26 Nisan 2024
  • Lefkoşa28°C
  • Mağusa28°C
  • Girne26°C
  • Güzelyurt29°C
  • İskele28°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara26°C

OLİMPİYATLARDA YARIŞACAK SURİYELİ YÜZÜCÜ, BOTUNU YÜZEREK İTİP MİDİLLİ’YE ULAŞMIŞ

Bu yılki yaz olimpiyatlarında ilk kez yer alacak 10 kişilik mülteci takımında yer alan iki Suriyeli yüzücünün yolları Türkiye’den geçti. Yüsra Mardini Ege kıyılarından Midilli’ye, Rami Anis de Samos’a kaçmıştı.

Olimpiyatlarda yarışacak Suriyeli yüzücü, botunu yüzerek itip Midilli’ye ulaşmış

06 Haziran 2016 Pazartesi 09:25

Olimpiyat Komitesi’nin açıkladığı 10 kişilik mülteci takımı iki Suriyeli yüzücü, iki Kongolu judocu, bir Etiyopyalı maratoncu, beş de Güney Sudanlı orta mesafe koşucusundan oluştu.

Hürriyet’ten Banu Şen’in haberine göre, Türkiye’den Yunanistan’a kaçmaya çalışırken duran botu yüzerek iten ve Midilli’ye ulaşmayı başaran Suriye’nin sayılı yüzücülerinden, 18 yaşındaki Yüsra Mardini de Rio Olimpiyatları’nda ilk kez yer alacak mülteci takımına seçilmeyi başardı.

Yusra Mardini 2012’de Türkiye’de düzenlenen Dünya Kısa Kulvar Şampiyonası’na katılmıştı. Ağustos başında Suriye’de kalamayacaklarını anlayıp Lübnan üzerinden Türkiye’ye giren Yüsra ve Sarah Mardini kardeşler, Yunanistan’a geçmeye çalıştı. Ancak yarım saat geçmeden motor durdu.

Önce tüm çantaları denize attılar. Bot su almaya başlamıştı. Yüsra Mardini ve kendisi gibi yüzücü olan ablası Sarah suya atladı. Birlikte karanlık suda ayak çırparak botu ittiler. Abla kardeş ve diğer iki yolcu 3,5 saat boyunca botu iterek Midilli sahillerine ulaştırmayı başardı. Yüsra Avusturya üzerinden Almanya’ya ulaştı. Kısa süre sonra da mülteci kampının yakınındaki Wasserfreunde Spandau 04 takımına katıldı.

Yüsra önce ağustosta Rio’da yapılacak olimpiyatlara, milyonlarca mülteciyi temsilen katılacak sporcuların seçileceği Olimpiyat Komitesi’nin oluşturduğu mülteci takımının 43 aday sporcusu arasına girdi. 43 kişiden 10’u Rio’ya gidecekti. Aylarca hazırlandı ve Olimpiyat Komitesi 10 kişilik takımı önceki gün açıkladı.

Yüsra’nın adı da olimpiyat bayrağı altında yarışacak mülteci takımının sporcuları arasındaydı. Yüsra duygularını Facebook’ta“Neler hissettiğimi tarif edemiyorum. Bu noktaya ulaşmamı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” diye paylaştı.

Rio Olimpiyatları’nda yarışacak ve Türkiye’den yolu geçmiş isimlerden bir diğeri de bir süre İstanbul’da yaşayan Suriyeli Rami Anis. Halep’te yaşayan Anis Suriye Yüzme Milli Takımı’ndayken, savaş başlayınca askere çağrıldı. Ailesi onu İstanbul’daki ağabeyinin yanına gönderdi. Rami Türkiye’deki zamanını antrenman yapmakla geçirdi. Ancak kimlik alamadığı için Ege kıyılarından Samos’a kaçtı. Belçika’nın Gent kentine ulaştıktan sonra da olimpiyatlarda mülteci takımında yarışacak iki Suriyeli yüzücüden biri oldu.

diken

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA