23 Nisan 2024
  • Lefkoşa32°C
  • Mağusa31°C
  • Girne27°C
  • Güzelyurt32°C
  • İskele31°C
  • İstanbul23°C
  • Ankara25°C

“MİLLİ GÜVENLİK SİYASETİ ENTEGRE BİR ANLAYIŞ GEREKTİRİR”

Doç. Dr. Ahmet Kasım Han Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü Güvenlik Akademisi Sertifika Programında Konuştu

“Milli Güvenlik Siyaseti Entegre Bir Anlayış Gerektirir”

10 Kasım 2016 Perşembe 12:31

Yakın Doğu Üniversitesi, Yakın Doğu Enstitüsü tarafından düzenlenen 2. Güvenlik Akademisi Sertifika Programı kapsamında Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Ahmet Kasım Han “Milli Güvenlik Siyaseti ve Stratejisi” başlıklı bir seminer verdi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre güvenlik kavramının ve uygulamalarının tüm boyutlarıyla irdeleneceği ve toplamda 8 hafta sürecek Yakın Doğu Üniversitesi Yakın Doğu Enstitüsü “Güvenlik Akademisi Sertifika Programı”’nda alanlarında uzman akademisyenler, karar alıcılar, politika yapıcılar, diplomatlar katılacaklar. Program her Cumartesi Saat 10:00’da Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Salon-4’de gerçekleştirilecek. 

Koldaş: Amacımız Her Konuyu Güvenlikleştirmek Değil Her Alanda Toplumsal Gelişim İçin Güvenli Ortamın Nasıl Yaratılacağını Tartışmak

YDÜ Yakın Doğu Enstitüsü tarafından yürütülen İkinci Güvenlik Akademisi’nin her hafta önemli uzmanlarla güvenliğin farklı boyutunu irdelediğinin altını çizen YDE Müdürü  Doç. Dr. Umut Koldaş,  akademinin temel amacının her konuyu ya da olayı güvenlik meselesi haline getirmekten ziyade tüm toplumsal alanların sağlıklı gelişimi için gerekli olan güvenlik altyapısını oluşturmak yönünde katılımcılarla birlikte sistematik değerlendirmeler yapmak olduğunu vurguladı. YDE Güvenlik Akademisi’nin ilkinde olduğu gibi bu programa da KKTC’nin saygın kurum ve kuruluşlarından, sivil toplum örgütlerinden ve akademisyenlerinden önemli bir katılımın olmasından büyük memnuniyet duyduklarıunı kaydeden Koldaş bu katılımın Güvenlik Akademisi sonuç raporuna yansıyacak değerlendirmelerin içeriksel zenginliğine de önemli katkı koyacağına inandıklarını ifade etti. 

Han: Güvenlik Aldatıcı Ve Paradoksaldır, Ama Son Derece de Önemlidir

Güvenlik içinde olmanın kabaca tehditlere karşı korunuyor olmak manasına geldiğini ifade eden  Doç. Dr. Ahmet Kasım Han “Güvenli olduğunuza inandığınız anda hangi bakımlardan tehditlerden uzak kalmak istiyorsanız onlardan uzak durabildiğiniz bir ortamınız mevcut demektir. Ancak meselenin kendi mantığı içerisinde de bir paradoks var. Zira güvenlikli hale gelebilmek için yaptıklarınız aynı anda ortamı güvenliksiz hale getirebiliyor. Bu bir tuzak. Bir başka tuzak da neyin güvenlik tehdidi oluşturup oluşturmadığı meselesinin kendi içerisinde problemli bir saha oluşturmasıdır. Zira burda insanların algıları ve yanlış algıları rol oynuyor. Bir diğer önemli konu da güvenliğin aldatıcı bir kavram olmasıdır. Güvenlik aldatıcı bir kavram olabilir ama bu güvenliğin sizi ilgilendiren önemli bir mesele olduğunu ve güvenliğin son derece kritik, devletler açısından yaşamsal tehdit oluşturan bir takım tehditlerin bertaraf edilmesiyle yakından ilişkili bir kavram olduğunu, güvenlik yaratmanın bu bakımdan devletin en önemli faaliyetlerinden bir tanesi olduğunu değiştirmez. Dolayısıyla güvenlik evet aldatıcıdır ama son derece önemlidir ve bunun ötesinde pratik hayatta anlamlı ve bir gerçekliği olan kavramdır.” dedi. 

Milli Güvenlik Siyaseti Entegre Bir Anlayışı Gerektirir

Konuşmasında Milli Güvenlik Siyaseti konusunda değerlendirmelerde bulunan  Doç. Dr. Han,  “ Milli güvenlik siyaseti ya da ulusal güvenlik dediğimizde, ulusun yaşam kalitesini yani ana veya esas olarak özünde ekonomik durumunu, siyasal bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü dış tehditlere karşı korumasına yönelik olarak caydırıcı bir ulusal kapasite ve elverişli bir ulusal ortam yaratmaya yönelik ulusal düzeyde yürütülen entegre savunma ve güvenlik politikalarının tamamıdır. Yani bir bakanlık da değil bu bahsetiğimiz, ulusal düzeyde savunma ve güvenlik, dış ve güvenlik siyaseti buna ulusal güvenlik diyoruz.” dedi

Programın soru cevap bölümünden sonra Yakın Doğu Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Umut Koldaş, Doç. Dr. Ahmet Kasım Han’a teşekkür belgesi takdim etti. 

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre “Güvenlik Akademisi”‘ne ve diğer Yakın Doğu Enstitüsü kısa dönemli eğitim programlarına kayıt için daha detaylı bilgiye www.neu.edu.trweb sayfasından, nei@neu.edu.tr e-posta adresinden, Yakın Doğu Enstitüsü facebook sayfasından, 223 64 64 (dahili 532) ve 0533 829 97 36telefonlardan ulaşılabilir.-- 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA