MÜZAKERELERDEN ÇIKACAK SONUÇ GÖSTERGE OLACAK
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’in bu ay içerisinde yapacakları 4 görüşmeden çıkacak sonuçların, prosedürün devamı açısından gösterge olacağı değerlendiriliyor.

13 Haziran 2016 Pazartesi 10:39
Fileleftheros “Anlaşmazlıklarla Mukavemet Testi… Haziran’daki 4 Görüşme Müzakere Prosedürü İçin Anahtar… Süreç Çoklu Okunuyor” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde, liderlerin önümüzdeki cuma günü başlayacakları ve Haziran ayı içerisinde 4 kez görüşecekleri yoğunlaştırılmış müzakerelerde anlaşmazlıklara ve çok sayıdaki havada kalmış konuya odaklanılacağını yazdı.
İLK TOPLANTI KONUSU KURUCU DEVLETLER VE MERKEZİ HÜKÜMETİN YETKİLERİ
Habere göre liderler cuma günü, kurucu devletlerin ve merkezi hükümetin yetkileri konusundan başlayacak. Yoğunlaştırılmış görüşmelerde bugüne kadar görüşülen 4 başlığın üzerinden geçilmesi hedefleniyor.
Rum yönetimi, yoğunlaştırılmış görüşmelerde bazı yakınlaşmaların halen geçerli olup olmadığının teyit edileceğine ve 4 liderler görüşmesinde, prosedürün ilerleyip ilerleyemeyeceğinin belirleneceğine inanıyor.
Gazete “Türk tarafının, müzakerelerin ilk aşamasındaki bazı yakınlaşmaların ‘kapatılmasını’, daha çok da ilan edilmesini istemediğini” iddia ederek 4’te 1 nüfus oranını buna örnek gösterdi.
“Daha çok bilinen temel meseleler haricinde, kapsamlı bir anlaşma yapılması ve ertesi günün işleyebilirliği açısından önemli görülen uzun bir havada kalmış konular listesi olduğuna” da işaret eden gazete özetle şunları aktardı:
“ULUSLARARASI TOPLUMDA ÇÖZÜMÜN EŞİĞİNDE OLUNDUĞU KANAATİ BM YÜZÜNDEN OLUŞTU”
“Şu anda müzakere prosedüründe şekillenen olgular Kıbrıs Rum tarafınca farklı, Kıbrıs Türk tarafınca farklı okunuyor. Aynı zamanda yabancı unsurda, Kıbrıs sorununda anlaşmanın eşiğinde olduğumuz kanaati var.
Bu kanaati BM’nin hükümetlere ve örgütlere yaptığı bilgilendirme oluşturdu. BM yetkilileri, üçüncü tarafların ilgisini sürdürmek için gerçeği yansıtmayan, yanlış görüntü yaratıyor.
Kıbrıslı diplomat ve yetkililer, üçüncü taraflarca dile getirilmekte olan değerlendirmelere karşı çıkıyor ve bugüne kadarki olgular hakkında bilgi vermeye çalışıyor. Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in de bugün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve ardından da Müsteşar Victoria Nuland’la görüşmelerde aynı şeyi yapması bekleniyor.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın geçen Perşembe günü soydaşlarımızın liderlerine söyledikleri dikkate alınırsa, Washington’un müzakerelerde önemli ilerleme kaydedildiği görüşünde olduğu açıktır. Keza, Amerikalıların, başkanlık seçimlerine beş kala, (Kıbrıs sorununda) geriye kalan anlaşmazlıkların üzerine köprü kurulmasına yardımcı olmak için aktif müdahaleye hazır görünmeleri de tesadüf değildir.”
AKEL
Öte yandan Simerini, Rum muhalefet partilerinin, liderlerin haftada iki kez görüşme kararıyla birlikte Kıbrıs sorununda cereyan eden gelişmelerden ve edindikleri bilgilerden yoğun endişe belirterek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “Ulusal Konsey” toplantısı çağırmasını beklediklerine dikkat çekti.
Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu “Müzakere prosedürüne, Kıbrıs Rum tarafı herhangi bir çözüme değil, uzlaşılmış ilkelere dayalı çözüme varsın diye destek veriyoruz. Umarım Başkan Anastasiadis bu ilkelerden çıkmaz” dedi.
Kendilerine, Türk ve Yunan askerlerinin kalması, Kıbrıs’ta da alay düzeyinde küçük bir ordu olmasının düşünüldüğüne dair bilgiler ulaştığına dikkat çeken Kiprianu “Bu AKEL’i kaygılandırıyor” dedi, şunları ekledi:
“Bu düşünceler ilke tezlerinden uzaklaşıyor ve ülkenin içişlerine müdahale hakkına olanak tanıyor. AKEL böyle bir şeyi kesinlikle reddeder.”
EKOLOGLAR
Ekologlar Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği de ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın yeni müdahalesinde de görüldüğü gibi, Amerika Birleşik Devletlerinin Kıbrıs sorununda gittikçe daha da aktifleşmekte olduğuna dikkat çekerek, kaygılarını özetle şöyle dile getirdi:
“Uluslararası baskıların sonucunda müzakerelerin yoğunlaştığı görünüyor ancak Türkiye tarafı meydan okumaya devam ediyor. Başkan Anastasiadis de birilerinin, Kıbrıs sorununun çözümüne konfederal olgular ithal etmeye çalıştığından söz ediyor.”
EDEK
EDEK ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kısa süre önce, Yunanların İstanbul’daki mülkleri konusunda verdiği kararın önemine vurgu yaparak bu kararın mülkiyet müzakeresinde doğru değerlendirilmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu.
EDEK “Bu karar, yasal mal sahiplerinin haklarını güçlendiren ve aslında, Kıbrıslı Rumların işgal bölgelerindeki mülklerini yasadışı gasp eden yerleşikler olan kullanıcılara hak tanıma çabasını çürüten yeni olgular yaratıyor” ifadesi kullanıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Basketbol Kulüpler Birliği’nden Sezon Sonu TeşekkürüKıbrıs Türk Basketbol Kulüpler Birliği Derneği, 2024–2025 sezonunun tamamlanmasının ardından tüm paydaşlara teşekkür ederek, basketbolun ülkede en büyük ikinci branş haline gelmesine katkı koyan herkese minnetlerini iletti.19 Temmuz 2025 Cumartesi 19:03BASKETBOL
Nasıroğlu: Camiaya Teşekkür EderimBasketbol Federasyonu Başkanı Nasıroğlu, sezonun sona ermesinin ardından yaptığı açıklamada, hakemlerden oyunculara kadar tüm camiaya teşekkür ederek, yeni sezon planlamasına hemen başlayacaklarını belirtti.19 Temmuz 2025 Cumartesi 18:58BASKETBOL
Rum örgütler silah yüklü geminin Limasol’a yanaşmasını istemiyorRum tarafındaki bazı örgütlerin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis, Denizcilik Müsteşarlığı ve Limanlar İdaresine gönderdikleri mektupla “Ocean Grand” isimli Amerikan bandıralı geminin Limasol’a demirlemesinin engellenmesini istedikleri haber veril19 Temmuz 2025 Cumartesi 17:04KIBRIS
DAÜ Rektörü Kılıç'tan 20 Temmuz mesajı...Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kılıç, 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı’nın 51. Yıl Dönümü ile 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.19 Temmuz 2025 Cumartesi 14:33DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
İzinsiz İkamet Eden Beş Kişiye Yasal İşlemKKTC genelinde yapılan denetimlerde, ikamet izni olmadan ülkede kalan beş kişi tutuklandı.19 Temmuz 2025 Cumartesi 14:32KIBRIS
Çayırova’da Hırsızlık Girişimi Suçüstü YakalandıAraziye izinsiz girip hurda demirleri çalmaya çalışan üç kişi, olay yerinde suçüstü yakalandı.19 Temmuz 2025 Cumartesi 14:32KIBRIS
Güzelyurt’ta 41 yaşındaki Selçuk Nadıç aniden rahatsızlanarak hayatını kaybettiGüzelyurt’ta sakin 41 yaşındaki Selçuk Nadıç’ın dün evinde aniden rahatsızlandığı, ambulansla hastaneye kaldırıldığı sırada yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayatını kaybettiği bildirildi.19 Temmuz 2025 Cumartesi 14:30KIBRIS
Limasol’da yayaya çarparak ölümüne neden olan, ehliyetsiz ve sigortasız 18 yaşındaki sürücü aranıyorLimasol’da 58 yaşındaki yayaya çarparak ölümüne neden olan, ehliyetsiz ve sigortasız olduğu öğrenilen 18 yaşındaki sürücü aracını bırakarak kaçtı. Polis sürücüyü arıyor.19 Temmuz 2025 Cumartesi 14:29GÜNEY KIBRIS
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerle kutlanıyor: Erdoğan da katılıyorTürkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 51’inci yıl dönümünde düzenlenecek 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerine katılacak.19 Temmuz 2025 Cumartesi 14:28KIBRIS
Tufan Erhürman: Çözümsüzlük çözüm değildir ve Kıbrıslı Türklerin çözüm iradesi vardırCTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, New York'taki Kıbrıs zirvesini değerlendirerek, "toplantı olsun diye toplantı yapıldı" dedi, "Çözümsüzlük çözüm değildir ve Kıbrıslı Türklerin çözüm iradesi vardır" ifadelerini kullandı.19 Temmuz 2025 Cumartesi 14:27KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs