19 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa18°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele18°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara17°C

MÜZAKERELERE AFRİKA DOPİNGİ

Müzakerelere Afrika dopingi

30 Nisan 2014 Çarşamba 12:37

 Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, müzakerelerin 6 Mayıs’ta, müzakerecilerin Afrika dönüşü tekrar canlandırılacağını ve artık özlü konulara geçileceğini belirterek, “İki tarafta da çözüm niyeti varsa bu yıl içinde müzakereler bir referandum kararıyla sonuçlandırılabilir” dedi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu,6 Mayıs’ta başlayacak müzakerelerde özlü konuların görüşüleceğini ancak toprak konusunun, özellikle harita ve rakamların diğer başlıklarda anlaştıktan sonra masaya getirileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, YDÜ’nün davetlisi olarak KKTC’de bulunan Mersin Gazeteciler Cemiyeti’ni kabul etti.

Eroğlu heyete Kıbrıs müzakere süreci hakkında bilgi vererek, göreve başladığı günden bugüne kadar geçen süreçte yaşananları anlattı.

6 başlık

Eroğlu, Güney’de yeni liderin seçilmesinin ardından müzakerelere bir yıl kaybedilerek, ortak metnin açıklanmasıyla yeniden başladıklarını, şimdi müzakerecilerin Afrika’da temaslarda bulunduğunu ifade ederek, müzakerelerde Yönetim ve Güç Paylaşımı, AB, Ekonomi, Toprak, Mülkiyet ve Garantiler olmak üzere 6 başlık bulunduğunu dile getirdi.

Bu başlıkların daha önceki liderler ve kendisinin de tartıştığını, bazı yakınlaşmalar olduğunu fakat yeni seçilen Rum liderin bu yakınlaşmaları kabul etmek istemediğini, müzakerelere bırakılan yerden başlama taahhüdü altına girmediğini, fakat kendisinin bırakıldığı yerden devamı için taahhüt verdiğini anlatan Eroğlu, ortak metnin ardından müzakerelerin yeniden başladığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Müzakereler 6 Mayıs’ta Afrika dönüşü tekrar canlandırılacak ve artık özlü konulara geçilecek. 6 başlıkta anlaşılmamış konulardan başlayarak Kıbrıs sorunu çözmeye çalışacağız. İnşallah sorunu çözeriz diye düşünüyoruz” dedi.

Eroğlu, her iki tarafın da çözüm iradesine sahip olması gerektiğini, Türk tarafının yıllardır çözüme destek verdiğini, çözüm formüllerine “Evet” dediğini, Rumların reddettiğini, şimdi müzakere masasında bırakıldığı yerden oturulmadığı için müzakere başlıklarının yeniden tartışılacağını ve bunun da zaman kaybı demek olduğunu belirtti.

Niyet varsa bu yıl içinde müzakerelerin bir referandum kararıyla sonuçlandırılabileceğini ifade eden Eroğlu, ancak bunun için Türk tarafında olan çözüm iradesinin Güney’de de olması gerektiğini kaydetti.

Mayıs’ta özlü konular

Eroğlu, iç güvenlik konuları, AB, ekonomik konular ve mülkiyet gibi diğer başlıklara da değinerek, toprak konusunun, Türk tarafının uzun süredir söylediği ve BM kayıtlarına da geçtiği şekilde, diğer başlıklarda anlaştıktan sonra müzakere masasına getirileceğini söyledi. Eroğlu, “Toprak kriterlerimizi, Cenevre’de yaptığımız toplantıda masaya koymuştuk. Harita ve rakamlar da en son” dedi.

“Harita gündeme gelirse memlekette huzursuzluk yaratılır”

Diğer başlıklarda anlaşmadan harita konusunu gündeme almanın memlekette huzursuzluk yaratacağını kaydeden Eroğlu,  bu nedenle, bütün başlıklarda anlaştıktan sonra en son olarak harita ve rakamları konuşmadan yana olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Şurası verildi, burası verilecek tartışmaları başlarsa, ülkedeki çiftçilik durur, ekonomik faaliyetler durur. Ve istemediğimiz bir psikolojik duruma itebiliriz halkımızı. Toprak konusu en son. Toprakla ilgili harita ve rakamlar en son görüşülecek” şeklinde devam etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA