10 Ocak 2025
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa14°C
  • Girne16°C
  • Güzelyurt14°C
  • İskele14°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara8°C

OKULLAR AÇILABİLECEK Mİ?

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), öğretmen ve altyapı eksiklikleri yüzünden okulların yeni ders yılında açılamaz hale geldiğini savundu.

Okullar açılabilecek mi?

29 Temmuz 2016 Cuma 17:58

 Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), öğretmen ve altyapı eksiklikleri yüzünden okulların yeni ders yılında açılamaz hale geldiğini savundu.

KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş yazılı açıklamayla Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nı okullardaki eksikliklerle ilgili uyardı.

Devlet bütçesinden eğitime ayrılan payın son üç yılda yaklaşık yüzde 2.42 azaldığını ve çocukların nitelikli eğitim hakkından çalındığı görüşünü belirten Maviş, eğitime ayrılan payın yüzde 75’ine denk gelen 377.3 milyon TL’nin de özel üniversitelere hibe veya yatırım amaçlı verilmesiyle “ücretsiz eğitim” anlayışının sekteye uğradığını kaydetti.

Maviş, eğitim bütçesinde geriye kalan yüzde 25’in de öğretmen maaşları, müşavirler dahil bakanlık çalışanları maaşları ve okulların mefruşat ve kırtasiye ihtiyaçları için ayrıldığını; öğrenci taşımacılığına da 22.3 milyon TL gittiğini belirtti.

KTÖS’ün Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek 2016- 2017 eğitim öğretim yılında okulların ihtiyaçlarını belgelerle belirttiğini ve eğitimin sorunlarının tespiti ile birlikte çözüm önerilerini sunduğunu kaydeden Burak Maviş, özellikle Girne bölgesi okullarında plansız yapılaşma nedeniyle patlayan öğrenci sayısına karşı bakanlığın hiçbir önlem almadığını savundu.
Maviş, bazı okullarda çalışma barışının bozulduğunu, çözüm için sundukları önerilerinin bakanlıkça reddedildiğini; denetim ve denetmen sorunlarının çözümü için yaptıkları girişimlerin tıkandığını; Öğretmen Nakil Tüzüğü’nün de sürüncemede bırakıldığını kaydetti.

Görevden alınan İlköğretim Dairesi Müdürü yerine yenisinin atanmadığını belirten KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş, bazı kadrolardaki kişilerin de iş bilmez ve irade yoksunu olduğunu öne sürdü; bu yüzden yeni eğitim yılında kaos yaşanacağını iddia etti.

“16 EYLÜL’DE OKULLARIN EKSİKLERLE AÇILMASINI ARZU ETMİYORUZ”

Maviş, okullarda var olan diğer sorunlara da değindiği açıklamasına şöyle devam etti:

“16 Eylül 2016 Cuma günü okullarımızın müdür, müdür muavini, öğretmen, öğretmen yardımcısı, hademe, sekreter eksiklikleri, kalabalık sınıflar veya tadilatlarla birlikte açılmasını, Eğitim Bakanlığı’nın uzman ve denetmen kadrolarından yoksun göreve başlamasını arzu etmeyeceğimizi şimdiden tüm ailelere ve Eğitim Bakanlığı yetkililerine yapıcı bir uyarı olarak deklare etmek istiyoruz.”

ÖĞRETMEN EKSİKLİKLERİ

Maviş, okullardaki öğretmen eksiklikleriyle ilgili de şu rakamları açıkladı:
“Sendikamızın yapmış olduğu tespitler doğrultusunda 2016-2017 eğitim öğretim yılına dönük olarak, okullarımızda toplamda yeni dönem için 61 öğretmen ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyacın yasal olarak nakil yöntemi ile çözülebileceğini hatırlatıyoruz.

Bununla beraber 2008 sonrası öğretmen kadrosuna girmiş olan öğretmenlerimizden Londra Türk Dili Okullarında geçmiş yıllarda çalışan öğretmenlerimizin hiç birinin ülkemizdeki sigorta yatırımları yapılmamıştır. Londra Türk Dili Okulları’nda bu yıl çalışmak üzere göreve gidecek olanlarla, eğitim, hastalık, zorunlu ve sendikal izinler yerine 22 geçici yetki olmak kaydı ile öğretmen ihtiyacı olduğu da bir gerçektir.Toplamda nakil yöntemi ve geçici yetki ile beraber yeni öğretim yılında 84 öğretmen ihtiyacı olacağını, bu sayının öğrenci nüfusuna göre ve okul ihtiyaçlarına göre azalabileceğini veya artabileceğini de hatırlatıyoruz.

Bununla birlikte yeni döneme dönük olarak ilkokullarımızda 17 müdür, 22 müdür muavini ihtiyacı vardır.

71’i özel eğitim öğretmeni, 9’u özel eğitimde görevli özel ders öğretmeni olmak üzere özel eğitim ile ilgili 80 öğretmen ihtiyacı vardır.

Okullarımızda hiç rehber öğretmen kadrosu bulunmamaktadır. Yaşadığımız sorunlar, yaptığımız gözlemler ve talepler doğrultusunda, en büyük eksikliğin okul psikolojik danışmanlık kadrosunun bulunmaması olduğunu işaret ediyoruz. Bu anlamda 78 rehber öğretmen ihtiyacının tamamlanması ivediliktir.

Planlama yapılarak 2015 yılında 33, 2016 yılında 39 ve 2017 yılında 39 öğretmen yardımcısı ihtiyacı; 13 hademe, 4 sekreter ihtiyacı ve Eğitim Bakanlığı için 3 uzman ihtiyaçtır.

Kadro sayısı 66 olan, ilk aşamada 33 denetmeni bulunan MEDDYK’in şu an 12 ilkokul ve 5 ortaöğretim için toplamda 17 denetmeni kalmıştır. Okullarımızda değerlendirme ve yönlendirme faaliyetleri çalışmamaktadır. Yasadaki sıkıntıların da giderilerek, ilkokullarımız için daha fazla denetmen alınması gerekmektedir.”

Maviş, okullardaki kadro eksikliklerini gidermenin ve her türlü alt yapı ihtiyacını tamamlamanın Eğitim Bakanlığı’nın birincil derecede görevi olduğunu da hatırlatarak, mali disiplin adı altında bu ihtiyaçların görmezden gelinemeyeceğini, konunun takipçisi olacaklarını vurguladı.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA