23 Nisan 2024
  • Lefkoşa32°C
  • Mağusa31°C
  • Girne27°C
  • Güzelyurt32°C
  • İskele31°C
  • İstanbul23°C
  • Ankara25°C

OBEZİTE ALARMI

Obezite Alarmı

25 Eylül 2013 Çarşamba 14:28

obezObezite veya halk arasındaki adıyla şişmanlığın nedenleri arasında, çeşitli sağlık sorunlarını veya kullanılan tıbbi malzemeleri kapsam dışında tutacak olursak, aldığımız enerjinin harcadığımız enerjiden daha fazla olması vardır. Vücudumuz biriken enerji fazlasını daha sonra kullanmak üzere yağ ve yapıtaşı olarak depolamaktadır ancak sürekli olarak enerji fazlasına sahip olmak yağların oranını düzenli olarak arttıracağından dolayı şişmanlama ve bunun kronik hale gelmesiyle obezite ile karşı karşıya kalırız.

Fiziksel olarak sürekli hareket halinde bulunan kişilerde meydana gelme olasılığı oldukça düşük olan obezite rahatsızlığı, modern hayatın beraberinde getirdiği hareketsizlik ve tembelliğin vücudun dengesini bozması ile oluşur. Gideren büyüyen porsiyonlar ancak daha az harcanmaya başlayan enerji obezitenin temelini oluşturur.

Obezite elbette sadece şişmanlık ve fiziksel görünüme zarar vermez, aynı zamanda pek çok rahatsızlığa ve hastalığa da davetiye çıkarır. Obezitenin zararları arasında öncelikle kalp ve damar hastalıkları gelmektedir. Sürekli olarak kolesterolün yüksek olması, tansiyon sorunları ve yağlardan dolayı gerçekleşen damar tıkanmaları bu hastalıkların belirtilerindendir. Kalp ve damar hastalıkları ise kalp krizini tetikleyerek erken yaşlarda ölümlere sebep olmaktadır.

Bunun yanında vücudun gereğinden çok daha ağır olması nedeniyle kas ve iskelet sisteminde meydana gelen rahatsızlıklar da kendini göstermeye başlar. Sürekli olarak ağır bir yük taşımak zorunda kalan kemiklerde kireçlenme, hareketsiz hayatın sonucunda da kas erimesi, kaslarda zayıflama gibi çeşitli hastalıklar meydana gelir. Bel bölgesinin incinmesi ve yükü taşıyamaması neticesinde de çeşitli fıtık türleri meydana gelir.

Şişmanlığın yan etkilerinden birisi de vücut için gerekli olan oksijenin gereken verimle taşınamaması ve solunumda yaşanan zorluklardır. Oksijen eksikliğine bağlı olarak sürekli uyku hali, tembellik ve erken yaşlanma gibi yan etkiler meydana gelir, bu da kişinin genel hayat kalitesinde bir düşüşe sebep olur.

Ayrıca kötü görünümden dolayı meydana gelen psikolojik sorunlar ve toplum tarafından dışlanma eğilimi de intihar oranlarını arttırmakta ve obez insanların tedavi sürecini daha da zorlaştırmaktadır. Ayrıca pek çok kadının sıkıntılı olduğu zamanlarda kendini yemek yemeye vermesi de obezitenin bir kısır döngü içerisinde giderek artmasına neden olmaktadır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA