MİLLİ SİHA BAYRAKTAR KATAR GÖREVİNE HAZIR
Katar Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları için Baykar'dan alınan 6 Bayraktar TB2 SİHA ile 3 Yer Kontrol İstasyonu'nun fabrika kabul testleri tamamlandı.

01 Şubat 2019 Cuma 13:15
Türkiye'de güvenlik güçlerinin muharebe sahasındaki en önemli yardımcılarından Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), ilk ihracat başarısı kapsamında Katar'da üstleneceği görevlere hazırlandı.
Katar Silahlı Kuvvetlerine güç katmak için Türkiye'nin milli SİHA platformlarını üreten Baykar'dan alınan 6 Bayraktar TB2 SİHA ile 3 Yer Kontrol İstasyonu'nun fabrika kabul testleri tamamlandı.
Baykar ile Katar Silahlı Kuvvetleri arasında imzalanan sözleşme kapsamında Bayraktar TB2 SİHA'ları kullanacak Katar askeri personelin Türkiye'deki eğitimleri de sona erdi.
Bu kapsamda, Bayraktar TB2 SİHA'ların her biri tek tek uçurularak yapılan testler başarıyla geçti. Ayrıca, tüm sistem bileşenleri yapılan testlerdeki isterlere en üst düzeyde cevap verdi.
Baykar'ın mühendislik ve eğitim kadrosu tarafından sunulan 4 aylık eğitimleri tamamlayan ve SİHA pilotu, faydalı yük operatörü ve bakım personeli olarak görev yapacak 55 Katarlı kursiyer de mezun oldu.
Mezuniyet töreni düzenlendi
Eğitimlerin tamamlanması dolayısıyla Edirne'nin Keşan ilçesinde bulunan Baykar Eğitim ve Test Merkezi'nde mezuniyet töreni düzenlendi.
Törene, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı ve ROKETSAN Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Faruk Yiğit, 2'nci Kolordu Komutanı Korgeneral Zekai Aksakallı, Katarlı askeri yetkililer, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar ile davetliler katıldı.
Mezuniyet töreninde dönem 1, 2 ve 3'üncüleriyle birlikte tüm kursiyerlere sertifikaları verildi.
"Zeytin Dalı Harekatı'na damgasını vurdu"
Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin dünyada kendi İHA'larını üreten ilk 6 ülkeden biri olduğunu söyledi.
Güvenlik güçlerinin hizmetinde olan 75 Bayraktar TB2 SİHA'nın 83 bin uçuş saatine ulaştığını belirten Bayraktar, şöyle devam etti:
"Milli SİHA'lar iki büyük sınır ötesi operasyonda oyun kurucu rol oynadı. Özellikle Zeytin Dalı Harekatı'nda bütün uçuşlarının yüzde 90'ından fazlasını yaparak, 5 bin 300 saatle adeta harekata damgasını vurdu ve inşallah mührünü vurmaya devam edecek. Katarlı yetkililerin ABD, Çin ve Avrupa ülkelerinin teknolojilerini inceledikten sonra tercihini ve güvenini Türkiye'den yana kullanması bizim için ayrıca memnuniyet vericidir. 50 yılı aşkın stratejik, siyasi ve ekonomik alanda güçlü ilişkimiz olan kardeş Katar ile şimdi de semalarımızda kurduğumuz kardeşliğimizi pekiştiren bu bağ, bizim için büyük bir mutluluk kaynağıdır."
"SİHA'lar Katar'a katkı sunacak"
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da 15 yılda yüzde 20'den yüzde 65'in üzerinde yerlilik oranına ulaşan Türk savunma sanayisiyle bu dönüşümü hızlandıran "Milli Teknoloji Hamlesi"ne dikkati çekti.
Katar'ın bu tercihinin 2 ülke ilişkilerindeki önemine değinen Kacır, şunları kaydetti:
"Bayraktar TB2 SİHA'ların Katar Silahlı Kuvvetlerine hizmet edecek olması ticari ilişkinin çok ötesinde, dostluk ve kardeşliğimizi perçinleyen büyük bir iş birliğinin hayata geçtiği tarihi bir adımdır. Bu iş birliğimizin yeni projelerde, ortak tasarım ve ortak projelendirme süreçleriyle süreceğini ümit ediyorum. Hem yurt içi hem de sınır ötesinde Türk Silahlı Kuvvetlerimize çok önemli hizmetlerde bulunan Bayraktar TB2 SİHA'lar, şimdi kadim dostumuz, kardeşimiz Katar devletine katkı sunacak. Bu adım Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Katar Emiri Şeyh Temim'in liderlikleriyle sürdürdüğümüz güçlü stratejik iş birliğimizin önemli bir göstergesidir."
Cumhuriyet tarihinde bir ilk
Bayraktar TB2 SİHA platformu, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 2015'ten beri yurt içinde ve dışında terörle mücadelede etkin olarak kullanılıyor.
Platformun başarısı üzerine yapılan görüşmeler 14 Mart 2018'de tamamlanarak Baykar ile Katar Silahlı Kuvvetleri arasında Doha Uluslararası Deniz Savunma Fuarı ve Konferansı'nda (DIMDEX 2018) sözleşme imzalandı.
Sözleşmeyle birlikte Cumhuriyet tarihinde ilk kez gelişmiş hava aracı ihracatı yapılarak Türk savunma sanayisi adına önemli bir adım atıldı.
Kapsamlı teslimat
Baykar Makina ve Katar Silahlı Kuvvetleri arasında imzalanan sözleşme kapsamında 6 silahlı Bayraktar TB2, 3 Yer Kontrol İstasyonu sistem ve ekipmanıyla eğitim simülatörü teslim edilecek.
Ayrıca, Katar Silahlı Kuvvetleri için İHA Harekat Merkezi, milli olarak geliştirilen ağ tabanlı veri izleme ve arşivleme yazılım sistemiyle Milli Coğrafi Bilgi Sistemi ve İHA Donanım Çevrimli Simülatör Sistemi'nin kurulumları yapılacak.
Türk mühendis ve uçuş destek personeli tarafından Katar Silahlı Kuvvetlerine teslim edilen sistemler için 2 yıllık performans tabanlı lojistik ve teknik desteği de sağlanacak.
YSK, TAM Parti’nin LAÇ belediye meclis aday listesini iptal etti: Cinsiyet kotası karşılanmadıYüksek Seçim Kurulu, TAM Parti’nin, Lapta-Alsancak-Çamlıbel Belediyesi için sunduğu 14 kişilik listede yalnızca 4 kadın adaya yer vermesi nedeniyle belediye meclis üyesi aday listesini oyçokluğuyla iptal etti.31 Ekim 2026 Cumartesi 22:07KIBRIS
DAÜ-SEN: “Hukuk çiğnenerek akademik personelin sözleşmeleri sonlandırılamaz!”DAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve dönem ortasında öğretim üyelerinin değiştirilmek istenmesine karşı Rektörlük önünde eylem yaptı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:50KIBRIS
TDP ilk 90 günlük acil eylem planını açıkladıTDP, 6 Aralık 2026 seçimlerinin ardından hayata geçirmeyi hedeflediği İlk 90 Gün Acil Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştı.31 Ekim 2026 Cumartesi 11:34KIBRIS
DAÜ-SEN, Rektörlük Önünde Eylem YapacakDAÜ-SEN, 65 yaşını dolduran akademisyenlerin sözleşmelerinin uzatılmaması ve akademik kadro statülerine ilişkin yaşanan sorunlar nedeniyle yarın Rektörlük önünde eylem ve basın açıklaması gerçekleştirecek.29 Ekim 2026 Perşembe 13:32KIBRIS
İsrail seçim sonuçları: Netanyahu'nun bloğu önde ancak meclis çoğunluğunu sağlayamıyorİsrail'de 27 Ekim Salı günü yapılan parlamento seçimlerinde Türkiye saatiyle 15.30 itibarıyla oyların %85,6'sı sayıldı.29 Ekim 2026 Perşembe 00:19ORTADOĞU
“Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının evlilik yoluyla elde edilmesi konusunda kararRum Yüksek Mahkemesi, sonradan “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığı alan yabancı uyruklu bir kişinin, evlendiği yabancı uyruklu eşine vatandaşlık hakkı kazandırmayacağına hükmetti.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:21KIBRIS
İçişleri Bakanlığı: Fatma Ünal’a cezaevinde ayrıcalıklı muamele yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmıyorFatma Ünal’ın özel bir odaya yerleştirildiği ve ayrıcalıklı muamele gördüğü yönündeki iddiaları reddederek, yasa ve tüzüklere aykırı herhangi bir uygulama bulunmadığını açıkladı.28 Ekim 2026 Çarşamba 12:18KIBRIS
Doç. Dr. Hamit Caner yazdı... "Büyüdük... Peki Güçlendik mi?""Kuzey Kıbrıs’ın son kırk yıldaki en büyük başarılarından birinin yükseköğretim olduğunu inkâr etmek haksızlık olur."28 Ekim 2026 Çarşamba 12:11KIBRIS
İskele'de üvey kızına cinsel saldırı iddiasıyla tutuklu zanlıya 6 gün ek süreİskele'de 2023-2026 arasında 16 yaşından küçük üvey kızına defalarca cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla tutuklanan H.B., mahkemeye çıkarıldı; soruşturma kapsamında 6 gün daha poliste tutuklu kalmasına karar verildi.28 Ekim 2026 Çarşamba 11:47İSKELE
Emekçinin Partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta Eski Sendika Yöneticileri ile BuluştuEmekçinin partisi Bağımsızlık Yolu, KTAMS’ta her salı bir araya gelen eski sendika yöneticileri ve emeklilerle buluştu. Görüşmede emekçinin partisi Bağımsızlık Yolu’nun mücadele programı ile ilgili bilgi verilirken, politikaları ile ilgili önerileri konuş28 Ekim 2026 Çarşamba 11:43KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.