19 Kasım 2024
  • Lefkoşa13°C
  • Mağusa14°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt12°C
  • İskele14°C
  • İstanbul10°C
  • Ankara5°C

OLGUN ÖNAL: KALKINMA BANKACILIĞI BAŞARI HİKAYESİ DEĞİL

Olgun Önal: Kalkınma Bankacılığı başarı hikayesi değil

Olgun Önal: Kalkınma Bankacılığı başarı hikayesi değil

01 Nisan 2022 Cuma 14:57

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal, Kalkınma Bankacılığı'nın çok özel bir bankacılık olduğunu belirterek, KKTC Kalkınma Bankası'nın diğer alanda olduğu gibi başarı hikayesi olmadığını söyledi. Olgun Önal, KKTC Kalkınma Bankası'nın konuyla uzaktan yakından alakası olmayan, siyasetçilerin atadığı kişiler  tarafından yönetildiğini ifade etti.

Kuzey Kıbrıs Bankalar Birliği Başkanı Olgun Önal'ın açıklamasının tamamı şöyle:

KKTC Kalkınma Bankası, bir süredir kamuoyunda tartışılıyor.

Kalkınma Bankacılığı, çok özel bir bankacılık alanı.

Bu özel Bankacılık alanına özgü yetenekleri ve deneyimleri olan ekiplere ve yönetim kadrosuna, kullandıracağı kredilerin özelliklerine uygun şekilde ucuz ve uzun vadeli kaynaklara erişim imkanlarına, güçlü özkaynaklara ihtiyaç duyuyor.

Bizim Kalkınma Bankacılığı deneyimimiz birçok diğer alanda olduğu gibi başarı hikayesi değil.

Konuyla uzaktan yakından alakası olmayan, siyasetçi tarafından atanan, alınan, kararlarını çoğu zaman atayanın gündemine göre belirleyen Yönetim Kurulları ile yönetiliyor.

Bankayı atalet ile çalışmaya sevk eden bir kaynak yapısı var. Tek kaynak sağlayıcısı KKTC’de faaliyet gösteren Ticari Bankalarımız. Yasa zoru ile kaynak sağlamak zorundalar. Aksi takdirde hapis cezası ile cezalandırılma sözkonusu. Ticari Bankalarımızın hangi koşullarda, hangi faiz oranı ile kaynak sağlayacağını da belirleyen kendisi. Ve bu koşullar her zaman piyasa koşullarının ve bankalarımızın kaynak maliyetlerinin çok altında. Yani bankalarımız, zararına da olsa bu kaynağı onlara sağlamak zorunda. Kaynak sağlamak için kendilerinin en ufak bir çaba sarfetmelerine gerek yok. Rahat ve çaba göstermeden kaynağa ulaşma, ulaşılan kaynağın özensiz ve kötü şekilde kullanılmasına da sebebiyet veriyor.

Bugüne kadar kullandırılan kredilerin ödenme performansı çok kötü. Ticari bankalarımızdan birisi bu durumda olsa kendisine devlet çoktan el koymuş olurdu. Zaten devlet tarafından yönetilen bir bankada bu durumda ne yapılacağı kendi yasalarında yazılı değil…

Ödenmeyen krediler için hiç ya da yeterli ölçüde tahsilat aksiyonu almamak, alacaklarının peşine düşmemek ise aslında bir suç. Doğru kredilendirme kararlarına imza atmamak ne kadar suç ise, tahsil etmek için yasal aksiyon almamak da o kadar suç.

Ülkemizin kaynakları kıt. Ülkeminizin finansal kaynakları maliyetli. Kıt ve maliyetli kaynakları hepimizin gözü önünde heba edilmesi yazık. Bugüne kadar bu konuda ilgili herkesin, özellikle bu Kurumun doğru yöneltilmesinden sorumlu Hükümetlerimizin sessiz kalması yazık.

Biz bu konuları sıkça dile getirdik. Yasa ile kurulmuş bir Kamu Bankasına zarar vermemek için ölçülü ve doğrudan konunun muhataplarını hedefleyerek sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalıştık. Maalefef çok başarılı olduğumuzu söyleyemeyeceğim.

Geldiğimiz noktada; Kalkınma Bankası’nın mevcut kaynak yapısı değiştirilmeli, tahvil satın alma zorunluluğu ortadan kaldırılmalı, Ticari Bankalarımıza ticari yük ve risk olmaktan çıkartılmalı, faaliyetleri KKTCMB denetimine alınmalı, Yönetim Kurulu konunun sadece uzmanlarından oluşmalı, atamalar yapılmadan evvel KKTCMB tarafından onaylanmalı, Bankada kararlar politik mekanizmanın etkisinden arındırılmalı, ödenmeyen kredileri için gecikmeksizin yasal işlemler ve girişimler başlatılmalı, Banka rehabilite edilmelidir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA