MİMARLAR ODASI: TÜM PROJELERDE KAMU YARARI GÖZETİLMELİ, PLANLAMA SÜREÇLERİNDE MİMARLARA AKTİF ROL VERİLMELİ
Kıbrıs Türk Mimarlar Odası Başkanı Onur Olguner, tüm projelerde kamu yararının gözetilmesi ve planlama süreçlerinde mimarlara aktif rol verilmesi gerektiğini kaydetti.

06 Ekim 2025 Pazartesi 11:21
Olguner, Dünya Mimarlık Haftası nedeniyle yayımladığı mesajda etkinliklerin bu yıl Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) tarafından belirlenen “Design for Strength – Güç için Tasarım” temasıyla düzenlendiğini kaydetti.
Olguner, bu yılki temayla, mimarlığın sadece bina tasarlanan bir meslek değil, dayanıklı toplumlar, adil şehirler ve sürdürülebilir bir gelecek inşa eden bir güç olduğuna dikkat çekilmek istendiğini belirtti.
Mimarların zaman zaman planlama süreçlerine, mevzuatlara ve mekânsal karar süreçlerine yeterince dahil edilmediğini ifade eden Olguner, “Bir ülkenin güçlü olması, yalnızca binalarının sağlamlığıyla değil, karar mekanizmalarının bilime, sanata ve meslek etiğine saygısıyla mümkündür” dedi. Olguner, binalarla ilgili atılacak adımlarda, güçlendirme ve tadilat projelerinde mimarlık mesleğinin de sürece dahil edilmesi gerektiğini belirtti.
Bu yılın temasının sadece dayanıklı yapılar değil, toplumsal dayanışmayı güçlendiren, kültürel kimliği koruyan, doğayla barışık, adalet temelli bir anlayışı da içerdiğini kaydeden Olguner, Mağusa’nın surları, Lefkoşa’nın çok kültürlü sokakları, Girne’nin tarihi yapılarının “mimarlığın süreklilik ve direnç anlamına geldiğini” gösterdiğini belirtti.
-“Anıtlar Yüksek Kurulu korunmalı”
Olguner, “Bu bağlamda kültürel mirasımızın en önemli koruyucularından biri olan Anıtlar Yüksek Kurulu gibi çok paydaşlı bilimsel kurumlar toplumumuz tarafından sahiplenilmeli, kamu yönetimleri tarafından gerekli lojistik destek sağlanmalı ve bilim dışı saldırılarak karşı korunmalıdır” dedi.
Dayanıklı şehirlerin ancak mimarlığa değer verilmesiyle mümkün olabileceğini belirten Olguner, “Kamu yararı ilkesinin tüm projelerde gözetilmesini, planlama süreçlerinde mimarların aktif rol almasını ve mimarların emeğinin görünür kılınmasını toplumun gücüyle eşdeğer bir gereklilik olarak görüyoruz” dedi.
Olguner, güçlü şehirler, güçlü kurumlar ve güçlü bir toplum için mimarlığa, bilgiye ve emeğe değer verilmesi gerektiğini kaydetti.
Korkunç cinayet: 35 yaşındaki kadın spiral iş aletiyle başına vurularak öldürüldüGüzelyurt-Lefkoşa Anayolu üzerinde meydana gelen olayda 35 yaşındaki Rukiye Tunçer hayatını kaybetti.12 Eylül 2026 Cumartesi 20:13KIBRIS
Alayköy'de Kadın CinayetiAlayköy'de Kadın Cinayeti...12 Eylül 2026 Cumartesi 20:04KIBRIS
Alayköy’de araç içerisinde cansız beden bulundulis, ölümü şüpheli olarak değerlendirirken olayla ilgili bir kişi tutuklandı. Bölgede geniş çaplı inceleme başlatılırken, hayatını kaybeden kişinin kimliği ve ölüm nedeni araştırılıyor.12 Eylül 2026 Cumartesi 19:59KIBRIS
Erhürman'dan harekete geçin çağrısı!Bilenler, hangi alanda olursa olsun, bilsin diye emek verenler, öğrenenler, lütfen harekete geçin. Bu toplumdaki hiçbir alanı, bilmeyenlere, hele de bilmediğini bilmeyenlere bırakma lüksümüz yok!12 Eylül 2026 Cumartesi 16:39KIBRIS
Güney Kıbrıs’ta devlet memuru sayısı 53 bini aştıGüney Kıbrıs’ta devlet memurlarının sayısı, ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine göre 419 kişi artarak 53 bin 80’e yükseldi. Kamu hizmetlerindeki istihdam yüzde 1 azalırken, eğitim hizmetleri ve güvenlik güçlerindeki istihdam yüzde 2,2 arttı.12 Eylül 2026 Cumartesi 15:13GÜNEY KIBRIS
UBP LTB Başkan adayı Aktunç, gençlerle bir araya geldiUlusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkan Adayı Mehmet Aktunç, farklı iş ve meslek gruplarından gençlerle bir araya gelerek, gençlerin Lefkoşa’nın geleceğine ilişkin görüş ve beklentilerini dinledi.12 Eylül 2026 Cumartesi 14:49KIBRIS
Trafik denetimlerinde 336 sürücü rapor edildi20 araç trafikten men edildi12 Eylül 2026 Cumartesi 13:30KIBRIS
Mağusa Laguna bölgesinde trafik akış yönü değiştiriliyorGazimağusa Belediyesi, Laguna bölgesindeki trafik yoğunluğunu azaltmak ve ulaşım güvenliğini artırmak amacıyla bölgede yeni trafik düzenlemesini uygulamaya koyacağını duyurdu.12 Eylül 2026 Cumartesi 13:28GAZİMAĞUSA
Seçime 85 gün kala, Bakanlar Kurulu'nda değişiklik!2 bakan değişti11 Eylül 2026 Cuma 20:43KIBRIS
YDP Hükümetten atılmasının hesabını CTP adaylarını destekleyerek kesecek!Yeniden Doğuş Partisi (YDP) tabanında, yerel seçimlerde Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) belediye başkan adaylarına destek verilmesi yönündeki eğilim güçleniyor.11 Eylül 2026 Cuma 20:34KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.