29 Mart 2024
  • Lefkoşa27°C
  • Mağusa26°C
  • Girne22°C
  • Güzelyurt27°C
  • İskele26°C
  • İstanbul21°C
  • Ankara21°C

MISIR'DA YAŞANANLARIN TAMAMI BURADA

Mısır'da Yaşananların Tamamı Burada

04 Temmuz 2013 Perşembe 15:29

245362[1]Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, iktidarının birinci yılında askeri darbe ile devrildi. Ordu, Mursi'nin yerine geçici olarak Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur'u getirdi.

Gelişmelerle birlikte Mursi ve Müslüman Kardeşler'in önde gelen isimleri de gözaltına alındı.

Akşam saatlerinde Genel Kurmay Başkanı'nın darbe açıklamasıyla birlikte Tahrir Meydanı'ndaki Mursi karşıtı kalabalık müdahaleyi sevinçle karşılarken, Kahire'de Adeviye meydanında Mursi yanlıları isetepki gösterdi ve alanı terketmedi.

Sıcak saatlerin yaandığı sıralarda ise Mursi yanlılarının bulunduğu bölgedeki insanların üzerine bir ara ateş açıldığı yolunda haberler geldi. Mısır Sağlık Bakanlığının bugün öğlen saatlerinde yaptığı açıklamaya göre dünden bu yana 11 kişi yaşamını kaybeti 502 kişi de yaraladı.

MURSİ'YE EV HAPSİ 

Akşam saaterinde Müslüman Kardeşler yetkililerinin yaptığı ilk açıklamaya göre, Mursi ile Müslüman Kardeşler'in önde gelen isimleri önce Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na götürüldü, ardından Mursi diğerlerinden ayrılarak Savunma Bakanlığı binasına sevkedildi.

Bu sıralarda askerler 2 bin kadar göstericinin çevresini kuşatmış ancak kalabalıktan ayrılmak isteyen kişilere bölgeyi terketmek için izin verirken, yeni katılacakları ise engelledi.

Darbe açıklamasının ardından Mursi yanlısı göstericiler meydanda kalmaya devam etti. Fakat bölgeden haber yapan gazetelerin faaliyetleri bu sırada askıya alındı.

Buna göre ordu, Müslüman Kardeşler yanlısı 3 televizyon kanalını kapattı, tutuklama kampanyası başlattı. El Cezire televizyonu temsilciliğine de operasyon düzenlendi, ancak yayınları kesilmedi.

Müslüman Kardeşler hareketinde yeralan 300 kadar isim için tutuklama emri çıkarıldığını bildirdi.

LİDERLERDEN AÇIKLAMA

Liberal kanadın başında bulunan Muhammed el Baradey, askerlerle üzerinde anlaştıkları yol haritasının, devrimi devam ettireceğini savundu.

Genelkurmay Başkanı El Sisi, yol haritası ile, Mısır'da kimsenin dışlanmayacağı, devletteki gerilim ve bölünmeye son verecek bir ülke inşa edeceklerini söyledi.

Yol haritasına göre ülkeyi yeni cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine kadar teknokratların yöneteceğini duyuran El Sisi, anayasayı gözden geçirmek üzere toplumun bütün temsilcilerinin yeralacağı bir komisyon oluşturulacağını, basın özgürlüğüne saygı gösterileceğini söyledi.

El Sisi, demokrasiye geçiş için bir takvim vermedi. El Sisi'den sonra, Müslüman, Kıpti dinadamları, gençlik kolları ve selefilerin Nur Partisi'nden temsilciler de, yol haritasının taleplerini karşıladığını belirttiler.

Askeri yetkililer, yaşananların bir darbe olmadığını ileri sürüyor. Mursi karşıtlarının diğer kentlerde de gösteriler düzenlediği bildiriliyor.

YEMİN TÖRENİ

Darbenin ardından apar topar geçici Cumhurbaşkanlığı görevine atanan Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur öğle saatlerinde yemin ederek görevine resmen başladı.

MÜSLÜMAN KARDEŞLERE TUTUKLAMA EMRİ

Öte yandan yemin töreni yapılırken Mısır Başsavcılığı, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Başkanı Muhammed Bedii, yardımcısı Hayrat Şatır ve teşkilat üyelerinin tamamı hakkında "şidete teşvik etme" suçlamasıyla yakalama emri çıkardı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA