29 Mart 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa24°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt22°C
  • İskele24°C
  • İstanbul18°C
  • Ankara16°C

MUHALİFLERE GÖRE RUSYA VAKİT KAZANMAYA ÇABALIYOR

Muhaliflere göre Rusya vakit kazanmaya çabalıyor

22 Şubat 2014 Cumartesi 00:05

Suriyeli muhalifler, Rusya'nın Suriye'deki kimyasal silahların uluslararası denetime verilmesi yönündeki teklifini "vakit kazanma çabası" olarak değerlendirdi.

İSTANBUL

AA muhabirine konuşan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Siyasi Komite Üyesi Fayiz Sara, "Rusya bu teklifiyle vakit kazanmak, devrimi sona erdirmek ve Esed rejimine çıkış yolu bulmak istiyor" ifadesini kullandı.

Krizin çözümünün devrimin hedeflerinin gerçekleşmesiyle mümkün olacağını vurgulayan Sara, Suriye muhalefeti ile Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) bu çerçevede hareket etmesi, "Suriye Halkının Dostları Grubu"nun ise değişimin en az kayıpla gerçekleşmesi için muhaliflere yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Sara, 40 yıldır elindeki kimyasal silahı İsrail'e karşı hiç kullanmayan Esed rejiminin bu silahı halkına karşı 5 ay içinde 32 defa kullandığına dikkati çekti.

Suriye Ulusal Değişim Hareketi Başkanı Ammar el-Kurabi ise Suriye halkının Rusya'nın teklifini ciddi bulmadığını belirterek, "Rusya'nın teklifinin Suriye'ye yapılacak muhtemel askeri müdahaleyle alakası yok. Bu sadece işlenen katliamların cezasız kalmaması ilkesiyle ilgilidir. Bu katliam cezasız kalırsa, Batı dünyası bu konuda tüm güvenilirliğini kaybetmiş olacak ve rejimi bu tür silahları kullanmaya teşvik edecek" diye konuştu.

Rusya'nın Suriye'deki katliamların ortağı olduğunu savunan Kurabi, "Moskova ve Şam yönetimleri daha önce defalarca Esed rejiminin kimyasal silaha sahip olmadığını açıklamıştı ancak Rusya'nın ortaya attığı son teklif, bu yalana ne derece ortak olduklarını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'nin Suriye krizinde Rusya'ya nazaran pasif rol oynadığı yönündeki eleştirileri reddeden Kurabi, ABD'nin hayır kurumu olmadığını, kendi ulusal çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini kaydetti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA