24 Nisan 2024
  • Lefkoşa17°C
  • Mağusa17°C
  • Girne19°C
  • Güzelyurt19°C
  • İskele17°C
  • İstanbul20°C
  • Ankara18°C

MÜLTECİ VİZESİNİ KAPLANLARLA PROTESTO

Ülkelerine daha fazla sığınmacının alınmasını isteyen bir Alman Sivil Toplum Kuruluşu, 100 sığınmacının İzmir’den Berlin’e vizesiz olarak uçakla getirilmesini hükümete kabul ettirmek için ilginç bir eyleme hazırlanıyor.

Mülteci vizesini kaplanlarla protesto

22 Haziran 2016 Çarşamba 17:07

 

 Kuruluş, Berlin'de bir "Arena" kurdu ve içine 4 kaplan koydu. Hükümetin isteklerini yerine getirmemesi durumunda, aralarında Suriyeli aktivistin de bulunduğu 4 gönüllü, "Arena"da kaplanların karşısına çıkacak.

"Kaybedecek zamanımız yok. Yüz binlerce insan yine Libya kıyılarında boğuluyor. Almanya yasalarında tek bir paragrafın silinmesi, bunları ve dolayısıyla Avrupa’nın insanlığını da değiştirebilir. Türkiye kıyılarından Yunan Midilli Adası’na giden feribot ücretleri 10 Euro. Ancak insan kaçakçıları aynı rota ve ölümcül teknelerle yolculuk için 2 bin Euro alıyor. Bunun sorumlusu 2001/51/EC sayılı Avrupa yasası."

Almanya merkezli bir STK olan 'Siyasi Güzellik' Sanat Merkezi, ‘Sığınmacıları Yemek’ adını taşıyan yeni kampanyasını bu sözlerle tanıttı. Kampanyanın amacı, insan kaçakçılarının suistimalinin önüne geçmek ve İzmir’de bulunan 100 sığınmacıyı vizesiz olarak Berlin’e uçakla getirmek. Şimdiye kadar bu sayının 52’sinin uçak masraflarını temin ettiğini söylüyorlar. Ancak, bu planı gerçekleştirmesinin önünde hâlâ bir sorun var: Vize. Merkez vize engelini aşmak için mevcut kanunların değiştirilmesini istiyor. Bu amaçla da hükümet üzerinde baskı oluşturmak için ilginç bir yola başvurmaya karar verdi.kaplanlar-cesetlerimizi-çiğnesin-siğinmaci-etkinliği.jpg

Bunun için Berlin’de kurdukları bir "Arena"da bazı gönüllüleri 4 kaplanın karşısına çıkarmaya hazırlanıyor. Alman STK, bu konuda karar vericilere 28 Haziran’a kadar süre tanıdı. Vizesiz yolcuları Almanya’ya taşıyan hava yollarına ağır cezaların verilmesine yol açan kanunun kaldırılmasını istiyor. Bu gerçekleştirilmediği takdirde gönüllü aktivistlerinin kendilerini kaplanların önüne atacaklarını iddia ediyor.

Arena Berlin’de hazır edildi

"Arena", Berlin’deki Maksim Gorki Tiyatro'sunun önüne kuruldu. 4 Kaplan da kafes içinde "Arena"ya getirildi. Siyasi Güzellik Sanat Merkezi yetkilileri, 28 Haziran süresi bittiğinde, eski Romalıların yaptığı gibi gönüllü aktivistlerini kaplanların önüne çıkaracağını öne sürüyor. Kuruluşa göre, kaplanların önüne çıkacak gönüller, hayatlarını kurtarmak için Avrupa’ya ulaşmaya çalışan sığınmacıların rolünü oynayacaklar, kanunları değiştirmeyen yetkililer ise tribünden izleyen "Romalı liderler" olacaklar.

"Kaplanlar insanlardan daha merhametli"

Suriye’de 2011 yılında ayaklanmaları desteklemesiyle tanınan ve bir süre rejimin hapishanelerinde yatan Suriyeli oyuncu ve aktivist Mey Skaf, kaplanların önüne çıkmaya gönüllü olan kişilerden olacağını duyurdu.

Alman SVR televizyonu, Skaf’ın 19 Haziran’da Maksim Gorki tiyatrosunda sarf ettiği sözleri şu şekilde aktardı:

“Ben barışçıl bir insanım. Kaplanlardan korkmuyorum. Onlar insanlardan daha merhametliler. Kendimi kurban edeceğim. Bu mesele benden çıktı. Sıra sizde, 8 gününüz kaldı.”

SVR televizyonuna göre, sözlerini Avrupa Birliğine yönelten Skaf, ‘insanları kanunlarla öldürmek, ödleklerin işi’ ifadesini kullandı ve ‘Benim kaybedecek hiç bir şeyim yok. Her şeyimi zaten kaybetmişim’ dedi.

Etkinlik iptal edilebilir

Berlin sokakları ve park etkinliklerinin yönetiminden sorumlu Harald Büttner, Siyasi Güzellik Merkezi'ne, Maksim Gorki tiyatrosunun önünde etkinlik düzenlemek için verdikleri izni geri aldıklarını açıkladı.

Berliner Morgenpost’e konuşan yetkili, STK’nın ruhsat başvurusunda belirttiği etkinliğin gerçekle bağdaşmadığını ve bu nedenle izni iptal ettiklerini söyledi. İptal kararını STK’ya bildirdiklerini belirten Büttner, bu nedenle STK’nın arenayı sökmesi gerektiğini, aksi takdirde STK’nın para cezasıyla karşı karşıya kalacağını ifade etti.

Maksim Gorki Tiyatrosu Sözcüsü ise, ruhsatın iptal edilmesiyle ilgili kendilerine bilgi gelmediğini söyledi. Siyasi Güzellik kuruluşundan Tilda Rosenfeld, etkinliğin planlandığı gibi 28 Haziran’da gerçekleştirileceğini açıkladı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA