29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara20°C

“ÖNCE HESAP VERSİNLER”

“Önce hesap versinler”

24 Nisan 2014 Perşembe 12:49

Camilerin ödenmeyen elektrik borçları hala büyük bir sorun olarak ortada dururken, Vakıflar İdaresi bu borcu ödemek istemiyor

 

“Önce hesap versinler”

 

Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal, camilerin yaklaşık 7 Milyon TL’lik elektrik borcundan sorumlu makamların Devlet, Maliye, Din İşleri, cemaatin sorumlu olduğunu vurguladı…

 

Ersenal, “Kimse bu borcu, Vakıflar İdaresi’nin ödemesini beklemesin. Kimse kusura bakmasın Vakıflar bu yükün altından tek başına kalkamaz. Aksi halde Vakıfları batırırız… Din İşlerine bağlı imamlar tarafından cemaatlerden toplanan paralar nereye gidiyor? İmamların cemaatten topladığı bu paralarının hesabını soracağız” dedi.

 

“Vakıfların uhdesinde olmayan ‘Kuran kursu merkezleri’, ‘öğrenci yurtları’, ‘imam lojmanları’ camilerin elektrik sayacından besleniyor. Dini ibadet yerleri dışındaki bu sayaçların, sökülmesini talep edeceğiz… Camilerin, Kıb-Tek’e olan toplam 7 Milyon TL’lik elektrik borcunun; 3 buçuk Milyonu faizdir…“Bakın ilan ediyorum. 3 Buçuk Milyon suçtur. 3 Buçuk Milyonluk faizi 40 yıldır ödemeyen idarelerin tümü suçlu ve sorumludur.”

Rana SARRO

Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal, camilerin elektrik borcu konusunda çok sert konuşarak, Vakıflar’ın camilerin Kıb-Tek’e olan birikmiş 7 Milyon civarında olan elektrik borcunu ödemeyeceğini açıkladı.

Camilerin idamesi için, Din İşlerine bağlı imamlar tarafından cemaatlerden para topladığına dikkat çeken Ersenal, bunca yıl cemaatten toplanan paraların nereye gittiğini sorarak, bu paralarının hesabını soracaklarını vurguladı.

Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal, Detay gazetesine çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Vakıfların uhdesinde olmayan ‘Kuran kursu merkezleri’, ‘öğrenci yurtları’, ‘imam lojmanları’ gibi birçok sayaç çıktığını açıklayan Ersenal, bu gibi yerlerin camilerin elektrik sayaçlarından beslendiğini vurguladı ve dini ibadet yerleri dışındaki sayaçların, sökülmesini talep edeceklerini söyledi.

“Vakıfları batırırız!”

31 Aralık 2013 tarihine kadar olan yaklaşık 7 Milyon TL’lik cami elektrikleri borcunun, 30 yıllık elektrik borcu olduğunu vurgulayan Ersenal, “Bu borcu, Vakıflar İdaresi’nin ödemesini kimse beklemesin. Kimse kusura bakmasın Vakıflar bu yükün altından tek başına kalkamaz. Kimse rahata yatmasın. Kimde sorumluluk varsa elini taşın altına koyması lazım. Çok ince eleyip sık dokumak lazım. Vakıflar İdaresi bu yükü kaldıramaz. Aksi halde, 7 Milyonu ödeyeceğiz diye Vakıfları seneye batırırız” dedi.

 

“Tüm idareler suçludur”

Bu birikmiş elektrik borcundan; devletin, Maliye’nin, Din İşleri’nin, Cemaatin ve Müftlüğün de sorumlu olduğunu söyleyen Rauf Ersenal, camilerin, Kıb-Tek’e olan toplam 7 Milyon TL’lik elektrik borcunun; 3 buçuk Milyon’unun bunca yıllık elektrik borçlarının faizi olduğunu belirterek, “Bakın ilan ediyorum. 3 Buçuk Milyon suçtur. 3 Buçuk Milyonluk faizi 40 yıldır ödemeyen idarelerin tümü sorumludur ve de suçludur” diye konuştu.

“Ben bu parayı ödemem!”

Camilerin birikmiş elektrik borcu konusunda Rauf Arsenal, açtı ağzını yumdu gözünü ve şunları söyledi:

“Herkes kendine gelecek. 3 Buçuk milyonun ihmali kime aitse bu borcu o ödesin. 3 Buçuk milyonu, ihmal edip ödemeyip bizim ensemize yük olarak getiren tüm idarecilerin suçunu Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu ödeyemez. Bu parayı ben ödemem, net söylüyorum. Sayıştay gitsin baksın, kimlerse sorumlular onlardan talep etsin. Vakıflar İdaresi, gecikme faizlerinden kaynaklanan borç olan biriktirilmiş 3 buçuk milyon parayı ödemeyecektir.”

“Camilerden beslenen kurumlar var!”

Camilerin ibadet yerleri olduğunu, onların borcunun belirleneceğini söyleyen Ersenal, camilerin sayaçlarından beslenen kurumlar olduğunu da açıkladı.

Rauf Ersenal, ‘Kuran kursu merkezleri’, ‘öğrenci yurtları’, ‘imam lojmanları’ gibi Vakıflar’ın uhdesinde olmayan bir sürü sayaç çıktığını vurguladı.

Cami saatlerine bağlı imam lojmanlarının elektrik borcunun, Vakıflar veya Din İşleri Dairesi’ne fatura edildiğini belirten Ersenal, öğrenci yurtlarının da sayaçlarının yine camilere bağlandığını kaydederek, “Yurt yapanlar elektriğini ödeyecek kardeşim, bedava olmaz. Herkes tükettiği enerjiyi ödeyecek” dedi.

Bunun yanında, kuran kursu verilen merkezlerin de, camilerin elektrik sayacından beslendiğini belirten Rauf Ersenal, “Kuran kursu mekânlarının elektrik faturalarını Vakıflar ödeyemez. Kim kurduysa o merkezleri parasını ödesin, bu Vakıflar’ın görevi değildir” diye konuştu.

“Bu sayaçlar sökülecek!”

Elektrik Kurumu’ndan camilerin elektrik sayaçlarından beslenen ve birikmiş elektrik borcuna neden olan dini ibadet yerleri dışındaki sayaçların sökülmesini talep edeceklerini de açıklayan Rauf Ersenal, “Bu sayaçlar sökülecek veya kimse bunların muhatabı onlar ödesin” dedi.

“Bu paraların hesabını soracağız!”

Din İşlerine bağlı imamlar tarafından camilerin cemaatlerinden para topladığına dikkati çeken Ersenal, “imamların caminin idamesi için bunca yıl cemaatten topladığı paralar nereye gitti? Bunun hesabını versinler” dedi.

Bu paraların nereye gittiğinin hesabını soracaklarını söyleyen Ersenal, “bu arkadaşlar bu paraları ne yaparlar, bunu söylesinler. Bu paralar elektrik parası ve caminin idamesi için toplanan paralardır ama elektrik borçlarını ödemediler” diye konuştu.

 “Cami yaparken düşüneceklerdi”

Rauf Ersenal, ülkeye cami yapılırken, elektrik enerjisi külfetinin de düşünülmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu ülkeye habire cami yaparak, ‘ben yaptım elektriği de siz ödeyin’ demek olmaz. Biz bunu kaldıramayız. Kimse kusura bakmasın. Cami yapılırken, bunların da hesabı yapılacak. Cami yapanlar da,  bu camileri yaparken getireceği külfetleri, bunların içerisine kurdukları modern soğutma sistemelerini yerleştirirlerken de ileride getireceği külfeti hesaplayacaklar. Benim camiye lafım yoktur ama camiyi yaparken, 10 sene sonrasını da düşünsünler” dedi.

“Olmayan 1 Milyonu geçici çözüm için istedik”

Bakanlar Kurulu Kararı ile Vakıflar’ın bütçesine 1 Milyon TL aktarılması konusunda ise Ersenal, “Elektrik Kurumu ile görüştüğümüzde, toplam borç 120 ay taksite bölündüğünde, aylık 80 Bin TL bir taksit ortaya çıktı. Zaten bütçe yıllıktır. Bütçeye 7 Milyon konamaz. Bu sorun çözülene kadar bir nefes almak içindi, bu düşüncemiz. Dolayısıyla şimdilik olmayan; 1 Milyonu, geçici olarak düşündük. Çözebilirsek bu yıl için kendi adımıza çözebiliriz. Ancak gelecek yıllar için kimseye söz veremeyiz” diye ekledi.

 

Akim, “sorumlu kurum Vakıflar İdaresi” demişti

Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz günlerde, cami borçları ve borcun ödenmesi konusundaki keşmekeşi ‘Şalterler İndirildi!’ ve ‘Kim ödeyecek’ başlıklı haberi ile gündeme getiren Detay Gazetesi’ne konuşan Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim; camilerin borcunda sorumlu kurumun, Din İşleri’nin bağlı olduğu Vakıflar İdaresi olduğunu belirtmişti.

Vakıflar İdaresi, “borcu biraz Vakıflardan, biraz hükümetten alıp ödemek Din İşleri’nin görevidir” derken, Din İşleri ise, Çarşamba günü Bakanlar Kurulu Kararı ile bütçe aktarılmasını beklediklerini söylemişti.

Foto: Rauf ersenal, cami, cami cemaat,

Dipnot:

Ersenal’ın söyledikleri ışığında, ülkede hemen her köye cami inşa edenlerin, bunun giderlerini de göz önünde bulundurması gerekiyor. Dahası, örnek teşkil etmesi gereken bu kurumların cemaatlerden toplanan paralarının hesabını bile vermezken, camilere bağlanan sayaçlarla dini ibadet maksadı dışında kullanılan mekânların borcunu da Vakıflar’a yüklemeye çalışması kabul edilemeyecek bir durumdur.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA