26 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa21°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele21°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara18°C

ÖLÜM DURUMLARINDA NE YAPILMALI?

Ölüm durumlarında ne yapılmalı?

10 Temmuz 2014 Perşembe 13:41

Psikiyatrist Profesör Doktor Mehmet Çakıcı, sevilen kişi kaybının neden olduğu psikolojik etkileri anlattı.

Psikiyatrist Profesör Doktor Mehmet Çakıcı, özellikle trafik kazası ve diğer ani ölüm durumlarında, sevdiğini veya yakınını kaybeden kişilerde, olası psikolojik etkileri ve yapılması gerekenleri anlattı.

Rana SARRO

Psikiyatrist Profesör Doktor Mehmet Çakıcı, özellikle trafik kazası ve diğer ani ölüm durumlarında, sevdiğini veya yakınını kaybeden kişilerde, olası psikolojik etkileri ve yapılması gerekenleri anlattı.

Psikiyatrist Profesör Doktor Mehmet Çakıcı, özellikle trafik kazası ve diğer ani ölüm durumlarında, kişilerde oluşan psikolojik etkinin ‘yas’ olarak adlandırıldığını belirterek; bunun depresyon olarak algılanmaması gerektiğine dikkati çekti.

“Yasa girilmesi doğaldır”

Sevilen kişi kaybında kişinin yasa girmesinin, dolayısıyla ilk günlerde kişinin ağlaması, feryat etmesi ve isyan etmesinin gayet doğal olduğunu ve yasa giren kişinin bu yası yaşaması gerektiğini söyleyen Mehmet Çakıcı; “Yas ancak yaşanarak atlatılan bir durumdur. Sevilen kişi kaybı durumunda yas yaşanmazsa, olumsuz sonuçlara neden olabilir. Kişinin 2-3 haftalık dönemi yaşaması gerekir” dedi.

“Kişiye nasıl davranılmalıdır?”

Sevdiğini veya yakınını kaybeden kişi veya kişilerin, bu dönemde yalnızca yanında olmak, destek olmak ve acısının paylaşılmasının önemli olduğunu söyleyen Çakıcı, “kişiye destek olarak bu süreci geçirmesini sağlamak önemlidir” dedi.

“Sakinleştirici ne zaman verilmeli?”

Kişinin yatıştırılamayacak, sakinleştirilemeyecek bir duruma gelmesi halinde, sakinleştiriciyle müdahale edilebileceğini belirten Çakıcı, bu şartlar haricinde ise sakinleştiricinin şart olmadığını açıkladı.

“Psikolojik tedavi ve antidepresan ne zaman gerekir?”

Kişide kendine zarar verme gibi eğilimler görülmesi halinde ise, psikolojik tedavi gerektirdiğini vurgulayan Mehmet Çakıcı, yas sürecinin birkaç aydan fazla sürmesi ve acının daha da derinleşmesi halinde, o zaman kişinin depresyona girdiğinin anlaşılacağını belirtti.  Çakıcı, o durumda ise hastaya uzman tarafından antidepresan önerildiğini anlattı.

Mehmet Çakıcı, “kişi kendisini kaybetmiş ve sakinleştirilemiyorsa, kendisine zarar verecek bir durumda değilse de sakinleştiricinin şart olmadığı ve tavsiye edilmediğini söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA