23 Nisan 2024
  • Lefkoşa12°C
  • Mağusa15°C
  • Girne15°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele15°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara11°C

MÜZAKERELERDE 2. AŞAMA

Müzakerelerde 2. aşama

28 Nisan 2014 Pazartesi 10:29

Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerin ikinci aşamasının, Kıbrıs Türk müzakereci Kudret Özersay ile Rum müzakereci Andreas Mavroyannis’in, Güney Afrika’dan dönmesinin hemen ardından başlayacağı belirtildi.

Rum gazeteleri, müzakerelerin ikinci aşama hazırlıklarına ilişkin haberlere yer verdiler.

Alithia gazetesi “İkinci Aşamada Bunlar Olacak” başlıklı haberinde, müzakerelerin ikinci aşamasının, 6 Mayıs’ta başlayacağını ve bunun, iki tarafın tezleri arasındaki anlaşmazlığa köprü kurulması çabasıyla ilgili olduğunu yazdı.

İkinci aşamanın, özlü olarak da addedildiğini zira müzakerelerin üçüncü aşamaya-al ver sürecine- geçip geçmeyeceğinin veya tüm çabanın başarısızlığa uğrayıp uğramayacağının ikinci aşamanın sonucuna bağlı olduğunu belirten gazete, BM’nin, her iki tarafla işbirliği içerisinde, ikinci aşama konusunda, müzakerelerin nereden başlayacağı, bunu hangi konuların takip edeceği ve hangilerinin sona kalacağına dair yol haritası belirlemek için müzakerecilerin Güney Afrika’dan dönmesini beklediğini yazdı.

Habere göre, bir diplomatik kaynak gazeteye yaptığı açıklamada, BM’nin, kısa bir zaman dilimi içerisinde görüş birliklerini sağlamak ve dinamik ile iyi ortamı muhafaza etmek amacıyla ekonomi, AB gibi kolay konularda iki taraf arasındaki anlaşmazlıklara köprü kurulması ile çabanın başlamasını istediğini ifade etti.

Gazete, Kıbrıs Rum tarafının, “çift” olarak addettiği (tarafların alıp verecekleri konular) konuların eş zamanlı/ paralel ele alınması gerektiği görüşünde olduğunu yazdı.

Habere göre aynı diplomatik kaynak, gazeteye yaptığı açıklamada, katı bir zaman takvimi önceden belirlenmeksizin, Haziran ayına kadar iki önemli gelişmenin beklendiğini, ilkinin güven yaratıcı önlemlerle ilgili olduğunu ifade etti.

Kıbrıs Rum tarafı için ilk önceliğin, kapalı bölge Maraş’ın açılmasına yönelik adımların, bir diğer deyişle, BM uzmanlarının bölgeye girmesi ve ilk aşamada şehrin durumunu kaydetmesi olduğunu yazan gazete, ABD Devlet Başkanı Barack Obama’nın ortak açıklama konusunda anlaşmaya varılmasının ardından yapmış olduğu açıklamada, Maraş konusunda da “taahhütte bulunduğunu” anımsattı.

Kıbrıslı Türklerin ise mayınsızlaştırma istediğini ve bu taleplerinin de kabul edileceğini düşündüklerini yazan gazete, Haziran ayına kadar beklenen bir ikinci gelişmenin ise, AB’nin süreçteki rolünün netleştirilmesi konusu olduğunu belirtti.

Gazete, Dışişleri Bakanı Özdil Nami ve Kıbrıs Türk müzakereci Kudret Özersay’ın Avrupalı yetkililerle temaslarının, Kıbrıs Rum tarafının AB’nin müzakerelerdeki rolünün yükseltilmesi görüşüne yardımcı olduğunu, zira iki Kıbrıslı Türk yetkilinin, AB üyesi olacak olan yeni devleti nasıl gördüklerine ilişkin olarak geliştirdikleri düşüncelerin AB normlarından ve Avrupa kurumlarından uzakta olduğunu ortaya koyduğunu savundu.

Gazete, Avrupalıların-ilk başta karşı çıkmalarına rağmen- bu nedenden dolayı AB’nin rolünün yükseltilmesi konusunda artık ikna olduğunu belirtti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA