MKE ROKET VE PATLAYICI FABRİKASI'NDA PATLAMA: 5 İŞÇİ ŞEHİT OLDU
Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Ankara'da Makine ve Kimya Endüstrisi'ne (MKE) ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda meydana gelen patlamada 5 işçinin şehit olduğunu duyurdu.

10 Haziran 2023 Cumartesi 14:56
Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki MKE Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda sabah saatlerinde çıkan yangının ardından patlama meydana geldi.
MSB: 5 İŞÇİ ŞEHİT OLDU
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), patlamada 5 işçinin şehit olduğunu bildirdi.
MSB'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Ankara’nın Elmadağ ilçesindeki MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda bir patlama meydana gelmiştir. Patlama neticesinde 5 işçimiz şehit olmuştur. Olay ile ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır."
VALİ ŞAHİN: PATLAMA KİMYASAL TEPKİMEDEN KAYNAKLI
Ankara Valisi Vasip Şahin ve Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu, 5 işçinin şehit olduğu patlama sonrası fabrikada incelemelerde bulundu.
İncelemelerinin ardından fabrika önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Şahin, patlamanın saat 08.44 sıralarında dinamit lokumu hazırlama bölümünde meydana geldiğini belirterek, "Teknik arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre kimyasal tepkimeden kaynaklandığı değerlendirilen bir patlama meydana gelmiş ve orada çalışan 5 işçimiz maalesef vefat etmiştir." ifadesini kullandı.
Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet dileyen Şahin, "Burada çalışan bütün arkadaşlarımıza, ülkemize ve Ankara'ya geçmiş olsun. Şu anda Cumhuriyet savcılarımız konuyu inceliyorlar. Gerek otopsi gerekse diğer teknik çalışmalar, Cumhuriyet savcılarımızın koordinesinde yürütülüyor. Daha geniş ve detaylı açıklamayı daha teknik ve net bilgiler geldikten sonra sizlerle paylaşacağız." diye konuştu.
SABOTAJ İHTİMALİ VAR MI?
Gazetecilerin olay yerinde göçük altında başka çalışan bulunup bulunmadığı sorusuna Şahin, "Göçük altında çalışan 5 kişi vardı ve tamamına ulaşıldı. Şu anda Cumhuriyet savcılarının incelemeleri devam ediyor. Başka yaralı yok, orada çalışan 5 işçimizin vefat ettiğini biliyoruz." yanıtını verdi.
Sabotaj ihtimali olup olmadığı yönündeki soruya da Vali Şahin, şu cevabı verdi:
"Şu anda ilk değerlendirmelerde, kimyasal tepkime neticesinde olduğuna dair arkadaşlarımızın kanaatleri var ama tabii Cumhuriyet savcılarımız bunu detaylı inceliyorlar. Diğer konularda, teknik konularda inceleme çalışmaları da bir taraftan devam ediyor."
''TECRÜBESİZ İNSANLARIN ÇALIŞACAĞI BİR YER DEĞİL''
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu da olaya ilişkin yaptığı açıklamada, "Burası patlayıcı üretimiyle ilgili bir tesisimiz ve bu tip patlamalar göz önüne alınarak birbirlerini etkilemesin diye çok yayılmış. Patlama olan yer de çok küçük bir bina. Kamera kayıtlarından baktığımızda da patlama anına kadar hiç olağanüstü bir şey yok. İşçilerimiz normal faaliyetlerini yapıyorlar ve patlama aniden oluşuyor. Sayın Valimin de dediği gibi Cumhuriyet savcılarımız görevlerinin başında. Sayın Bakanımız Hatay'dalardı, onlar da geri geliyorlar." ifadelerini kullandı.
Hayatını kaybeden çalışanların deneyimsiz olduğu yönündeki iddiaya ilişkin bir soru üzerine Kavaklıoğlu, "Sürekli çalışan bir fabrika burası, birdenbire çalışan bir yer değil. Yeni işçi alınmış olabilir ama eskiden beri çalışan bir fabrikamız burası, öyle tecrübesiz insanların çalışacağı bir yer değil. Üretimin bir parçası burası." diye konuştu.
Diğer birimlerde çalışanların tedbir amaçlı tahliye edilip edilmediği sorusu üzerine Kavaklıoğlu, fabrikadaki birimlerin birbirinden mesafeli yerlerde olduğunu, patlamanın gerçekleştiği yerin de çok uzakta bulunduğunu söyledi.
İKİ SAVCI GÖREVLENDİRİLDİ
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada da, olayın adli boyutunun tüm yönleriyle araştırıldığı ve soruşturmanın titizlikle sürdürüldüğü bildirdi.
Elmadağ Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olayla ilgili iki Cumhuriyet savcısı görevlendirildiği duyuruldu.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, PATLAMAYLA İLGİLİ BİLGİ ALDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlamaya ilişkin Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'den bilgi aldı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığ'ından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Cumhurbaşkanı'mız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'nın Elmadağ ilçesinde faaliyet gösteren MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'ndaki patlama ile ilgili Milli Savunma Bakanı Sayın Yaşar Güler'i telefonla arayarak bilgi almıştır.
Görüşmede Cumhurbaşkanı'mız, patlamada şehit olan 5 işçi kardeşimize Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilemiştir. Meydana gelen olaya ilişkin ilgili kurumlarımızca tahkikat başlatılması talimatını da veren Cumhurbaşkanı'mız, ordumuza ve milletimize taziye dileklerini iletmiştir."
BAKANLAR TUNÇ VE YERLİKAYA'DAN TAZİYE
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ''Şehit olan işçilerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır diliyorum. Olayın aydınlatılması ile ilgili gerekli adli ve idari soruşturma başlatılmıştır." dedi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ''Şehitlerimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Makamları ali olsun." ifadelerine yer verdi.
BAKAN IŞIKHAN: UZMAN MÜFETTİŞLER GÖREVLENDİRİLDİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da konuyla ilgili Twitter hesabından açıklamada bulundu.
Işıkhan, "Ankara'da MKE Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybeden işçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine sabırlar diliyorum. Başımız sağ olsun. Konuyla ilgili olarak inceleme için koordinasyon ekibi oluşturulmuş olup Bakanlığımıza bağlı uzman müfettişler gerekli inceleme ve soruşturma kapsamında görevlendirilmiştir." dedi.
Fabrika, Milli Savunma Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı'nın roket ve patlayıcı ihtiyaçlarını karşılamak için faaliyet gösteriyor.
Fabrikada ayrıca roket yakıtı ve barutların patlatma, ısı ve dinamik atış testleri yapılıyor.
Güney Kıbrıs’ta asgari ücrete 88 euro artışGüney Kıbrıs’ta yeni asgari ücret, 88 euroluk artış bin 88 euro olarak belirlendi.24 Aralık 2025 Çarşamba 16:05KIBRIS
Erhürman’dan DAÜ Atamaları Açıklaması: “Açık Yasa Hatası Var”Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, Kanal T’de DAÜ’de yapılan atamalarla ilgili konuştu. Erhürman, istişare yapılmadığını ve açık yasa hatası olduğunu söyledi.24 Aralık 2025 Çarşamba 15:48DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Erhürman, İskele bölgesine ziyaret gerçekleştirdiCumhurbaşkanı Tufan Erhürman, İskele bölgesini ziyaret ederek bölgedeki muhtarlarla bir araya geldi. 24 Aralık 2025 Çarşamba 15:42İSKELE
Sıla Usar İncirli: “Hükümet DAÜ Yasası’nı hiçe sayıyor, bu ısrarlı bir hukuksuzluktur”CTP Genel Başkanı ve Lefkoşa Milletvekili Sıla Usar İncirli, hükümetin Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasası’nı yok sayarak Vakıf Yöneticiler Kurulu ile ilgili aldığı kararları sert sözlerle eleştirdi.24 Aralık 2025 Çarşamba 15:39KIBRIS
DAÜ VYK: Görev Süresi 2023’te Bitmiş İsimler 2025’te “Başarısızlık” Gerekçesiyle Görevden Alınmak İstendiDAÜ VYK Sürecinde Hukuki Çelişki: Görev Süresi 2023’te Bitmiş İsimler 2025’te “Başarısızlık” Gerekçesiyle Görevden Alınmak İstendi24 Aralık 2025 Çarşamba 15:22KIBRIS
Limasol’da cinayete teşebbüs zanlısına ait berber dükkanına saldırıSuriye uyruklu zanlı Mohamad Tleis’e ait berber dükkânına dün sabaha karşı kimliği belirsiz kişilerce taşlı saldırı düzenlenirken, saldırıda iş yerinde ciddi hasar meydana geldiği bildirildi.23 Aralık 2025 Salı 13:48GÜNEY KIBRIS
DAÜ-SEN: VYK atama önerileri yasaya aykırı!Sendika, söz konusu atamaların yasal yetki açısından sorunlu olduğunu savundu. Bu çerçevede, hangi üyenin hangi gerekçeyle görevden alındığının ve yerine kimin atandığının ayrı ayrı belirtilmesi gerektiği vurgulandı.23 Aralık 2025 Salı 12:13KIBRIS
Barolar Birliği Merkez Konseyi’nden “Anayasa Değişiklik Taslağı”na destekTaslak, yargı sisteminin sürdürülebilirliği ve etkinliği açısından kritik bir eşik 23 Aralık 2025 Salı 12:08KIBRIS
Başhekim Mustafa Kalfaoğlu’nun babası Ahmet Erdil Kalfaoğlu hayatını kaybettiBaşhekim Mustafa Kalfaoğlu’nun babası Ahmet Erdil Kalfaoğlu hayatını kaybetti.23 Aralık 2025 Salı 10:00KIBRIS
KKTC Cittaslow Ağı, Antalya'da noel baba etkinliklerine katıldıKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cittaslow Ağı, Bilim Kurulu Başkanı Azmi Öge liderliğinde Antalya Demre Belediyesini düzenlediği 2. Noel Baba etkinliklerine katıldı.23 Aralık 2025 Salı 09:48KÜLTÜR/ SANAT
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.