25 Nisan 2024
  • Lefkoşa21°C
  • Mağusa19°C
  • Girne24°C
  • Güzelyurt23°C
  • İskele19°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara20°C

MÜZAKERELERDEN ÇIKACAK SONUÇ GÖSTERGE OLACAK

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Kıbrıs Cumhuriyeti Başkanı Nikos Anastasiadis’in bu ay içerisinde yapacakları 4 görüşmeden çıkacak sonuçların, prosedürün devamı açısından gösterge olacağı değerlendiriliyor.

Müzakerelerden çıkacak sonuç gösterge olacak

13 Haziran 2016 Pazartesi 10:39

Fileleftheros “Anlaşmazlıklarla Mukavemet Testi… Haziran’daki 4 Görüşme Müzakere Prosedürü İçin Anahtar… Süreç Çoklu Okunuyor” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde, liderlerin önümüzdeki cuma günü başlayacakları ve Haziran ayı içerisinde 4 kez görüşecekleri yoğunlaştırılmış müzakerelerde anlaşmazlıklara ve çok sayıdaki havada kalmış konuya odaklanılacağını yazdı.

İLK TOPLANTI KONUSU KURUCU DEVLETLER VE MERKEZİ HÜKÜMETİN YETKİLERİ

Habere göre liderler cuma günü, kurucu devletlerin ve merkezi hükümetin yetkileri konusundan başlayacak. Yoğunlaştırılmış görüşmelerde bugüne kadar görüşülen 4 başlığın üzerinden geçilmesi hedefleniyor.

Rum yönetimi, yoğunlaştırılmış görüşmelerde bazı yakınlaşmaların halen geçerli olup olmadığının teyit edileceğine ve 4 liderler görüşmesinde, prosedürün ilerleyip ilerleyemeyeceğinin belirleneceğine inanıyor.

Gazete “Türk tarafının, müzakerelerin ilk aşamasındaki bazı yakınlaşmaların ‘kapatılmasını’, daha çok da ilan edilmesini istemediğini” iddia ederek 4’te 1 nüfus oranını buna örnek gösterdi.

“Daha çok bilinen temel meseleler haricinde, kapsamlı bir anlaşma yapılması ve ertesi günün işleyebilirliği açısından önemli görülen uzun bir havada kalmış konular listesi olduğuna” da işaret eden gazete özetle şunları aktardı:

“ULUSLARARASI TOPLUMDA ÇÖZÜMÜN EŞİĞİNDE OLUNDUĞU KANAATİ BM YÜZÜNDEN OLUŞTU”

“Şu anda müzakere prosedüründe şekillenen olgular Kıbrıs Rum tarafınca farklı, Kıbrıs Türk tarafınca farklı okunuyor.  Aynı zamanda yabancı unsurda, Kıbrıs sorununda anlaşmanın eşiğinde olduğumuz kanaati var.

Bu kanaati BM’nin hükümetlere ve örgütlere yaptığı bilgilendirme oluşturdu. BM yetkilileri, üçüncü tarafların ilgisini sürdürmek için gerçeği yansıtmayan, yanlış görüntü yaratıyor.

Kıbrıslı diplomat ve yetkililer, üçüncü taraflarca dile getirilmekte olan değerlendirmelere karşı çıkıyor ve bugüne kadarki olgular hakkında bilgi vermeye çalışıyor. Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in de bugün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve ardından da Müsteşar Victoria Nuland’la görüşmelerde aynı şeyi yapması bekleniyor.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın geçen Perşembe günü soydaşlarımızın liderlerine söyledikleri dikkate alınırsa, Washington’un müzakerelerde önemli ilerleme kaydedildiği görüşünde olduğu açıktır. Keza, Amerikalıların, başkanlık seçimlerine beş kala, (Kıbrıs sorununda) geriye kalan anlaşmazlıkların üzerine köprü kurulmasına yardımcı olmak için aktif müdahaleye hazır görünmeleri de tesadüf değildir.”

AKEL

Öte yandan Simerini, Rum muhalefet partilerinin, liderlerin haftada iki kez görüşme kararıyla birlikte Kıbrıs sorununda cereyan eden gelişmelerden ve edindikleri bilgilerden yoğun endişe belirterek Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “Ulusal Konsey” toplantısı çağırmasını beklediklerine dikkat çekti.

Gazeteye göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu “Müzakere prosedürüne, Kıbrıs Rum tarafı herhangi bir çözüme değil, uzlaşılmış ilkelere dayalı çözüme varsın diye destek veriyoruz. Umarım Başkan Anastasiadis bu ilkelerden çıkmaz” dedi.

Kendilerine, Türk ve Yunan askerlerinin kalması, Kıbrıs’ta da alay düzeyinde küçük bir ordu olmasının düşünüldüğüne dair bilgiler ulaştığına dikkat çeken Kiprianu “Bu AKEL’i kaygılandırıyor” dedi, şunları ekledi: 
“Bu düşünceler ilke tezlerinden uzaklaşıyor ve ülkenin içişlerine müdahale hakkına olanak tanıyor. AKEL böyle bir şeyi kesinlikle reddeder.”

EKOLOGLAR

Ekologlar Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği de ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın yeni müdahalesinde de görüldüğü gibi, Amerika Birleşik Devletlerinin Kıbrıs sorununda gittikçe daha da aktifleşmekte olduğuna dikkat çekerek, kaygılarını özetle şöyle dile getirdi:

“Uluslararası baskıların sonucunda müzakerelerin yoğunlaştığı görünüyor ancak Türkiye tarafı meydan okumaya devam ediyor. Başkan Anastasiadis de birilerinin, Kıbrıs sorununun çözümüne konfederal olgular ithal etmeye çalıştığından söz ediyor.”

EDEK

EDEK ise, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kısa süre önce, Yunanların İstanbul’daki mülkleri konusunda verdiği kararın önemine vurgu yaparak bu kararın mülkiyet müzakeresinde doğru değerlendirilmesi gerektiği görüşünü ortaya koydu.

EDEK “Bu karar, yasal mal sahiplerinin haklarını güçlendiren ve aslında, Kıbrıslı Rumların işgal bölgelerindeki mülklerini yasadışı gasp eden yerleşikler olan kullanıcılara hak tanıma çabasını çürüten yeni olgular yaratıyor”  ifadesi kullanıldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA