27 Nisan 2024
  • Lefkoşa19°C
  • Mağusa19°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt18°C
  • İskele19°C
  • İstanbul16°C
  • Ankara17°C

MUHALİFLERDEN SURİYE’DE GEÇİŞ İÇİN ‘A3+3’ FORMÜLÜ

Batı ve Suudi Arabistan destekli Suriyeli muhalif gruplar, Avrupa Birliği’ne barış görüşmeleri için 6 ülkeli bir plan sundu.

Muhaliflerden Suriye’de geçiş için ‘A3+3’ formülü

16 Haziran 2016 Perşembe 09:33

 

Brüksel’de AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’yle görüşen Suriye Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Anas El Abda ve Demokratik Değişim için Ulusal Koordinasyon Komitesi (NCB) Başkanı Hasan Abdülazim, Avrupa Birliği’nin (AB) çözüm sürecindeki etkisinin artması için Avrupa'nın üç büyük ülkesi Almanya, Fransa, İngiltere'nin yanı sıra  Rusya, ABD ve Çin'den oluşan ‘A3+3’ formülünü Brüksel'e sundu.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada Suriye hükümetinin tutukluların serbest bırakılması talebini yerine getirmediği savunulurken; Kürt meselesinin Suriye'nin toprak ve halk bütünlüğü içinde ele alınması gerektiği ifade edildi. Ayrıca AB'ye, siyasi çözümü mümkün kılınması için verdiği desteği artırması, müzakere sürecine aktif katılımı, rejim kaynaklı şiddeti sona erdirme, terörün her türlüsüyle mücadele çağrısında bulunuldu.

AB’nin Suriye’deki siyasi geçiş periyodunda aktif rol alması gerektiğini ifade eden SMDK Başkanı El Abda, "Avrupa'nın 3 büyük ülkesi Almanya, Fransa, İngiltere ile Rusya, ABD ve Çin'den oluşan A3+3 formülü olabilir. Bu formül, İran'la sürdürülen nükleer müzakerelerde başarı getirebildi. Bu formül, Suriye meselesinde de gelişim kaydetmeye yardımcı olabilir" diye konuştu.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA