NEW YORK TİMES: TRUMP'IN İPHONE'LARI ÇİN VE RUSYA TARAFINDAN DİNLENİYOR
Amerikan gazetesi New York Times, ABD Başkanı Donald Trump'ın yardımcılarının uyarılarını dinlemeyerek kullanmaya devam ettiği iPhone'larının Rusya ve Çin'in istihbarat servisleri tarafından dinlendiğini öne sürdü.

25 Ekim 2018 Perşembe 13:28
Amerikan istihbarat servisinin raporlarına ve konuyla ilgili Amerikalı yetkililerin açıklamalarına dayandırılan haberde, Trump'ın iPhone'larıyla yaptığı görüşmelerin özellikle Çin istihbaratı tarafından Trump'ın dinlendiği ve elde edilen istihbaratın Washington'un politikalarını etkilemek amacıyla kullanıldığı belirtildi.
Trump'ın, telefonlarının güvenli olmadığını ve istihbarat servisleri tarafından dinlendiğini söyleyen yardımcılarına kulak asmadığı da haberde vurgulanıyor.
Habere göre Çin, Trump'ın konuşmalarını dinleyerek Trump'ın ne düşündüğünü ve kimlerle yakın olduğunu öğrenmeyi hedefliyor.
Böylece Çin'in ticaret savaşları gibi konular hakkında Trump'ın görüşlerini ve politikalarını çevresindeki kişiler üzerinden etkilemeyi amaçladığı belirtiliyor.
Rusya'nın ise Trump'ın Rus lider Vladimir Putin ile yakınlığı dolayısıyla Çin kadar gelişmiş bir casusluk programı üzerinde çalışmadığı ifade edildi.
Diğer iPhone'lardan farkı yok
Beyaz Saray'ın güvenli hattını kullanmaya teşvik edilen Trump'ın üç tane iPhone'u var. Bunlardan ikisi Ulusal Güvenlik Ajansı tarafından güvenlik amacıyla modifiye edilmiş cihazlar. Üçüncü telefonun ise milyonlarca kişinin kullandığı herhangi bir iPhone'dan farkı yok.
Trump'ın üçüncü kişisel telefonunu bulundurmak istemesi, diğerlerinin aksine bu cihazda kişisel kontaktlarını tutabilmesinden kaynaklanıyor.
Cep telefonları üzerinden yapılan aramalara, baz istasyonları ve kablolar üzerinden sinyallerle yol aldıkları sırada müdahale edilebiliyor.
Amerikan istihbaratı başta olmak üzere çoğu ülke, yabancı liderlerin telefon görüşmelerine sızmayı önemli bir casusluk rutini olarak görüyor.
Bu yüzden Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in cep telefonu kullanmadığı biliniyor.
Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ikinci döneminde kullandığı iPhone'u ise arama yapamıyor, mesaj yazamıyor, uygulama yükleyemiyor, kamera ve mikrofon bulundurmuyordu. Sadece belirli bir grupta yer alan kişilerden elektronik posta alabiliyordu.
Obama, telefon kullanması gerektiğinde yardımcılarınınkini alıyordu.
Trump ise daha kapsamlı cihazlar kullanmak konusunda ısrarcı. Android telefonundan vazgeçse de iki resmi telefon edinmesinde karar kılındı: Bir tanesini Twitter ve diğer uygulamlar için, diğerini ise arama yapmak için kullanıyor.
Beyaz Saray'daki yardımcıları tarafından dinlenmek istemediğinde cep telefonunu kullandığı belirtilen Trump'ın genelde Fox haber kanalından kendisine yakın olan gazetecilerle konuştuğu ifade edildi.
Trump, yardımcılarına cep telefonlarında yaptığı görüşmelerde devlet sırlarıyla ilgili konuşmadığını söylüyor.
Mail ve mesaj kullanmadığı için bu alanda hacklenmesi zorlaşan Trump'ın Twitter telefonu sadece Wi-Fi üzerinden internete bağlanabiliyor.
Trump'ın resmi telefonlarını 30 günde bir değiştirmesi gerekiyor.
Geçen yıl Trump telefonunu bir golf arabasında unuttuğu için yardımcıları telaşla telefonu bulmaya çalışmıştı.
Trump, 2016'daki başkanlık yarışı sırasında Demokratlar'ın adayı Hillary Clinton'ı, güvenli sağlayıcılar kullanmadığı için maillerinin hacklenmesi dolayısıyla eleştirmişti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Meteor yağmuru için gözünüz gökyüzünde olsun2025’in görkemli gökyüzü olayları devam ediyor. Perseid meteor yağmuru en yoğun biçimde salı gecesi (12 Ağustos) görülebilecek.11 Ağustos 2025 Pazartesi 16:16YAŞAM
Kürtçe öğrenmeye gayret gösteriyorum; biz İstanbul İttifakı'nı bu samimi ve içten duygularımızla kurdukCezaevindeki İmamoğlu, cezaevindeki Fatih Altaylı'ya konuştu: Kürtçe öğrenmeye gayret gösteriyorum; biz İstanbul İttifakı'nı bu samimi ve içten duygularımızla kurduk11 Ağustos 2025 Pazartesi 16:13TÜRKİYE
Kıbrıs’ın en donanımlı ‘Robotik Rehabilitasyon Merkezi’ Yeniboğaziçi’nde açıldıGazimağusa Yeniboğaziçi’nde, engelsiz otel konseptiyle entegre, ileri teknolojiye sahip yeni nesil robotik cihazlarla donatılmış Romatem Move Kıbrıs hasta kabulüne başladı11 Ağustos 2025 Pazartesi 14:45GAZİMAĞUSA
Girne’de "ses çıkarma" kavgası: 3 yaralı, 1 tutukluPolisten verilen bilgiye göre, A.B.T., H.T. ve E.H.H., ambulans ile kaldırıldıkları Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde müşahede altına alındı.11 Ağustos 2025 Pazartesi 14:43GİRNE
Kooperatif çalışanları 11 gündür maaş almıyor: Bugün maaşlar ödenmezse süresiz greve gidilecek!Kooperatif çalışanlarının maaşları 11 gündür ödenmiyor11 Ağustos 2025 Pazartesi 12:06KIBRIS
Temmuz ayı açlık sınırı 30 bin 597 TLKıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), 31 Temmuz itibarıyla 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 30 bin 597 TL olduğunu açıkladı.11 Ağustos 2025 Pazartesi 11:51KIBRIS
İskele-Ercan Anayolu'nda kaza!İskele-Ercan Anayolu'nda kaza!11 Ağustos 2025 Pazartesi 11:45İSKELE
Mağusa'da 58 yaşındaki Gülen evinde ölü bulundu58 yaşındaki Gülen evinde ölü bulundu11 Ağustos 2025 Pazartesi 11:38GAZİMAĞUSA
Hasan Ertüz hayatını kaybetmiş şekilde bulunduLefkoşa'da dün öğle saatlerinde kayıp olduğu bildirilen ve arama çalışmaları yapılan Hasan Ertüz hayatını kaybetti.11 Ağustos 2025 Pazartesi 11:29KIBRIS
Erhürman’ın seçilmesi halinde Hristodulidis köşeye sıkışacakDionysis Dionysiou, yayınlanan yazısında Hristodulidis’in mülkiyet merkezli saldırılarının Kıbrıslı Rumlara bir kazanç sağlamayacak11 Ağustos 2025 Pazartesi 11:23GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs