19 Nisan 2024
  • Lefkoşa15°C
  • Mağusa15°C
  • Girne17°C
  • Güzelyurt11°C
  • İskele15°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara10°C

OBAMA'DAN KIBRIS MESAJI

Obama'dan Kıbrıs Mesajı

12 Şubat 2014 Çarşamba 15:04

Barak Obama-United States-PoliticsAmerika Birleşik Devletleri ve Başkan Barack Obama, Kıbrıs’taki tarafları, askıda olan özlü konuları çözmek için hızlı çalışmaları, Kıbrıs’ı iki bölgeli, iki toplumlu federal bir zeminde en kısa sürede yeniden birleştirecek bir anlaşma sağlamaları yönünde teşvik etti. Salı günü Beyaz Saray Basın Sekreteri tarafından yapılan açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri’nin çözüm müzakerelerini güçlendirmek, olası girişimleri araştırmak için bütün taraflarla, iki toplum anlaştığı zaman Mağusa bölgesinin gelecekte yeniden canlandırılmasını hedefleyen tedbirler de dahil diplomatik çalışmalar yapacağı belirtildi.

Beyaz Saray, dün Cumhurbaşkanı Dr.Derviş Eroğlu ve Rum Lider Nikos Anastasiadis arasındaki görüşmeyi, Kıbrıs’ta bir anlaşma üzerinde müzakerelerin yeniden başlamasını memnuniyetle karşıladığını duyurdu.

Açıklamada, “İki liderin kabul ettiği Ortak Metin uzlaşma ruhunu yansıtmakta ve sonuç verici müzakerelerin kesin temelini oluşturmaktadır” denildi.

Beyaz Saray’ın açıklamasında, Amerika Birleşik Devletleri’nin iki lideri, ileri çalışmalarında kendilerine rehber ve anahtar olacak bu önemli görüş birliği üzerinde bir anlaşmaya varma vizyon ve cesaretlerinden dolayı kutladı.

Amerika Birleşik Devletleri ayrıca, “Bu çabada Erdoğan başkanlığındaki Türkiye’nin ve Samaras başkanlığındaki Yunanistan’ın, ayrıca diğer uluslararası tarafların oynadığı yapıcı rolün de memnuniyetle karşılandığını ifade etti.

Beyaz Saray Basın Sekreteri, “Kıbrıs’ın bölünmesi çok uzun sürmüştür. Bir anlaşmayla iki toplum bütün potansiyellerini, tüm ada halkı için artan istikrarı ve ekonomik refahı fark edebileceklerdir” şeklinde konuştu.

Açıklamada “Tarafları askıda olan özlü konuları çözmek için hızlı çalışmaları, Kıbrıs’ı iki bölgeli, iki toplumlu federal bir zeminde en kısa sürede yeniden birleştirecek bir anlaşma sağlamaları yönünde teşvik ediyoruz” denildi.

Amerika Birleşik Devletleri ayrıca Anastasiadis’in güven yaratıcı tedbirler sunmasını da memnunlukla karşıladığını kaydetti ve tedbirler kabul edilip uygulandığında, iki toplum arasındaki işbirliğinin artacağını bildirdi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Amerika Birleşik Devletleri, Cumhurbaşkanı Anastasiadis’in cesur ve yenilikli güven yaratıcı tedbirler paketini ve potansiyeli olan, Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları arasında işbirliğini önemli ölçüde artırmak, çözüm çabaları inancını sağlamak için tarafların kabul edip uyguladığı diğer yapıcı önerileri memnunlukla karşılıyoruz.”

“Bu noktada Amerika Birleşik Devletleri, çözüm müzakerelerinin güçlendirmek, olası girişimleri araştırmak için bütün taraflarla, iki toplum anlaştığı zaman Mağusa bölgesinin gelecekte yeniden canlandırılmasını hedefleyen tedbirler de dâhil diplomatik çalışmalar yapacaktır.”

“Ayrıca Amerika Birleşik Devletleri, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin münhasır ekonomik bölgesinde kaynaklarını araştırma ve geliştirmesinde egemenlik haklarını uygulamasını destekleyeceğimizi yeniden teyit ederiz.”

“Adanın petrol ve doğal gaz kaynaklarının diğer kaynakları gibi bütünlüklü bir çözümde iki toplum arasında eşit şekilde paylaşılması gerekmektedir.”

“Amerika Birleşik Devletleri Kıbrıs’ın çevresinde ve Doğu Akdeniz’de güvenlik ve barışın devam ettirilmesinin önemini de vurgulamaktadır.”

Beyaz Saray Basın Sekreteri’nin açıklamasında, “Amerika Birleşik Devletleri taraflardan gerginlik yaratacak açıklamalardan veya hareketler kaçınmaları” da istendi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA