26 Nisan 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa23°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele23°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara22°C

ÖDENEK VAR PARA YOK

Ödenek var para yok

30 Ağustos 2014 Cumartesi 13:28

KAMUOYUNDAN GİZLENEN BİR ‘SIR’ DAHA

Gazeteniz Detay, kamuoyundan gizlenen TC bandıralı balıkçı gemilerinin KKTC karasularında avlanmasına izin veren protokolü ortaya çıkardıktan sonra gizlenen bir başka bilgiye daha ulaştı…

 

BALIKÇILAR İÇİN VERİLDİ AMA

Protokol, KKTC sularında yapılan avlanmaya karşılık TC hükümetinin KKTC’ye ödeme yapmasını öngörüyor. Ancak balıkçılara verilmek üzere, KKTC devletine yapılan ödeme yerine asla ulaşmadı.

 

YILDA 600 BİN DOLAR İDDİASI

TC’li balıkçıların KKTC sularında avlanmalarına karşılık KKTC hükümetinin, TC’den her yıl 500 bin ila 600 bin dolar aldığı iddia edilirken anlaşmalardan habersiz KKTC’li balıkçılar, yetkililerin ‘yasak’ avlanmaya müdahale etmesini bekliyor.

 

DETAY’A TEŞEKKÜR ETTİLER

KKTC Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan Böyle bir protokol de varsa kesinlikle iptal edilmesini istiyoruz. Gazetenize de böyle gerçeği ortaya çıkardığı için teşekkür ederiz” diye konuştu.

 

Taner Ulutaş- Rana SARRO

Gazetemizin kamuoyunun bilgisine getirdiği, TC bandıralı gemilerin karasularımıza girip avlamasının, balıkçılık alanında 27 Haziran 2001 tarihinde imzalanan işbirliği protokolüne göre serbest olduğu ve bunun halktan gizlendiği haberi geniş yankı yarattı.Mizanpaj 1

Protokol, KKTC sularında yapılan avlanmaya karşılık KKTC tarafına pay ve ödeme verilmesini öngörüyor.

Balıkçıların ekmek teknesi olan denizleri kuruttuğu bilinen trol ve gırgır avcılığını TC’li balıkçıların yapmasına imkân tanıyan protokole göre, KKTC hükümetinin TC hükümetinden ödeme aldığı anlaşılıyor.

TC bandıralı gemilerin KKTC sularında avlanmalarına karşılık KKTC hükümetinin, TC hükümetinden her yıl 500 Bin ila 600 Bin USD para aldığı iddia ediliyor.

TC bandıralı gemilerin KKTC sularında avlanmalarına imkân tanıyan protokol halktan gizlendiği gibi, bu avlanmaya karşılık, balıkçılara verilmek üzere KKTC devletine yapılan ödeme de sır gibi saklanıyor.

Balıkçılar ise bu durumdan bihaber, yetkililerin ‘yasak’ olduğu bilinen bu avlanmaya müdahale etmesini bekliyor.

“KKTC HÜKÜMETİNE ÖDEME”

Balıkçıların ekmek teknesi olan denizleri kuruttuğu bilinen trol ve gırgır avcılığı her iki yılda bir yenilenen protokolle serbest olurken, TC hükümetinin buna karşılık KKTC hükümetine ödeme yaptığı öğrenildi.

Protokol, KKTC sularında avlanılan ürünlerden, Türkiye hükümeti tarafından KKTC tarafına pay ve ödeme verilmesini öngörüyor.

“HER YIL 500- 600 BİN USD”

Gazetemizin güvenilir bir kaynaktan edindiği bilgilere göre, TC bandıralı gemilerin KKTC sularında avlanmalarına karşılık TC hükümeti tarafından balıkçılara ödenmek üzere KKTC devletine her yıl 500 Bin ila 600 Bin USD para verildiği iddiaları var.

Protokolün 6’ncı Maddesi’nde şöyle deniyor:

 

“AVLANMALARINA KARŞILIK KKTC’YE ÖDEME”

“Bu protokolün 4’üncü maddesinin 4’üncü bendinde yer alan hususa bağlı olarak, KKTC sularında avlanacak TC balıkçı gemilerinin sayısı ve adlarını, balıkçıların KKTC sözleşme yapacakları balıkçıları, şirket ve kooperatifleri tespit etmek, avlanılan ürünlerden KKTC tarafına verilecek pay ve ödemelerin esaslarını belirlemek, avcılığa ilişkin diğer düzenlemeleri yapmak ve gelişmeleri değerlendirmek üzere bir komisyon kurulur.”

“BALIKÇILAR HERHANGİ BİR ÖDEME YAPILMADI”TC resmi gazete 5

Protokole göre, KKTC sularında yapılması izin verilen avlanma için, TC hükümetinden tazmin ödemesi alan KKTC hükümetinin, bu payı balıkçılara verilmediği öğrenildi. KKTC balıkçılarının mevcut prokolün içeriğiden birhaber olduğu öğrenildi. Gazetemize konuşan balıkçılar, hükümetin gizlediği gerçek yüzünden, bunca yıldır yersiz bağırıp çağırdıklarını düşünüyor. KKTC Balıkçılar Birliği Başkanı Kemal Atakan ile eski Asbaşkan Münür Haşimoğlu, konuyla ilgili gazetemize konuştular.

KEMAL ATAKAN: BÖYLE BİR PROTOKOL VARSA İPTAL EDİLMELİ

“KKTC ve TC arasında protokol anlaşması vardı. Fırtınaya tutulduklarında adaya sığınma hakkı vardı, avlama hakkı değildir. TC devletinin gemilerinin, bir defaya mahsus KKTC sularında orkinos avcılığı yapmaları için, KKTC devletine ödeme yapmışlardı. Balıkçılar gecikmeli bir mazot desteği dışında herhangi bir para almadı ve de almıyor. Balıkçılar her zaman üvey evlat muamelesi görüyor. Balıkçılar olarak denizlerimizde gırgır ve trol avcılığı yapılmasına kesinlikle karşıyız. Aslında Sahil Güvenliğe ne zaman ihbar giderse müdahale ediyor. Balıklarımızı korumak için bu protokole karşı durmak niyetindeyiz. Böyle bir protokol de varsa kesinlikle iptal edilmesini istiyoruz. Gazetenize de böyle gerçeği ortaya çıkardığı için teşekkür ederiz.”

 

MÜNÜR HAŞİMOĞLU: BİLİNÇLİ YAPILDI VE GİZLİ TUTULDU

“Ben bu protokolü biliyordum bakanlığa su ürünleri müdürüne söyledim onlar her zaman inkâr etti. İmzalandığı zamandan biliyordum. Bunlar bilinçli yapıldı ve gizli tutuldu. Bize sularımızda barınmak için bu protokolün imzalandığı söylenmişti. Hâlbuki protokolün altında çok şeyler yatırdı ve bu bizden gizli tutulurdu. Bize hiçbir pay verilmedi. Bu parayı hükümet alırdı. TC’li her bir tekne sahibi balıkçıdan 80 Bin Dolar alırlardı. Bizim KKTC suları, TC balıkçılarına peşpeş çekildi. Tüm balıkçılar olarak toplanıp eylem yapmak gerekir. 35 yıldır balıkçılık yapıyorum.7 yıl as başkanlık yaptım, sorunlardan usandım ve geçen yıl bıraktım.”

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA