustos ayında işten durdurulacağı yazısı verildi.
  • Temmuz itibariyle hizmet verdiği şirketlerin İstanbul Handlig'e aktarılması sonrası CAS hizmetleri sonlandırıldı ve 170 dolayında çalışan kapı önünde konuldu.

CAS Genel Müdürü Derviş İlhan Böke imzasıyla çalışanlara verilen işten çıkarma yazısında, bugüne kadar olan ödeneklerinin yasalar çerçevesinde karşılanacağı ancak KTHY'nin kapanmasının ardından hizmet verilen tek şirket olan Pegasus Havayolları'nın da hizmet alımını 26 Temmuz'dan itibaren sonlandıracağını duyurmasıyla, gerekli geliri sağlayamayacakları gereçkesiyle 30 Temmuz itibariyle hizmetlerini sonlandıracağı belirtildi.

Olay büyük gerginliğe neden olurken, Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), bazı çalışanlarla birlikte Başbakanlık önünde eylem yaparak soruna hükümetten çözüm istedi.

İhbarnameyi alan bir gurup Hava-Sen üyesi CAS çalışanı, saat 15.00 sıralarında Başbakanlık önüne yürüdü. Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, Başbakanlık önünde yaptığı konuşmada, hükümet ortakları Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler ile Demokrat Parti Ulusal Güçler’i eleştirdi.

Bıçaklı, Özelleştirme Yasası’nın geçirildiği Ulusal Birlik Partisi hükümeti döneminde, yasanın hayat bulmaması için bugünkü hükümet ortaklarıyla birlikte mücadele verdiklerini ancak bugün hükümet ortaklarının yasanın iptali için uğraş vermediğini savundu. Bıçaklı, “Burada oturanlar şimdi ne yapıyor? Özelleştirme Yasası’nı düzeltmek için neyi bekliyorlar?” diye sordu.

“Çalışanlarla alay ettiler”

Çalışanların CAS’tan durdurulma kararının 16 Haziran’da alındığını ancak çalışanlara ihbarnamelerin yerel seçimlerin bir gün sonrasında verilmesini de sorgulayan Bıçaklı, “Açık ve net, çalışanlarla alay ettiler. Bu insanların seçimde oylarını alabilmek için saklandılar” dedi.

Bıçaklı hükümeti Kıbrıs Türk Hava Yolları ile merkezi Türkiye’de olan Havaş’ın ortaklığıyla oluşturulan CAS’ı yönetmemekle de eleştirdi.

“Tekelleşme tehlikesi”

CAS’ın kapatılmasının yer hizmetlerinde tekelleşmeyi getirme tehlikesini de yarattığını kaydeden Bıçaklı, ancak bir tekelleşme durumunda faturanın tüm halk tarafından ödeneceğini savundu. Bıçaklı “Hükümet her karar alacağı gün anayasal ve yasal eylem haklarımızı kullanacağız ve çalışma barışı bozulacak” dedi.

Müsteşarla görüştüler

Türk-Sen Başkanı Bıçaklı, Hava-Sen Başkanı Buran Atakan ve sendika üyelerinden oluşan bir heyet Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun Başbakanlık’ta bulunmaması nedeniyle Müsteşarı Alpay Afşaroğlu ile 10 dakikalık bir görüşme yaptı.

“Çarşamba gününe kadar olumlu veya olumsuz yanıt”

Bıçaklı, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, çalışanlarının işsiz kalacak olanlarının istihdamının sağlanmasıyla ilgili Özleştirme Yasası’nın geçici maddesinin uygulanmasını veya ihbarnamelerin geri alınmasını talep ettiklerini söyledi. Müsteşar’ın kendilerine çarşamba gününe kadar olumlu veya olumsuz olarak cevap verileceğini söylediğini belirten Bıçaklı, “Dileğimiz çalışma barışını daha fazla bozmadan yasalara bir an evvel uyulsun ve bu sıkıntı çözülsün” dedi.

CAS çalışanlarına ihbarname

Gönderilen bir ihbarnamede, Türk Hava Yolları’nın CAS’dan hizmet alımını durdurduğu, Pegasus Hava Yolları’nın ise Temmuz ayı sonunda durduracağı nedeniyle CAS’ın hizmet vereceği müşterisi kalmayacağından çalışanların sözleşmesinin 5 Ağustos’ta fesih edileceği belirtiliyor.

“gecikmeler olabilir”

Hava-Sen Başkanı Atakan ise CAS çalışanlarının hükümetten yanıt beklediğini, çarşamba gününe kadar çalışmayacağını, bunun ise uçakların kalkışlarında gecikmelere neden olabileceğini ifade etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA