29 Mart 2024
  • Lefkoşa25°C
  • Mağusa26°C
  • Girne23°C
  • Güzelyurt25°C
  • İskele26°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara21°C

MÜRİTLER GİTTİ İŞİMİZ BİTTİ

Müritler gitti  İşimiz bitti

23 Mart 2014 Pazar 11:35

Lefke’de son günlerde birçok dükkan kapanırken, hala tutunmaya çalışan işyerleri ise kan ağlıyor. “Siftah yapmadan dükkan kapatıyoruz” diyen Lefke esnafı, Şeyh Nazım’ın müritlerinin bölgeye sağladığı canlılığın da son yıllarda olmadığını söylüyor.

 

Rana SARRO

Lefke bölgesine hareket getiren Şeyh Nazım Kıbrısi’nin müritleri ülkeyi terk etmeye başlayınca, Lefke esnafının işleri kötüye gitmeye başladı. Bölgedeki dükkan sahipleri, esnafın her geçen gün yok oluşa sürüklendiğini ve elektrik, su, kira gibi giderini karşılayacak, kazancı dahi sağlayamadıklarını belirtiyor.

Bölgeyi ayakta tutan ve son zamanlarda sağlık sorunları nedeniyle dergahından ayrılamayan Şeyh Nazım’ın müritlerinin de, son yıllarda ülkeden ayrıldığını belirten esnaf, dolayısıyla müşteri sıkıntısı yaşadıklarını anlatıyor.

Bölgede faaliyet gösteren üniversitenin de, esnafın canlanmasına bir faydası olmadığını belirten bölge esnafı, potansiyel müşteri olarak gördükleri öğrenciler konusunda hayal kırıklığı yaşadıklarını, öğrencilerin Lefke’ye katkısı olmadığını söyledi.

Detay’a konuşan esnaf, dükkan çalıştırarak geçinmenin mümkün olmadığından, çoğu zaman siftah etmeden dükkanlarını kapattıklarından yakındı.

Kalanlar da döküm saçım!

Lefke’de, süreç içerisinde mevcut toplam 92 adet dükkana kilit vurulduğu öğrenildi. Bölgede öğrencilere hitap edecek hiçbir bir sosyal aktivite alanı yok. Yatırım yapılmayan bölgede, mevcut iş yeri ve dükkanlar ise, tadil edilemiyor.

İlçe olmaya aday ve üniversite bölgesi Lefke’de, sokaklar bomboş. Her sabah dükkanını açıp siftahsız kapatan dükkan sahipleri ise, kan ağlıyor.

Lefke esnafı Detay’a konuştu:

Turgay Özersoy: Müritler de bölgeyi terk etti

“Lefke’deki esnafın durumu kötü, zayıftır. Bizde öğrenci yok, sokaklar bomboş. Dolayısıyla, bırakın alışverişi, çarşıda insan yok. Şeyh Nazım’ın müritlerinin bölgeye gelmesi azaldı. Bunun yanı sıra, dergahın içerisine market açtıkları için mevcutlar da alışveriş yapmıyorlar.”

Tuncay Sarıyer: Tüm esnaf batmış durumda

“İşler çok kötü. Neredeyse siftah yapmadan dükkan kapatıyoruz. Yalnız ben değil, Lefke’deki tüm esnaf, batmış durumdadır. Dükkân kirası, elektrik ve suyu kazancımızla ödeyemez hale geldik. 2009 yılından sonra sürekli her yıl işlerimiz geriye gitti.”

 

Ali Uskuri: 2006’dan sonra işlerimiz kötü

“İşlerimiz geçmiş yıllara göre çok kötü. Müşteri pek yok. Ben istatistik yapıyorum. Buna göre, 2006 yıllarında satışlarımız tamamdı. O yıllardan sonra ise devamlı geriliyoruz. Zira her yıl işlerimiz azalmaktadır. Yalnız esnaf değil mobilya üreticisiyiz. Küçük çaplı fabrikamızda 8-9 adam çalışıyordu, şuanda 3 kişi çalıştırabiliyoruz.”

 

Ali Altınışık: Öğrencilerden kazancımız yok

“Lefke’de esnafım. İşlerimiz çok zayıf. Lefke esnafını ayakta tutan, müritlerdi ancak yaklaşık iki yıldan beri, Şeyh Nazım hastalandıktan sonra onlar de gelmekten vazgeçti ve dolayısıyla eskisi gibi müşterimiz olmuyor. Önceden hep para kazanıyor hem de hizmet yapıyorduk. Şuanda öyle değil. Lefke Avrupa Üniversitesi açılacak ve bölge canlanacak diye ümitlenmiştik. Ancak üniversitenin bölgeye hiçbir faydası olmadı. Çünkü kampus içerisinde yemekhane yapıldı. Dolayısıyla öğrencilerden de bir kazancımız olmuyor. Bazen dükkanımızı siftahsız kapatıyoruz. Belediyeler ve hükümet de bu bölgeye el atmıyor. Bu bölgeye insanlar ev ve yatırım yapmaya da korkuyor. Vergi olayı ise, aynı şekilde devam ediyor. Lefke, vergi açısından Girne ve Lefkoşa ile bir tutuluyor. Dolayısıyla Lefke esnafı kazanmadan vergi ödemek zorunda da bırakılıyor.”

 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA