MHP DEĞİŞİMİ SEÇTİ!
MHP'nin Olağanüstü Tüzük Kurultayı sona erdi...

19 Haziran 2016 Pazar 18:27
Genel Merkez'i tanımadığını ilan ettiği kurultayda 14 değişiklik önergesi verildi.
Kabul edilen değişiklik önergeleriyle, parti tüzüğündeki 'olağanüstü kurultaylarda genel başkan seçimi yapılmasını engelleyen' maddenin "seçim yapılabilir" şeklinde değiştirilmesi ve muhaliflerin kurultayına katılanların partiden ihraç edilmesinin önünün tıkanması planlanıyordu.
Olağanüstü kurultayda kabul edilen değişiklik önergelerinin hukuki olarak geçerliliğinin olup olmayacağı tartışma konusu.
Geç başladı, çabuk bitti
Kurultay, delegelerin kimlik tespitinin noter huzurunda yapılması nedeniyle planlandığı saatten daha geç başladı.
Çağrı Heyeti, noterin verdiği sayıya göre 752 delegenin imzası olduğunu, 50 delegenin de imza atmak için beklediğini açıkladı.
Genel Merkez ise 495 delegenin imza verdiğini iddia etti.
Katılacak delege sayısı, kurultayın geçerliliği, dolayısıyla parti içindeki yönetim tarışmasının geleceği açısından kilit önemdeydi.
Muhalifler kurultayın geçerli sayılabilmesi için MHP'nin toplam delege sayısının yarısından bir fazla yani 594 delegenin katılması gerektiğini savunuyor.
Genel Merkez ise toplantının geçerliliğinin olması için üçte iki çoğunluk yani yaklaşık 800 delegenin oy kullanması gerektiğini iddia ediyor.
MHP'de 1 Kasım'daki genel seçimden bu yana Genel Başkan ve yönetim değişikliği tartışması sürüyor.
Parti içindeki muhalifler kurultaya gidilmesini istemiş, Genel Merkez ise karşı çıkmıştı.
Genel merkez ile muhalifler arasında olağanüstü kurultay konusunda yaşanan hukuki mücadeleye Yargıtay noktayı koymuş ve muhalifler lehine karar alarak Çağrı Heyeti'nin partiyi kurultaya taşımasına izin vermişti.
Genel Merkez kurultayı tanımadığını açıklamıştı.
Mahkemenin bu kararla tartışmaya nokta koymasının ardından yeni uzlaşmazlık kurultayın tarihi ve yeri konusunda yaşandı.
Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin görevlendirdiği Çağrı Heyeti kurultayı Ankara'daki Büyük Anadolu Oteli'nde yapma kararı aldı.
Divan başkanı seçildi
Toplantı divan oluşturulması ve divan başkanı seçilmesiyle başladı.
Muhaliflerin kendi arasındaki uzlaşmayı göstermesi açısından önemli olan divan başkanlığına, tek isim üzerinde anlaşılarak Musavat Dervişoğlu seçildi.
Dervişoğlu, usülen Genel Merkez'i açılış yapmaya davet etmesinin ardından toplantıyı başlattı.
MHP yönetiminin kurultay için belirlediği tarih ise 10 Temmuz.
Genel Merkez bu kurultayda hem tüzük değişikliği hem de seçim yapmayı planlıyor.
Kurultayda Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin yanı sıra Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan, Ümit Özdağ, Sait Gönen ve Süleyman Servet Sazak da Genel Başkanlık için aday olduklarını açıkladı.

Dün akşam iftar yemeğinde biraraya gelen genel başkan adayları Genel Merkez'in 10 Temmuz'da yapacağı olağanüstü kurultaya katılma kararı aldı.
Bugüne nasıl gelindi?
MHP'nin 1 Kasım seçimlerinden yenilgiyle çıkmasının ardından harekete geçen bir grup partili partide 'tüzük değişikliği' talebiyle olağanüstü kongre girişimi başlattı.
Grup, 1,232 delegeden 531 delegenin destek verdiği girişimin talebini genel merkezin yerine getirmemesi üzerine şubat ayında mahkemeye başvurdu.
Mahkeme de, 'büyük kongre üyelerinin beşte birinin başvurusu üzerine olağanüstü büyük kurultay toplantıya çağrılabileceği hükmünün yer aldığı ifade edilerek, bu hükmün bu hususta partiye takdir yetkisi vermediği'' sonucuna vardı ve olağanüstü kurultayın toplanması için "Çağrı Heyeti" oluşturdu.
Genel Merkez çağrıyı tanımazken, heyet de 15 Mayıs'ta toplanmak üzere delegelere davet yaptı.
Bu arada Gemerek ve Tosya'da iki ayrı mahkeme, olağanüstü kurultay sürecini durduran kararlar verdi.
Ankara Valiliği bu kararları gerekçe göstererek, 15 Mayıs'ta toplanmak üzere Ankara'ya gelen delegelerin kongrenin toplanacağı Büyük Anadolu Oteli'ne girişlerine izin vermeyince toplantı yapılamadı.
Genel merkezin itirazı üzerine dosya Yargıtay'ın gündemine geldi.
Yargıtay da, yerel mahkemenin kararını onaylayınca olağanüstü kurultayın yapılmasının önünde engel kalmadı...
Kaynak: BBC Türkçe
NOTAM’ın aktif hale gelirse Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar ihtimaliNOTAM’ın aktif hale gelmesi durumunda Ercan Havalimanı’ndan kalkışlarda rötar olma ihtimali var19 Mart 2026 Perşembe 13:49KIBRIS
En Fazla Yağış Nereye Düştü?En fazla yağış Alevkayası’nda19 Mart 2026 Perşembe 13:45KIBRIS
Sanayi Odası’ndan elektrik maliyetleri konusunda acil düzenleme çağrısıKıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), üretim sektörünün rekabet gücünü doğrudan etkileyen en önemli unsurlardan biri olan elektrik maliyetleri konusunda acil bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydetti.19 Mart 2026 Perşembe 13:43KIBRIS
Güney Kıbrıs’taki şubat ayı enflasyon oranı yüzde 0.9Güney Kıbrıs’ta 2026 yılı şubat ayındaki aylık enflasyonu yüzde 0.9 olarak açıklandı.19 Mart 2026 Perşembe 13:37GÜNEY KIBRIS
Sahte kira sözleşmesi: 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyorGirne’de sahte kira sözleşmesi düzenleyen ve ikametgah izni temin eden 7 kişi tutuklandı, 3 kişi aranıyor.19 Mart 2026 Perşembe 13:36KIBRIS
Gazimağusa’da geri geri giden araç yayaya çarptıGazimağusa’da meydana gelen kazada, geri geri seyreden araç 70 yaşındaki yayaya çarptı; yaralı hastanede müşahede altına alındı.19 Mart 2026 Perşembe 13:31GAZİMAĞUSA
Biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildiTarım Dairesi’nin gıda denetimlerinde yerli ürünlerden kapya biberde tavsiye dışı, domateste limit üstü bitki koruma ürünü tespit edildi.19 Mart 2026 Perşembe 13:30KIBRIS
Saat icat edilmeden önce insanlar nasıl uyanırdı?Her saat başı metal pimleri düşüren mumlardan, sanayi devrimi İngilteresi'ndeki kapı tokmaklarına kadar, tarih boyunca insanlar zamanında uyanmak için pek çok kurnazca yöntem icat etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:59YAŞAM
İngiliz basını Liverpool'un Galatasaray'ı elemesi hakkında neler yazdı?Galatasaray UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turunda çeyrek final yolunda Liverpool deplasmanına çıktı. Anfield'taki rövanş maçını 4-0 kaybeden sarı kırmızılılar, Şampiyonlar Ligi'ne veda etti.19 Mart 2026 Perşembe 11:57İNGİLTERE
Koop-Sen, bugünkü grevi kaldırdıklarını duyurduKoop-Sen, hükümet ile yapılan görüşmeler çerçevesinde uzlaşı sağlandığını belirterek, grevi kaldırdıklarını duyurdu.19 Mart 2026 Perşembe 11:53KIBRIS
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2014 Detay Kıbrıs











Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.