28 Mart 2024
  • Lefkoşa23°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele20°C
  • İstanbul19°C
  • Ankara22°C

NATO’DA EGE DÜĞÜMÜ

Türkiye ile müttefikleri, kaçak göçle mücadele için NATO savaş gemilerinin Ege’de görev yapması konusunda anlaşmazlık yaşıyor.

NATO’da Ege düğümü

18 Haziran 2016 Cumartesi 14:51

Türkiye ile müttefikleri arasında, NATO savaş gemilerinin Ege misyonu konusunda görüş ayrılıkları sürüyor. ABD ve Avrupalı müttefikler, kaçak göçe karşı caydırıcılık amacıyla şubat ayından bu yana Ege’de görev yapan NATO gemilerinin görev alanının genişletilmesini isterken, Ankara bu talebe şimdilik yeşil ışık yakmıyor.

NATO’nun kararlaştırdığı Ege misyonu kapsamında ittifak gemileri halen iki bölgede faaliyet gösteriyor. ABD ve Avrupa ülkeleri ise NATO savaş gemilerinin operasyon bölgesi olarak nitelendirilen iki alanda daha faaliyet göstermesinde ısrar ediyor.

Genişleme neden isteniyor?

Alman Dış Politika Konseyi’nin( DGAP) uluslararası ilişkiler ve güvenlik uzmanı Sebastian Feyock, Avrupa hükümetlerinin bu misyon sayesinde “AB’nin dış sınırlarında güvenliğin yeniden sağlandığı” mesajını verdiğini, bu nedenle misyonunun Avrupalılar ve özellikle Alman hükümeti için büyük önem taşıdığını kaydetti.

Avrupa’da, organize suç örgütleriyle mücadelede istenen noktaya gelinmediği görüşünün hâkim olduğunu ifade eden Feyock, faaliyet alanının genişletilmesi girişimine şu sözlerle açıklık getirdi: “Alman federal hükümeti, operasyonun yürütülebildiği dar faaliyet alanının genişletilmesini, bu yolla insan kaçaklığı yapan suç örgütlerinin gözetimden kaçmak için alternatif güzergâha yönelmelerini önlemek istiyor.”

Türkiye’nin bu talebin karşılanması konusunda isteksiz olduğuna dikkat çeken Feyock, “Türkiye bugüne kadar NATO misyonunun faaliyet alanının genişletilmesine karşı çıktı. Bu arada Türkiye misyonun sonlandırılması hususunda sesli düşünmeye başladı ve bunu Türkiye ile Yunanistan arasındaki insan kaçakçılığının azalmasıyla gerekçelendiriyor” dedi.

Türkiye’nin rahatsızlığı

Misyona dayanak oluşturan 10 Şubat’taki NATO savunma bakanları kararı, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun 8 Şubat’ta Almanya Başbakanı Angela Merkel’a verdiği onay üzerine alındı. Ancak siyasilerin onayladığı bu karar Ankara’da, özellikle askerin direnciyle karşılaştı.

Ege Denizi’nde kaçak göçün önlenmesi çabalarına destek niyeti taşımakla birlikte, NATO’nun kendi üyesi bir ülke ile ilgili izleme, gözetleme ve keşif faaliyeti yürütmesi, bu görevin herhangi bir süreyle kısıtlanmamış olması, Türkiye’nin kendi egemenlik alanında organize suç örgütleriyle yeterince mücadele etmediği izlenimi vermesi rahatsızlık oluşturan nedenler arasında sıralanıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA