MISIR'DA YAŞANANLARIN TAMAMI BURADA

04 Temmuz 2013 Perşembe 15:29
Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, iktidarının birinci yılında askeri darbe ile devrildi. Ordu, Mursi'nin yerine geçici olarak Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur'u getirdi.
Gelişmelerle birlikte Mursi ve Müslüman Kardeşler'in önde gelen isimleri de gözaltına alındı.
Akşam saatlerinde Genel Kurmay Başkanı'nın darbe açıklamasıyla birlikte Tahrir Meydanı'ndaki Mursi karşıtı kalabalık müdahaleyi sevinçle karşılarken, Kahire'de Adeviye meydanında Mursi yanlıları isetepki gösterdi ve alanı terketmedi.
Sıcak saatlerin yaandığı sıralarda ise Mursi yanlılarının bulunduğu bölgedeki insanların üzerine bir ara ateş açıldığı yolunda haberler geldi. Mısır Sağlık Bakanlığının bugün öğlen saatlerinde yaptığı açıklamaya göre dünden bu yana 11 kişi yaşamını kaybeti 502 kişi de yaraladı.
MURSİ'YE EV HAPSİ
Akşam saaterinde Müslüman Kardeşler yetkililerinin yaptığı ilk açıklamaya göre, Mursi ile Müslüman Kardeşler'in önde gelen isimleri önce Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na götürüldü, ardından Mursi diğerlerinden ayrılarak Savunma Bakanlığı binasına sevkedildi.
Bu sıralarda askerler 2 bin kadar göstericinin çevresini kuşatmış ancak kalabalıktan ayrılmak isteyen kişilere bölgeyi terketmek için izin verirken, yeni katılacakları ise engelledi.
Darbe açıklamasının ardından Mursi yanlısı göstericiler meydanda kalmaya devam etti. Fakat bölgeden haber yapan gazetelerin faaliyetleri bu sırada askıya alındı.
Buna göre ordu, Müslüman Kardeşler yanlısı 3 televizyon kanalını kapattı, tutuklama kampanyası başlattı. El Cezire televizyonu temsilciliğine de operasyon düzenlendi, ancak yayınları kesilmedi.
Müslüman Kardeşler hareketinde yeralan 300 kadar isim için tutuklama emri çıkarıldığını bildirdi.
LİDERLERDEN AÇIKLAMA
Liberal kanadın başında bulunan Muhammed el Baradey, askerlerle üzerinde anlaştıkları yol haritasının, devrimi devam ettireceğini savundu.
Genelkurmay Başkanı El Sisi, yol haritası ile, Mısır'da kimsenin dışlanmayacağı, devletteki gerilim ve bölünmeye son verecek bir ülke inşa edeceklerini söyledi.
Yol haritasına göre ülkeyi yeni cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerine kadar teknokratların yöneteceğini duyuran El Sisi, anayasayı gözden geçirmek üzere toplumun bütün temsilcilerinin yeralacağı bir komisyon oluşturulacağını, basın özgürlüğüne saygı gösterileceğini söyledi.
El Sisi, demokrasiye geçiş için bir takvim vermedi. El Sisi'den sonra, Müslüman, Kıpti dinadamları, gençlik kolları ve selefilerin Nur Partisi'nden temsilciler de, yol haritasının taleplerini karşıladığını belirttiler.
Askeri yetkililer, yaşananların bir darbe olmadığını ileri sürüyor. Mursi karşıtlarının diğer kentlerde de gösteriler düzenlediği bildiriliyor.
YEMİN TÖRENİ
Darbenin ardından apar topar geçici Cumhurbaşkanlığı görevine atanan Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur öğle saatlerinde yemin ederek görevine resmen başladı.
MÜSLÜMAN KARDEŞLERE TUTUKLAMA EMRİ
Öte yandan yemin töreni yapılırken Mısır Başsavcılığı, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Başkanı Muhammed Bedii, yardımcısı Hayrat Şatır ve teşkilat üyelerinin tamamı hakkında "şidete teşvik etme" suçlamasıyla yakalama emri çıkardı.
TDP 18 Belediyede Meclis üyesi adalığı için müracaat açtıTDP 18 Belediyede Meclis üyesi adalığı için müracaat açtı. Belediye Meclis Üyeliği İçin Aday Adaylığı Başvuruları Başladı25 Ağustos 2026 Salı 09:16KIBRIS
KKTC’ye girişlerde yeni dönem: E-vize ücretleri de belli olduKKTC Bakanlar Kurulu, E-Vize Tüzüğü’nü onayladı. İlk aşamada Nijerya, Ermenistan ve Suriye vatandaşlarının e-vize uygulamasına tabi tutulmasına karar verilirken, tek girişli e-vize harcı 40 dolar olarak belirlendi.25 Ağustos 2026 Salı 09:12KIBRIS
DAÜ-SEN: Çavuşoğlu mazaret üretiyor görevini yapmıyorSendika, tasarının komitede ertelenmesinin ardından Eğitim Bakanlığının gerekli düzenlemeleri yapmadığını açıkladı.25 Ağustos 2026 Salı 08:57DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
CTP'de beş flaş kontenjan adayıBağımsız vekiller Ayşegül Baybars ile Jale Refik, KTMMOB Başkanı Tunç Adanır, Ombudsman eski başkanı Emine Dizdarlı ve KTAMS Başkanı Güven Bengihan kontenjan adayı oluyor.24 Ağustos 2026 Pazartesi 19:35KIBRIS
Meteoroloji uyardı: Sıcaklık 40 dereceye ulaşacak, sabahları sis bekleniyorYarından perşembe gününe kadar sabah saatlerinde yer yer sis beklenirken, havanın genel olarak açık ve az bulutlu olacağı bildirildi.24 Ağustos 2026 Pazartesi 16:21HAVA DURUMU
2026-YKS’de KKTC üniversitelerine 11 bin 555 öğrenci yerleştiYÖDAK’ın 2026-YKS yerleştirme sonuçlarına ilişkin değerlendirmesine göre, KKTC üniversitelerinde 18 bin 13 kontenjanın 11 bin 555’i doldu ve genel doluluk oranı yüzde 64,15 oldu.24 Ağustos 2026 Pazartesi 16:18KIBRIS
Tel-Sen: Fiber gelsin, ancak hangi şartlarla geldiğini herkes bilsinÜredi, 19 Ağustos’ta imzalanan ek protokolün ve yaklaşık bir yıldır talep ettikleri fizibilite raporunun açıklanmasını istedi.24 Ağustos 2026 Pazartesi 16:14TEKNOLOJİ
NKL ve Türk Maarif Kolejleri giriş sınavları için başvurular bugün başlıyorNKL ve Türk Maarif Kolejleri giriş sınavları için başvurular bugün başlıyor24 Ağustos 2026 Pazartesi 09:34KIBRIS
DAÜ-SEN’den Çavuşoğlu’na: İyi bakan, sorun anlatan değil; sorunu çözendirDAÜ-SEN tarafından yapılan açıklamada, Çavuşoğlu’nun son açıklamalarının hayretle izlendiği ifade edilerek, Bakan’ın açıklamalarında neredeyse herkesin suçlu ve sorumlu gösterildiği, ancak Bakan’ın kendi sorumluluğunun görünmediği savunuldu.24 Ağustos 2026 Pazartesi 09:31DAÜ - DOĞU AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
Güney Kıbrıs’ta İsrail alarmı: Son beş yılda 25 bin Yahudi yerleştiGüney Kıbrıs’ın Türkiye karşıtlığında anlaşarak savunma projelerinde ortaklığa giriştiği İsrail, Rumların başına bela olabilir.24 Ağustos 2026 Pazartesi 09:30GÜNEY KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs










Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.