19 Nisan 2024
  • Lefkoşa22°C
  • Mağusa22°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt20°C
  • İskele22°C
  • İstanbul15°C
  • Ankara22°C

MODERN KÖLELERİMİZ

Modern Kölelerimiz

23 Mart 2014 Pazar 11:32

Memleketlerinde geçim sıkıntısı çeken yabancı uyruklu kadınlar, çalışıp para biriktirmek için geldikleri ülkemizde kandırılarak borç batağına sokuluyor.22503055

Rana Sarro

Ülkede ev hizmetlerinde yatılı çalışabilecek eleman bulunamaması vatandaşları üçüncü dünya ülkelerine yöneltirken karşılıklı talebin yarattığı kârlı piyasayı fark eden bazı uyanık “girişimciler” bu kadınlar üzerinden insan ticareti başlattı.

Piyasada kendilerini Sözde “ajans” kılıfı altında tanıtan şebekeler, Filipinler, Türkmenistan, Gürcistan ve Bulgaristan’dan gerek ev hizmetlerinde çalıştırmak, gerekse çocuk veya yaşlıların bakımını üstlenmek için bir yardımcı arayan ailelerin başvurularını alıyor.

Üçüncü dünya ülkeleriyle bağlantısı olan, aralarında Türkmenistan uyruklu şahısların da bulunduğu aracı rolündeki şebeke, bakıcı olarak çalışacak üçüncü dünya ülkesi vatandaşlarına ulaşıyor.

Kimi zaman yatalak hastaya bakmak için, kimi zaman da ev hizmetlerinde çalışmak için ülkeye getirtilen ve çoğunluğu kadın olan yabancı uyrukluların paraları ellerinden alınıyor.

İş bulmanın “bedeli” 3 bin 500 dolar

Ülkelerinde geçim derdi çeken bu yabancı uyruklular, asgari ücret karşılığında yatılı olarak çalışmak için geldikleri ülkede, aracı rolündeki şebekeye sözde “resmi işlemler için” 3 bin 500 dolar para kaptırıyor.

Aracılara ödediği bu paranın yasal olmadığının farkına varan bazı yabancı uyruklu kadınlar Detay’a konuştu.

Olayı araştıran Detay gazetesi, ülkede bu işi meslek haline getiren şahısların, haksız kazanç sağladığını ve bu işin organize bir şebeke tarafından yapıldığını tespit etti.

Ülkeye girebilmeleri için 3 Bin dolar ödemelerinin şart olduğu ve bu parayla teminat mektubu gibi kayıt işlemlerinin karşılanacağı söylenerek kandırılan bu işçiler, talep edilen miktarı ülkeye girişte aracılara veriyor.

Ülkeye gelen kadın işçiler, ancak aracılar tarafından havaalanından alınarak işverene teslim edildikten sonra kandırıldıklarının farkına varıyor.

Teminat mektubunun ve sosyal yatırımlarının işvereni tarafından yapıldığını sonradan öğrenen yabancı uyruklu kadınlar, şebekeye ödedikleri parayı yeniden biriktirmek için aylarca çalışmak zorunda kalıyor.

Devlet memuru şebeke elemanı!

Yabancı uyruklu kadınlardan 3 bin dolar para temin ettiği ileri sürülen aracı rolündeki şahısın ise, kamu görevlisi olduğu öğrenildi.

İddiaya göre resmi bir dairede görevli memur kadın, bakıcı arayan vatandaşlara yardımcı oluyor.

Bunun karşılığında ise, Filipinler, Türkmenistan, Gürcistan ve Bulgaristan’dan çalışmak için ülkeye gelmek isteyen yabancı uyruklu vatandaşlardan para talep ediyor. Söz konusu devlet memuru, yabancı uyruklu kişiler üzerinden haksız kazanç sağlarken görevini de kötüye kullanıyor.

G.K başından geçenleri anlattı

“Şebekeye para kaptıran yabancı uyruklu kadınlardan birisi gazetemize konuştu. Ülkeye çalışmaya gelen G. K. isimli Türkmenistan uyruklu kadın, aracı rolündeki şebekeye para kaptırdığını anlattı.

Ülkeye gelmeden önce kendisinden talep edilen 3 bin doları, kendisini uçak alanında karşılayan resmi bir dairede memur olarak çalışan şahısın eline verdiğini söyleyen Türkmenistan uyruklu G. K, yaşadıklarını gazetemize şöyle aktardı:

“2013’ün Mayıs ayında Kıbrıs’a gelip çalışmaya karar verdim. Çünkü benim burada bir arkadaşım çalışıyordu. Arkadaşımın numarasını ailesinden aldım ve ona mesaj attım. ‘Kıbrıs’a gelmek istiyorum, çalışmak istiyorum, izinsiz gelemiyormuşum, o nasıl olur’ diye sordum. ‘Vize için işlemler için 3 Bin dolar gerekiyor. Bunu da senin ödemen lazım, adaya ancak öyle girebiliyorsun. Bir kadın var zaten işlemleri o yapıyor ve iş de buluyor. O parayı ona göndereceksin, öylelikle gelebilirsin’ dedi.

(Dipnot)

Ev hizmetlerinde çalışmak üzere ülkemize gelen kadın emekçilere yönelik sömürü, olaya birebir tanık olan küçük bir kesim dışında, henüz kamuoyunun bilgisinden uzak bir şekilde icra ediliyor. Bu utanç verici eylemin başında bir devlet memurunun olması konuyu daha da vahimleştiriyor. Umarız yetkililer bu haberi ihbar kabul ederek bir an önce harekete geçer ve bu yeni “modern köleliğin” bir sonraki insan hakları raporunda Kuzey Kıbrıs hanesine işlenmeden kökünün kazınmasını sağlar.  

Yarın: Tefecilerden borçlanıp geliyorlar

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA