14 Kasım 2024
  • Lefkoşa16°C
  • Mağusa18°C
  • Girne20°C
  • Güzelyurt15°C
  • İskele18°C
  • İstanbul12°C
  • Ankara9°C

MUHALEFETE ''SİNE-İ MİLLETE DÖNME'' ÇAĞRISI YAPILDI ! SİNE-İ MİLLETE DÖNMEK NE DEMEK?

Sol Hareket yazılı bir açıklamayla ülke muhalefetine sine-i millete dönme çağrısı yaptı

Muhalefete ''Sine-i Millete Dönme'' çağrısı yapıldı ! Sine-i Millete dönmek ne demek?

10 Mayıs 2021 Pazartesi 09:21

Muhalefet Sine-i Millete Dönme Çağrısı Yapıldı!

Sol Hareket yazılı bir açıklamayla ülke muhalefetine sine-i millete dönme çağrısı yaptı.

Detay- Özel Haber

Sol Hareket'ten yapılan açıklamada ''Kıbrıs'ın kuzeyinde siyasete yeniden nefes aldırmak, toplumumuzun taleplerinin sorumluluğunu taşımak, ileride meclisin gerçek temsiliyetini oluşturmak ve bugün meclis dışında gerçek muhalefeti örgütlemek için meclisteki tüm muhalif partilere Sine-i Millet çağrısı yapıyoruz. Kıbrıs'ın kuzeyi Türkiye değildir ve olmayacaktır'' ifadeleri kullanıldı.

Peki sine-i millete dönmek ne demektir, sonuçları ve sebepleri nelerdir? Detaylar Haberimizde...

Sine-i Millet nedir?

Sine-i millet, Meclis zeminini terk etmek, halkın arasına katılıp, halk hareketi başlatmak ve siyasi iktidarı ya da egemenlere başkaldırı anlamını taşıyor. Kavram, siyasi arenada muhalefetin iktidarı yıpratma aracı olarak yorumlanıyor.

Sine-i millet, meclis zeminini terk etmek, halkın arasına katılıp, halk hareketi başlatmak ve siyasi iktidarı ya da egemenlere başkaldırı anlamını taşıyor. Kavram, siyasi arenada muhalefetin iktidara karşı son ‘silahı’ olarak tanımlanıyor. Bugüne kadar Türkiye'de Meclis'te tek bir milletvekili sine-i millete döndü. O da Turgut Özal'ın cumhurbaşkanı seçiminde gerçekleşti. Sine-i millet diyen DYP Hatay milletvekili Murat Sökmenoğlu milletvekilliğinden istifa etmişti.

Sine-i Millet, muhalefet partilerinin iktidar partisini “genel seçimlere gidilmesi için” zorlayabileceği demokratik yöntemlerden birisidir. İktidar partisini genel seçimlere zorlamak ve yapılacak genel seçimlerde parlamentoyu yenileyerek yeni bir çıkış yaratmak amaçlanır.

Sine-i millet, kısaca Meclis zeminini terk ederek millete dönmek olarak açıklanıyor. Türkiye'de Anayasa sine-i milleti yani milletvekilinin istifasının TBMM Genel Kurulu onayı ile olabileceğini söylüyor.

Geçmişte KKTC'de benzer bir durum yaşandı

1990 seçimlerinde muhalefet Kuzey Kıbrıs’ta meclisi boykot etmiş 13 vekil meclise girmemişti. UBP hükümeti bunun üzerine 1991 tarihinde erken seçim yapmıştı

Bu seçimi de boykot eden muhalefet yine meclise girmemişti

UBP bu seçim sonucunda 50 kişilik mecliste 45 vekile sahip olmuştu

Muhalefetin sokak eylemleri ve mitingleri sonucunda hükümet 93 seçimlerine gitmek durumunda kalmıştı

Kuzey Kıbrıs'ta ilk kez UBP mecliste çoğunluğu kaybetmiş ve DP CTP koalisyon hükümeti kurulmuştu

1983 yılında KKTC'nin tek taraflı olarak ilanından sonra dördüncü kez Kıbrıslı Türkler milletvekili seçimi için sandık başına gitmişlerdir. 50 milletvekilinden oluşan meclise siyasi partilerin milletvekili sokabilmeleri için %5'lik seçim barajını geçmeleri gerekiyordu. Barajı sadece Ulusal Birlik Partisi, Cumhuriyetçi Türk Partisi, Demokrat Parti ve Toplumcu Kurtuluş Partisi olmak üzere dört siyasi parti geçebilmiştir. Ulusal Birlik Partisi, oyların %29.8'ini alarak 17 milletvekili çıkardı. Demokrat Parti, %29.2'lik oy oranı ile 15 milletvekili çıkardı. Seçimler sonrası DP ve CTP, DP'nin büyük ortak olduğu Hakkı Atun başbakanlığında bir koalisyon hükûmeti kurdu ve UBP ana muhalefet partisi konumuna geldi.

Sine-i Milette Dönme Kavramı Mustafa Kemal Atatürk ile Türk Siyasetine Girdi

“Sine-i millete dönme” kavramı Türk siyasetine ilk kez Mustafa Kemal Atatürk ile girdi. Harbiye Nazırlığı’nı kabul etmeyen Mustafa Kemal "Biz de sine-i millete döneriz" deyip ordudan istifa etti ve kurtuluş mücadelesini başlattı.

Ne Olmuştu?

Okumak için tıklayın...

129149.jpg

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA