NİKOS KOCİAS İLE CİKKO VE DİLLİRGA METROPOLİTİ NİKOFOROS ARAZİ ANLAŞMASINI İMZALADI
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile Cikko ve Dillirga Metropoliti Nikiforos arasında, Yunanistan Büyükelçilik binasının inşa edileceği 8 dönümlük arazinin devrine ilişkin anlaşmanın, dün imzalandığı belirtildi.

15 Eylül 2018 Cumartesi 12:38
Rum basını, Lefkoşa’nın Rum kesimine bağlı Engomi semtinde bulunan Cikko Manastır arazisi karşısındaki arsa nedeniyle Yunanistan ile Cikko Metrpolitliği’nin anlaşmazlığa düşmesi, ardından konunun yargıya taşınması ve daha sonra iki taraf arasında sağlanan uzlaşma neticesinde arazinin Yunanistan’a devredilmesine karar verildiğini anımsattı.
Bahse konu arazi, Cikko ve Dillirga Metropolitliği tarafından, büyükelçilik binası inşa etmesi için Yunanistan Hükümeti’ne tahsis edilmiş, ancak Yunan Hükümeti’nin bina inşa etmekte geciktiği için sorun yaşanmış ve konu yargıya taşınmıştı.
Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ile Cikko ve Dillirga Metropoliti Nikiforos’un dün, Yunanistan Büyükelçilik binasının inşa edileceği arazinin devrine ilişkin anlaşma haberine ve yapılan açıklamalara geniş bir şekilde yer verdiler.
KOCİAS’TAN 1974 İÇİN ÖZÜR
Habere göre Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, imzalanan anlaşma çerçevesinde yaptığı konuşmada, Yunan Hükümeti adına, Rum halkından, özür diledi.
Kocias sözlerinin devamında neden oldukları olguların iade edilmesi noktasında borçlarının bulunduğunu, helenizmin, Rum halkıyla kardeşliği, mücadeleleri yerine getirmeyi ve 1974 yılında kendi suçlarıyla neden oldukları şeylerin iade edilmesini hayal ettiğini belirtti.
Arazinin kendilerine devredilmesi lütfundan dolayı Cikko ve Dillirga Metropoliti Nikiforos’a teşekkürlerini de sunan Kocias, bu jestle birlikte, kendilerine, Yunan bayrağının, daha merkezde, Lefkoşa’nın bir noktasında dalgalanması fırsatının verildiğini ifade etti.
Bu bağışın, helenizmin sahip olduğu büyük bağların göstergesi olduğunu söyleyen Kocias, Kıbrıs’ı, özgür, BM Genel Sekreteri’nin de benimsediği şekilde, normal devlet, asker ve garantilerin olmadığı bir ülke olarak görme rüyasına da sahip olduklarını belirtti.
Kocias, anlaşmanın imzalanmasıyla birlikte, Kıbrıs sorununun çözümü için büyük bir inançla çalışma için güç ve ilham aldıklarını, bunun bugünkü görüşmenin özü olduğunu ifade etti.
Kocias, rüyalarının sadece, güzel, üretken ve yaratıcı bir Yunan Büyükelçiliği değil, özgür ve birleşmiş bir Kıbrıs’ta büyükelçilik de olduğunu söyledi.
NİKİFOROS
Cikko ve Dillirga Metropoliti Nikiforos ise yaptığı açıklamada Güney Kıbrıs’a sağladığı dayanışma nedeniyle Yunanistan’a teşekkürlerini sundu.
Var olmalarının ve var olacak olmalarının Yunanistan’dan ileri geldiğini söyleyen Nikiforos, ülkenin özgür ve bağımsız olması temennisinde de bulundu.
Nikiforos açıklamasında ayrıca “mavi beyaz Yunan bayrağının, en kısa zamanda bu binanın(büyükelçilik binası) üzerinde dalgalanması beklentisini de dile getirdi.
Nikiforos ayrıca yeni Yunanistan Büyükelçilik binasına konması için Kocias’a Meryem Ana ikonu hediye etti.
Öte yandan Politis gazetesine göre Nikoforos, Yunanistan Büyükelçilik binasının ve elçilik ikametgahının, antik Yunan tarzında olmasını istedi.
KOCİAS’TAN ARAZİYE ZİYARET
Gazete Kocias’ın, anlaşmanın imzalanmasının ardından, Tamassu ve Orinis Piskoposu İsaya ile birlikte, Yunanistan Hükümeti’ne devredilen araziyi ziyaret ettiğini yazdı.
Habere göre Kocias, orada, temellerin ne zaman atılacağına ilişkin bir sorunun sorulması üzerine, öncellikle bunun planlanması, gerekli onayların ve izinlerin alınması gerektiğini söyledi.
Habere ilişkin diğer başlıklar ise şöyle yer aldı:
Fileleftheros: “Arazi İçin Helenizm Kazandı”
Politis: “Büyükelçilik Binası İçin Nikoforos Sütun İstedi”
Haravgi: “Kocias ve Nikoforos Yunan Büyükelçiliği İçin Arazi Devri Anlaşmasını İmzaladı”.
Türkiye Milli Güvenlik Kurulu'ndan KKTC ve Doğu Akdeniz mesajıMilli Güvenlik Kurulu, Türkiye'nin garantör ülke olarak Kıbrıs Türklerinin güvenliği ve haklarını korumakta kararlı olduğunu vurgulayarak, KKTC'nin hak ve menfaatlerine zarar verecek hiçbir oldubittiye izin verilmeyeceğini açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:39TÜRKİYE
Değirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin yeni hizmet binasının temeli atıldıDeğirmenlik-Akıncılar Belediyesi’nin tüm birimlerini tek çatı altında toplayacak yeni hizmet binasının temeli düzenlenen törenle atıldı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:38KIBRIS
Ünlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında 8 ismin testi pozitif çıktıÜnlülere yönelik uyuşturucu soruşturmasında örnekleri alınan şüphelilerden Ali Efe Bezci, Berdan Mardini, Enis Arıkan, Kenan Doğulu, Oğuzhan Beker, Ozan Doğulu, Tolga Çam ve Yaşar İpek’in test sonuçları pozitif çıktı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36TÜRKİYE
Son bir haftada 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandıÜlkede, geçen hafta 52 trafik kazası meydana geldi, 19 kişi yaralandı.18 Haziran 2026 Perşembe 22:36KIBRIS
Sağlık Bakanlığı’ndan sahte randevu sitesi uyarısıSağlık Bakanlığı, “kktcsaglikrandevu.com” sitesinin resmi randevu sistemiyle bağlantısı olmadığını belirterek vatandaşları bu platformu kullanmamaları konusunda uyardı. Bakanlık, konuyla ilgili hukuki süreç başlatıldığını açıkladı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:50KIBRIS
DAÜ, QS Dünya Üniversite Sıralaması'nda ülkede 1, dünyada 691'inciDoğu Akdeniz Üniversitesi, QS Dünya Üniversiteler Sıralaması 2027’de 1.504 üniversite arasında 691’inci sıraya yerleşerek KKTC’nin en iyi üniversitesi oldu.18 Haziran 2026 Perşembe 16:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Merkezi Cezaevi yasa tasarısı oy birliğiyle Genel Kurul'a sevk edildiCumhuriyet Meclisi İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, “Merkezi Cezaevi (Kuruluş, Görev ve Çalışma Esasları) (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı oy birliğiyle kabul ederek Genel Kurul gündemine sevk etti.18 Haziran 2026 Perşembe 16:47KIBRIS
Çatalköy-Esentepe Belediyesi’nde Hizmet İçi Eğitimler Devam EdiyorÇatalköy-Esentepe Belediyesi, personelinin mesleki gelişimini desteklemek ve vatandaşlara sunulan hizmet kalitesini artırmak amacıyla hizmet içi eğitim programlarını sürdürüyor.18 Haziran 2026 Perşembe 16:46KIBRIS
Powerbank çantasında patladı.Kazakistan'da bir spor salonunda, bir kadının çantasındaki powerbank aniden patlayarak alev aldı. Güvenlik kameralarına yansıyan olayda kadın yaralanırken, çalışanların hızlı müdahalesi sayesinde yangın büyümeden kontrol altına alındı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:42TEKNOLOJİ
Suudi Arabistan ve İran petrolü taşıyan tankerler Hürmüz Boğazı'ndan geçtiSuudi Arabistan'dan 2 milyon varil ham petrol ve İran'dan yaklaşık 27 bin 500 varil petrol ürünü yüklenen 2 tanker, bugün Hürmüz Boğazı'ndan geçiş yaptı.18 Haziran 2026 Perşembe 16:40ORTADOĞU
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.