29 Mart 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa24°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele24°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

MÜZAKERELER YAZ TATİLİNE GİRDİ 

Takvim açıklandı

Müzakereler yaz tatiline girdi 

07 Ağustos 2015 Cuma 20:49

Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının müzakerecileri Andreas Mavroyiannis ve Özdil Nami, iki toplum liderinin 1 Eylül'de başlayacağı gelecek toplantılarına hazırlık olmak üzere 25 Ağustos'ta başlayacakları görüşmeleri öncesinde son toplantılarını yaptı ve müzakerelerin bu aşaması tamamlandı.

Birleşmiş Milletler gözetimindeki müzakereler, Akıncı ve Anastasiades arasındaki Eylül görüşmesine zemin hazırlamak üzere Ağustos ayının son haftasında başlayacak ve her gün yapılacak.

Eide 27 Temmuz'da liderlerin son toplantısında gazetecilere Anastasiades ve Akıncı'nın birleşik, federal bir Kıbrıs'la ilgili ortak vizyonlarına yönelik ilerlemeye devam ettiklerini, liderlerin mülkiyet konularında ve toprak kriterleri üzerinde görüştüklerini, liderlerin bireylerin mülkiyet haklarına saygı gösterilmesi üzerinde görüş birliğine vardıklarını söylemişti. Liderlerin ikinci görüşmesinin 14 Eylül'de yapılması planlandı.

Geçen hafta Espen Barth Eide, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim ve Birleşmiş Milletler yetkililerinden bir heyetle Skouriotissa'da 1. Bölge'de, San Martin Kampı karargahını, ayrıca Mağusa şehrini ziyaret etmiş, Mağusa İnisiyatifi ile görüşmüş ve surlar içindeki eski şehri gezmişti.

Eide ve beraberindekiler Pile köyüne de gitmişler, buradaki iki muhtarla bir yuvarlak masa toplantısı yapmışlardı. Eide ve beraberindekiler, bu köyde bulunan UNPOL'den bilgi aldılar, köy ziyareti sırasında yerel halka görüşme fırsatı buldular. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs sorunuyla ilgili Özel Danışmanı Espen Barth Eide KKTC’De Kormacit ve Karpaz'ı ziyaret etti.

TAKVİM AÇIKLANDI

Kıbrıs müzakere sürecine liderler arasında varılan mutabakat uyarınca 25 Ağustos’a kadar iki haftalık ara verildi. Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü’nden yapılan açıklamaya göre, ara öncesi bugün ara bölgede Birleşmiş Milletler İyi Niyet Misyonu Ofisi’nde son görüşmeyi yapan müzakereciler 25, 26, 27, 28 ve 31 Ağustos’ta yeniden bir araya gelecek.

Liderler zirvesi ise 1 Eylül’de yapılacak.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA