19 Nisan 2024
  • Lefkoşa20°C
  • Mağusa20°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele20°C
  • İstanbul14°C
  • Ankara21°C

MÜZAKERELERDE YENİ AŞAMA       

Müzakerelerde yeni aşama       

18 Eylül 2014 Perşembe 15:59

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis müzakerelerde bir sonraki aşamaya geçilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dün yaptıkları ve yaklaşık 2.5 saat süren görüşmesinde, müzakerelerde bir sonraki aşamaya geçilmesi konusunda anlaşmaya vardıkları açıklandı. Görüşme sonrasında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide, basına liderlerin üzerinde uzlaştığı ortak açıklama metnini okudu ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

“BİR SONRAKİ AŞAMAYA GEÇİLİYOR”

Liderlerin arkadaşça ve yapıcı bir atmosferde geçen bir görüşme gerçekleştirdiğini belirten Eide, toplantıda, liderlerin bundan sonraki sürece dair bir ortak metin üzerinde anlaşmaya vardıklarını kaydetti. Eide, müzakereciler ve müzakere heyetlerinin, bütün konularda karşılıklı öneri sunmayı tamamladıkları konusunda fikir birliğine vardıklarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri’nin yeni Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ilk kez katıldığı bugünkü görüşmelerinde, yapılandırılmış müzakerelerde bir sonraki aşamaya geçilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

“KAZAN - KAZAN”

Liderler sonuç alıcı, birbirine bağlı bir şekilde ve dayanışma içerisinde kazan-kazan yaklaşımıyla en erken zamanda bir anlaşmaya varılması ve ardından eş zamanlı referanduma gidilmesi hedefiyle müzakereleri sürdürme taahhüdünde de bulundular. Görüşmeye BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Kıbrıslı Türk ve Rum müzakere heyetleri ile Müzakereciler Kudret Özersay ile Andreas Mavroyannis de katıldı.

“EŞ ZAMANLI REFERANDUM…”

Liderlerin “sonuç alıcı,  birbirine bağlı bir şekilde ve dayanışma içerisinde kazan-kazan yaklaşımıyla en erken zamanda bir anlaşmaya varılması ve ardından eş zamanlı referanduma gidilmesi hedefiyle müzakereleri sürdürme taahhüdünde bulunduklarını” ifade eden Eide, Liderlerin Şubat ayında yaptıkları ortak açıklamada ortaya koydukları gibi mevcut statükonun kabul edilemez olduğu ve sonlandırılması konusunda da görüş birliği sağladığını belirtti.

 “MÜZAKERELER ŞİMDİ BAŞLIYOR”

Şubat ayında yapılan ortak açıklamada da yer alan yapılandırılmış müzakerelerin aslında gerçek anlamıyla şimdi başlıyor olduğunu kaydeden Eide, pozisyonlarla ilgili hazırlık aşamasının yapıldığını, Liderlerin bu aşamanın tamamlandığı konusunda anlaştığını ve yeni aşamada çözümlenmemiş tüm zor konuların masaya yatırılarak müzakere formatında ele alınacağını kaydetti.

“İKİ AYRI EKONOMİNİN TEK EKONOMİYE DÖNÜŞMESİ”

Eide, iki ayrı ekonominin tek ekonomiye dönüşmesinden herkesin kazanım elde edeceğini, bundan bir tarafın kaybının olmasının söz konusu olmadığını, bunun daha büyük bir şey için daha küçük bir şeyi bırakmak anlamına geldiğini vurguladı.

“BUGÜN BÜYÜK KONULAR ELE ALINDI”

Eide, görüşmede güven artırıcı önlemler konusunun ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine de, bugün daha büyük konuların ele alındığını dile getirdi. Bunun güven artırıcı önlemlerin önemli olmadığı anlamında gelmediğini kaydeden Eide, daha ziyade nereye gitmek istedikleri ve nasıl gidilebileceğine odaklandıklarını söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA